Кус-кус с тиквички

Вече 8 дни въздържание ... от десерти... Чувствам се леко като в клуб на анонимните ... шокохолици :) Преди време Павлинка писа по темата за отказването от сладките неща и някак написаното от нея ми се загнези в съзнанието и така до миналата сряда, когато в 7:30 сутринта отхапвайки от една медена вафла реших, че спирам ... И това беше последното нещо със захар изядено от мен. Сигурна съм, че има няколко магазина за десерти в квартала, които са усетили рязък спад в продажбите си :)
Ще питате какво общо има това с днешната рецепта? Общото е, че за момента вкъщи не се приготвят никакви сладки изкушения :) И затова наблягам на соленичкото. Сигурна съм, че рецептата не е изненада за повечето от вас, но понеже ми допадна я споделям.
Необходими продукти на "окомер":
- 1 ч.ч. кус-кус;
- 2 тиквички;
- 2 моркова;
- глава лук;
- копър;
- сол.
Сварявате кус-кусът съгласно упътванията от опаковката. Отцеждате го и му добявате малко мазнина (олио или зехтин), за да предотвратите слепването на зрънцата. В дълбок тиган задушете лука и настърганите моркови. Обелете тиквичките, нарежете ги на кубчета и ги посолете. След като се задушат другите зеленчуци добавете тиквичките и оставете всичко да се задушава отново. При необходимост добавете малко вода. Накрая добавете сварения кус-кус, сол, а аз сложих и малко соев сос. Оставете да покъкри на слаб огън 5-6 минути. Отместете, поръсете със ситно нарязан пресен копър. Аз си правя и сосче от кисело мляко, майонеза и отново копър, но си е супер и без него.
П.П. В Търговище попаднах на най-най-вкусната постна мусака с тиквички и ориз, която съм опитвала до момента. И сега съм в размисъл как да я приготвя :) Събирам идеи и рецепти!


Коментари

  1. О, имам последовател, да ти кажа това ми е най-дългото отказване от сладко, кажи-речи вече 30 дни, някой ще кажат, не са толкова много, но за ценител на сладкото и то хубавото е доста трудно, но искам да възпитам в себе си малко мярка! Обичам твоя кус-кус, прекрасен е и ще го направя! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка ти си герой! Не мисля, че мога да издържа 30 дни :) Вече съм в абстиненция!Прегръдка!

      Изтриване
  2. Габи, предложението ти е чудесно!
    И за мен губиш от това, че не консумираш сладко.
    Организмът има нужда от всичко !
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, така е :) Чиста загуба си е като знам колко вкусотии пропуснах да хапна тези дни. Но го приемам като вид постене и знам, че когато реша мога да спра :)

      Изтриване
  3. Аз имам да се отказвам от толкова много неща, че сладкото ще почака;) Обаче никога не бих отказала един кус кус с тиквички- даже още утре ще го направя и убедена съм, никой няма да ми откаже у дома. Поздрави, габчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, тези дни съм почти само на кус-кус :) Вече във всякакви вариации :) Слънчеви поздрави!

      Изтриване
  4. Даа, спомням си този пост на Павлинка и силно ме заинтригува, не след дълго смятам да се откажа от нещо в името на друго. Габи, много вкусно предложение! Стискам палци да постигнеш поставената цел! Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. А аз пък не знаех за тази идея - кускус с тиквички. Страхотно предложение, Габи, подозирам колко е вкусно! И за сладкото - разбирам те, че е трудно. Не мога да си представя да не хапвам сладко. Но стискам палци за успех!
    Сърдечни поздрави, г-жо Габи! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери благодаря :) И аз никога не съм мислела, че мога да издържа без шоколад (най-вече) толкова време, но когато човек си го постави за цел и има мотивация се получава :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Габи, комбинацията е страхотна, пожелавам ти успех в борбата със сладичките неща, аз като техен враг ги унищожавам май!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз обичам да ги унищожавам :) Но за момента съм им дала почивка. Поздрави!

      Изтриване
  7. Габи :) с това магазинче ме развесели:). Успех в начинанието! Смятам, че има доста солени ястия, които успешно биха заменили сладкото удоволствие от шоколада. Ето това е едно от тях - разкош! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Така е - и аз сега откривам доста солени изкушения, които да ме развличат от мисълта за сладките :) Усмихнати и слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Мен ме изненадваш с тази рецепта, не бях виждала кус кус с тиквички. Определено звучи много интересно и какъвто съм фен на тиквичките може да пробвам. :)
    Успех с отказването от сладкото, завиждам за смелостта да започнеш.Аз май не бих могла. Но пък виж ти с какви вкуснотии заменяш десертите! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Определено се получи сполучлива комбинация между двете. Поздрави :)

      Изтриване
  10. Много вкусно предложение и удачно заменяне на традиционния ориз!
    Габи, поздравления и успех в начинанието! Желая ти да издържиш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Много апетитно! А сосът ми е любим!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е любим и не можах да се въздържа и да не повиша калориите на иначе това така леко ястие :) Сърдечни поздрави Траянка!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации