Две в едно

Две в едно също може да е неочаквано добра комбинация нали :)
С моят, както се казва, спътник, другар, половинка, в живота, решихме малко да разнообразим тази, иначе трудна за нас година, с малко позитивни емоции и да си спретнем сватба :) Но нали Мечо Пух казва - колкото повече, толкова повече, решихме да ги направим поне две (вече обмислям дори да станата три :) и затова на връх моя рожден ден направихме част първа "Подписът". Решението за датата не беше трудно, защото се сгодихме също на моя рожден ден :) Речено-Сторено! 
Разбира се събитие от такава величина не може да се размине без торта. В началото нямах никаква, ама съвсе никаква идея как си я представям. Даже бях решила да поръчам или пък изобщо да няма торта, но половинката веднага се включи и много точно описа къкъв дизайн на торта си представя и от там останалото беше лесно - веднага си дойдоха на мястото и другите детайли. Между впрочем, нали си представяте на какво е подложен той покрай моето тортено хоби, щом прави разлика между видовете захарно тесто, знае как се разреждат бои и разглежда (и помни) идеи за дизайн на торти :) 
Вкусът беше комбинация от кадифен шоколад, добре придружен от крем маскарпоне и домашно сладко от диви ягоди. А за да спазя изискванията на зодията си (близнаци) вторият етаж беше от леки пандишпанови блатове, ванилов крем обсипан със златист карамел и скрил малко шоколад за разкош :) Изкушихте ли се? Ето и рецептата:
Шоколадови блатове:
- 180гр брашно;
- 150 гр кафява захар;
- 100 гр бяла захар;
- 60гр какао;
- 1 и 1/4 ч.л. сода бикарбонат;
- 1 и 1/4 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
- 2 яйца;
- 140 мл гъст айран;
- 70 мл олио;
- 140 мл горещо кафе.
Крем маскарпоне:
- 250 гр. маскарпоне;
-  200 мл. сметана;
- 3-4 с.л. кондензирано мляко;
- сладко от диви ягоди (по желание).
Шоколадов крем: 
- 200 гр. шоколад;
- 1/2 ч.ч. сметана
- 125 гр. масло;
Пандишпанови блатове:
- 10 яйца;
- 20 с.л. захар;
- 20 с.л. брашно;
- 2 ч.л. бакпулвер.
Ванилов крем:
- 4 бр. крем Оле - Ванилия;
-  1 литър и 300 мл прясно мляко;
- парченца шоколад (по желание).
Карамел:
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1-2 с.л. вода.
Всички блатове приготвих ден по-рано. Шоколадовите блатове са по рецепта на Ирина Купенска и са познати от нейната най-вкусна шоколадова торта. Големият им плюс, освен несъмнено страхотния вкус, е че се приготвят изключително лесно и остават сочни и на следващия ден. В по-голяма купа смесете брашното, какаото, двата вида захар, солта, содата и бакпулвера. Отделно леко разбийте яйцата, олиото и айряна. Добавете при сухите съставки, разбъркайте до хомогенна смес. Накрая добавете прясно направеното горещо кафе. Ще повторя предупреждението на Ирина, че сместа е доста течна като консистентност, но това е нормално. Намажете с масло и поръсете с какао форма за торта с диаметър 26 см.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 - 35 минути. Преди сглобяване на тортата разделете охладения блат на две. Аз направих две дози и се сдобих с общо 4 блата.

Пандишпановите блатове са по рецепта от тортената библиотека. Разбиват се белтъците със захарта, докато станат на гъста, пухкава пяна. Добавят се жълтъците и разбиването продължава поне още 4-5 минути. Накрая сложете брашното (размесено с бакпулвера), лъжица по лъжица, като разбивате с най-ниската степен на миксера. Покрийте две тави с размере 30х40 с хартия за печене и изпечете на 180 градуса (предварително загрейте фурната) за около 15-20 минути. Докато изстинат блатовете може да си приготвите карамела. В малка тенджерка загрейте захарта с водата до нейното карамелизиране. Изсипете полученият карамел върху хартия за печене и разстелете, за да може после да го натрошите на едри парчета. Ваниловият крем е най-лесен. Разбийте студеното прясно мляко с крема Оле. Идва ред на любимата част - сглобяването. Изрязах пандишпановите блатове на кръгове с 18 см. диаметър. На дъното на тортен ринг се слага първия блат. Следва крем, парченца карамел, отнова блат, ванилов крем, парченца шоколад и така докато ви свършат благовете :)
Да се върнем на първата ми любов - шоколада :) За да направите шоколадовият крем загрейте шоколада на водна баня, след разтопяването му добавете сметаната, разбъркайте и накрая сложете маслото. Разбърквайте до разтопяването на маслото. Оставете крема да стегне, като го разбърквайте от време на време. 
Последното усилие е за крема с маскарпоне. Разбийте сметаната, след това съвсем леко разбийте маскарпонето с кондензираното мляко. Добавете сметаната към маскарпонето и разбъркайте внимателно. 
Сглобяването си е класика в жанра - блат, шоколадов крем, блат, сладко, крем маскарпоне, блат, сладко, крем маскарпоне, пак блат и така до края на продуктите :) Зарязвате и двете торти в хладилника, за да стегнат, а вие се нахвърляте на остатъците от кремовете и блатовете и оправдавайки се, че трябва да сте сигурни какво ще поднесете ги омитате с огромно удоволствие и чиста съвест :)
Пренасянето и се оказа Голямо предизвикателство! Ако сте видели в проливен дъжд странната гледка на трима мокри до кости мъже държащи торта и разпънали чадъри само над нея - да знаете това беше моята торта :)
Това е от мен! Вече в качеството си на госпожа :)

Коментари

  1. За мен е чест да ти честитя първа! Прегръщам те много силно и ви пожелавам най-голямото щастие на света. Прекрасна си, госпожо!
    ..., а за тортата какво да кажа, ти си талант!
    Изпращам ти много целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна новина, Габи! Да сте още по-щастливи заедно (ако има накъде повече), здрави и влюбени! Много красива и нежна торта си сътворила - "Горчиво!"
    А колко си красива... Само те показах на половинката и възкликнах "Ох, каква красива булка, искам и аз така!" :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря за прекрасните думи и за комплимента :) На такъв специален ден всяка жена е красива от емоциите, които и носи :) Прегръдки и слънчева седмица!

      Изтриване
  3. Честито, Габи! Бъдете много щастливи и имайте много, безброй много, сладки мигове заедно!

    ОтговорИзтриване
  4. Госпожо Габи! Да сте ми много здравички, много щастливи, винаги усмихнати, с лекота да преодлявате проблемите- общи и индивидуални и на всяка крачка да ви чака по една от твоите торти- красавици;) Много е важно, че имаш човек до теб, които оценява теб като теб самата и е съпричастен към всичко, което вълнува и теб, включително захарното тесто;) Предполагам отвръщаш със същото.
    Честито, Габчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, взаимно сме си съпричастни :) той към захарното тесто, а аз към въдиците, мурмишките и другите риболовни принадлежности :)

      Изтриване
  5. О, мила Габи! Много си красива! Желая ви много сладки моменти, безброй споделени прекрасни емоции и винаги да греете с тези усмивки!
    Тортата ти е прекрасна, нежна и много стилна!
    Не знам колко твьрдо си решила да не правиш торти, но половинката ти може да те замести...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка, живота постоянно ме опровергава никога да не казвам никога :) Така че, когато имам вдъхновение тортите сами се появяват :) Прегръдки!

      Изтриване
  6. Честито Габи, прелестна стилна и много нежна булка си, а тортата е твое отражение! Поздравления, много щастие и усмивки ви желая от сърце!
    Поздрави, чакаме снимки от № 2 :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Все още избираме място, но не бързаме ... радваме се на момента. Поздрави!

      Изтриване
  7. Мила Габи! Честито! Желая ви много щастие и дълъг семеен живот!
    Много сте красиви!
    Прекрасна си и като булка!
    Тортата е невероятна - бяло, нежно изкушение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Честито хубава госпожо ! Каква по-хубава новина от тази :) ! Здраве и дълги , щастливи години семеен живот !
    Красива и нежна торта , като тебе !
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Сърдечни поздрави от новото семейство :)

      Изтриване
  9. Прекрасна! И ти, и роклята, и тортата! Много щастие, любов и дълги години заедно ви пожелавам! И много сбъднати мечти! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Мечтите ни сме събрали вече няколко куфара и сега се борим за осъществяването им :) Поздрави!

      Изтриване
  10. Прекрасна сте госпожо!
    Да сте живи и здрави и много щастливи!
    А тортата е най-прекрасната и те отразява - стилна,
    елегантна и красива!
    Прегръдка от мен в очакване на нови снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря Дани! Аз избягвам да публикувам лични снимки в блога, но много исках за споделя този важен за мен момент с вас :) Прегръдки!

      Изтриване
  11. Честито! С пожелание да преодолявате понякога случващите се в ежедневието "горчиви" моменти с много усмивки и с по парченце от прекрасните ти торти, Габи! И всяка година тортата да става с един етаж повече! Прекрасна и нежна рокля, много си хубава! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефи, благодаря ти! Някога си мислех, че в "перфектните" връзки няма горчиви моменти, но вече знам, че няма такова нещо като "съвършени отношения", а тези моменти са част от солта на любовта и без тях не може както и без сладки парчета торта :) Поздрави!

      Изтриване
  12. Прекрасна си, Габи и честито,
    с пожелания здраве, любов и топлина
    и още много такива изящни торти!
    Бъдете много, много щастливи!

    ОтговорИзтриване
  13. Честито, Габи! Много години любов, усмивки и доверие между вас! Разкошна торта и невероятна булка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Габи, просълзих се от щастие! Толкова мила публикация! Прекрасна новина мила! Честитя ви от сърце и ви пожелавам прекрасни мигове заедно, незабравими моменти и все хубави неща! Тортата е уникална, нежна, влюбена! Прелестна сте, г-жо Габи!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много ти благодаря мила за хубавите пожелания! Прегръдки!

      Изтриване
  15. Габи, пожелавам ви здраве, дълголетие и винаги ръка за ръка да преодолявате и трудните и щастливите мигове във вашият живот. Прелестна булка си, а и тортата е приказна. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Слънчева и усмихната нова седмица от мен!

      Изтриване
  16. Прекрасно събития - прекрасни влюбени, прекрасна булка, торта и вълнуващ пост! Бъдете много щастливи, нека небето над вас е безоблачно! Габи, честито, от сърце ти желая безкрайно семейно щастие! Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Госпожа, Горчиво! Прекрасна торта, прекрасна рокля, прекрасно настроение! Желая ви и прекрасни дълги съвместни години! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  18. Това се казва хубава новина!
    Честито,скъпа!Цял живот да ви върви по вода,да сте безкрайно предани един на друг,подкрепящи се и да се допълвате взаимно като двете половинки на едно цяло!
    Тортата е невероятно нежна и стилна,в унисон с елегантната ,вече "госпожа" Габи! :)
    Топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси! Доста дъжд имаше на сватбата ни, а после и слънчице изгря, така че се надявам да ни върви по вода :) Прегръдки!

      Изтриване
  19. Габи, честито! Пожелавам ви да вървите по пътя с усмивка, да се подкрепяте и допълвате, да остареете и побелеете като Стара планина заедно! Торта е прелестна като самата булка! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  20. Габи, макар и с малко закъснение, честито от сърце! Спомена за част втора и трета, и този път ще следя да не изтърва събитието :) Пожелавам ви много любов и красиви дни! Тортата е много нежна, като теб самата, а бисквитката с младоженците ми е страшно симпатична. Много, много щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря! Има време до следващите части :) Планираме да си създадем още много поводи за празнуване :) Поздрави!

      Изтриване
  21. Всичко е толкова нежно и семпло-прекрасно!
    Много нежна рокля,много красива торта-поздравления ,Габи!
    Бъдете живи и здрави и не преставайте да се обичате!

    ОтговорИзтриване
  22. Еха, Габче, каква прекрасна новина!
    Честито, миличка, прекрасна си, живи и здрави бъдете, страхотно семейство сте! Много слънчеви, прекрасни, нежни и емоционални да са дните ви, да е сладък животът ви като красивата торта, която ни показваш!
    Целувки от мен и много щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, благодаря за прекрасните пожелания! Дано :) Прегръдки!

      Изтриване
  23. О, Габи такава красива новина, а аз съм я пропуснала. Нека няма граници пред вас, всеки миг е възможност и шанс да вярвате и да се обичате. Прегръдки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря Иве! Дано се сбъднат всички прекрасни пожелания :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации