петък, 22 март 2013 г.

Дантелени великденски бисквити

С риск да стана досадна, но ще покажа още едни бисквитки :) Технологията, според мен е доста лесна и ефектна. Надявам си да ви харесат :) Идеята отново видях в Интернет, но не мога да покажа конкретен източник, защото обикновено разглеждам само снимките и не запазвам страниците. Рецепта за самите бисквити няма да давам. Може да използвате любимото си маслено тесто или това, с което направих бисквитите бухалче.
Необходими материали:
- маслено тесто за бисквити по избор;
- резец с форма на яйце;
- салфетка плетена на една кука :) 
- сладкарски бои (по желание).
Технологията е съвсем лесна. Разточвате част от тестото, но не на много тънък пласт. Поръсвате с брашно. Слагате отгоре дантелената салфетка. Разточвате докато се отбележи салфетката.
Махате я и след това изрязвате бисквитките. Може да си поиграете като мен и да правите различни украси. Да добавите цветенца, листенца, да оцветите тестото и т.н.
Спирам за сега с бисквитите, въпреки че имам още мнооого идеи, но няма да прекалявам с вашето търпение :)


сряда, 20 март 2013 г.

Пролетни бисквити

Бисквитената серия продължава :) Днес ще покажа как се правят нарисувани бисквити без да можеш да рисуваш - и това ако не е предизвикателство :) Всъщност е много лесно - всичко, което ви трябва е доза лудост (както вече съм споменавала) и запасяване с различни пособия. Опитала съм да покажа повечето стъпки на процеса, за да добиете представа, но ако някой има нужда от допълнителни разяснения - съм на разположение.
Преди да премина към публикацията обаче искам да направя едно уточнение. Има декорации на бисквитки (като тази, която ще покажа), които не изискват почти никакви умения, но има и такива, които са висш пилотаж. Искам да отдам дължимото и на хората, които наистина са майстори и имат златни ръце - Леви, която ме научи на основните техники при декорирането, Бети, Валерия, Буболинката и още много други, разбира се :) Дано да стана поне наполовина толкова добра колкото тях като порасна :)
Да започнем едно по едно. Първа е разбира се идеята. Исках да направя бисквитки с много, много цветя по тях по случай първа пролет. Не исках цветята да са направени от фондан първо, защото това би била твърде трудна задача за мен, а и защото тогава самите бисквитки стават почти неядливи от дебелия пласт захарно тесто. Избрах си снимка от Интернет с висока резолюция и подходящ десен и я дадох за отпечатване върху фонданова хартия при Кукитата. Фондановата хартия е всъщност много, много тънък пласт фондан, но за разлика от вафлената хартия, която почти винаги ми се набръчква при лепене върху бисквитите, с фондановата хартия нямам такъв проблем.
Нямах резец с получената форма на отпечатаните десени и затова си направих шаблон и изрязвах по него с помощта на нож за пица (много удобно нещо за рязане в сладкарството :)
Изпекох бисквитите и изчаках да изстинат добре - в случая до следващия ден. Изрязах отпечатаните шаблони и ги залепих върху бисквитите с помощта на малко вода, нанесена с влажна четка. Притиснах леко с ръка бисквитата и изчаках половин минута докато хартията залепна плътно по цялата повърхност.

Тук идва ред на прочутите силиконови молдове - това са нещо като калъпи, с помощта, на които може да получи съвършени перли, цветя или каквото друго си поискате. Основни правила при работа с тях:
- поръсвайте формата с малко нишесте преди поставянето на фондана, така по-лесно ще извадите фондана;
- използвайте бързосъхнещ фондан. Аз използвах този;
- притиснете парче фондан към формата и след това внимателно изрежете излишното.
- може да сложите за 1-2 минути формата с фондана във фризера и така би трябвало да извадите по-лесно фигурката от молда;
Направих избраната от мен украса от бял фондан и отново залепих чрез леко навлажняване с четка на бисквитката. Оставих захарното тесто леко да изсъхне - за около 15-20 минути. След това оцветих с перлено бяла боя и добавка от гел бои за отделните цветове.
Последна препоръка - четката с, която рисувате е много важна. Аз открих идеалните за мен четки - със силиконов косъм от Слънчоглед :)
Както виждате дори и в някоя от картинките да има текст или друго изображение, което не трябва да се вижда винаги можете да го скриете :)
И последна идея. Според мен вместо перли от фондан могат да се използват и перли - бонбончета. Не съм изпробвала, но защо да не се получи?
Това е - дано да съм ви била полезна.

събота, 16 март 2013 г.

Бисквитки "Бухалче"

Решително съм на вълна декориране на бисквити :) Може би, защото съм решила малко да си почина от тортите или пък искам да стана мнооого добра в основните техники за декориране на бисквитки, а може и да е случайно. Всъщност всичко започна с бисквитите за рождения ден на моята сестра. Иска ми се да разбия мита, че съм проявила някакво висше майсторство приготвяйки ги, който се появи в роднини и приятели :) Истината е, че всеки, който е достатъчно увлечен по това занимание или луд като мен и се сдобие с необходимите т.нар. молдове, задраска няколко часа сън от плановете си и си сложи тапи в ушите срещу оплакванията на домочадието може да се справи доста по-добре. Така, че в следващата публикация ще покажа как се правят, а по-следващата ще е посветена на едни великденски бисквитки.
Днешната публикация е посветена на много лесни и ефектни бисквити бухалчета. Решила съм наред с по-сложните методи за декорация да покажа и такива, които могат да се направят със съвсем подръчни средства. В тази поредица вече съм правила бисквити "диня" и "лъвче".
Оформлението видях в интернет, но не пазя източник, защото просто разглеждах снимки на декорирани бисквити и тези ми допаднаха. Рецептата е отново повторение на тази, с която направих бисквитките "рожден ден"Половинката ги оцени високо - приличали му на едновремешните котешки езичета :)
Необходими продукти:
Оригинална рецепта
- 227 гр. меко краве масло;
- 175 гр. пудра захар;
- 1 яйце;
- щипка сол;
- 2 ч.л. бакпулвер;
- 400 - 425 гр. брашно;
- 1 ч.л. ванилия;
- шоколад (шоколад на копчета);
- 10-12 цели сурови бадема;
Разбийте кравето масло с пудрата захар на пухкав крем. Отделно разбийте леко яйцето с ванилията. Може да използвате аромат по ваш избор - бадем, цитрусов и т.н. Добавете яйцето към масления крем и разбийте отново. Смесете сухите съставки - брашно, сол, бакпулвер, и ги добавете постепенно към крема до събиране на сместа на топка. Хубавото в тази рецепта е че не е нужно да охлаждате и изчаквате тестото да се стегне. Изчакайте само 1-2 минути и можете да започнете да разточвате. Разточвайте директно върху хартията за печене, която предварително сте изрязали с размерите на тавата, в която ще печете.
Поръсвайте повърхността на тестото с брашно докато разточвате. Изрежете кръгове с големината на чаша за уиски :) Преди да си купя специален кръгъл резец това беше най-често използваната от мен чаша. Направете две еднакви топчета тесто - това са очите. Натиснете в средата с върха на капачка за химикалка. В тези дупчици с помощта на клечка за зъби сложете малко разтопен шоколад. Ако имате т.нар. шоколад на копчета може да използвате него. С виличка може да направите резките за крачета, после едно бадемче за клюн и сте готови.
Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна за около 5-6 минути. В оригиналната рецепта минутите са 7-8, но за моята фурна се оказаха твърде много. 
Да ви е сладко с тези сладки бухалчета :)

понеделник, 11 март 2013 г.

Бисквитки "Рожден ден"

Да си по-малката сестра понякога ти се струва много несправедливо. Всичко започва с това, че не получаваш нови дрехи, защото няма нужда - носиш тези на по-голямата. На нея първа и разрешават да излиза, а и някак всички я възприемат по-насериозно, защото е по-голяма. Едва с порастването идва осъзнаването на богатството на това да имаш някой по-голям, който винаги да ти пази гърба, да те превежда през периода на порастването, като те предпазва от грешки и се грижи за теб. Осъзнавам, че с времето ставаме все по-близки, въпреки разстоянието между нас и че никога няма да мога достатъчно да и благодаря, за всичко което е направила за мен. Тя е най-силният човек, който познавам и който може да се справи с всичко.
Днес е рожденият ден на моята сестра. За съжаление за първи път от години няма да мога да съм с нея на рождения и ден, но реших да я изненадам с малко сладки бисквитки :) Стискайте палци да стигнат невредими :)
Миналата година бях на страхотния курс за декориране на бисквитки на Кукитата и от тогава неколкократно правех планове да се упражнявам, но поради една или друга причина плановете ми винаги пропадаха. Този път обаче бях категорична, че ще ги направя и това е резултата :)
Необходими продукти:
Оригинална рецепта
- 227 гр. меко краве масло;
- 175 гр. пудра захар;
- 1 яйце;
- щипка сол;
- 2 ч.л. бакпулвер;
- 400 - 425 гр. брашно;
- 1 ч.л. ванилия;
Разбийте кравето масло с пудрата захар на пухкав крем. Отделно разбийте леко яйцето с ванилията. Може да използвате аромат по ваш избор - бадем, цитрусов и т.н. Добавете яйцето към масления крем и разбийте отново. Смесете сухите съставки - брашно, сол, бакпулвер, и ги добавете постепенно към крема до събиране на сместа на топка. Хубавото в тази рецепта е че не е нужно да охлаждате и изчаквате тестото да се стегне. Изчакайте само 1-2 минути и можете да започнете да разточвате. Разточвайте директно върху хартията за печене, която предварително сте изрязали с размерите на тавата, в която ще печете.
Поръсвайте повърхността на тестото с брашно докато разточвате. Изрежете с формички по избор. Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна за около 5-6 минути. В оригиналната рецепта минутите са 7-8, но за моята фурна се оказаха твърде много. Най-добре е да наблюдавате първата партида, за да прецените времето, което за вас ще е най-точно. Бисквитките трябва да побелеят, но в никакъв случай не трябва да потъмняват.
Това е ... едва началото :) Декорирането оставям на вашето въображение :)