Сладолед с череши

Топло, задушно, никакво море на хоризонта ... все предпоставки за липса на желание за каквото и да било застояване край излъчващи топлина кухненски уреди. Затова едва ли е учудващо, че съм на вълна сладолед :) Всичко започна с купуването на една дълбока, пластмасова кутия, който нарекох - контейнер за сладолед. Всъщност всичко започна от едно предаване на Джейми Оливър за промишлено приготвения сладолед, но реално започна от този контейнер :) Бях доста доволна от първият си сладолед с ягоди и йогурт, но все още ми се искаше да постигна по-кремообразен резултат. Днешният сладолед няма рецепта, а просто импровизирах. Единственото, което трябваше да спазя беше тоталната липса на захар. Обещах на колега да направя сладолед, специално за него и затова използвах стевия, което го прави не само диетичен, но и подходящ за диабетици.
Необходими продукти:
- 500 гр. обезкостилчени череши;
- 250 мл течна неподсладена сметана;
- 8 гр. стевия (подсладител подходящ за диабетици).
Изчистих и нарязах черешите. Сложих ги в голям съд - без вода, да се задушат леко и да омекнат за около 10-15 минути. След това ги пасирах. Оставих сместа да изстине добре и след това добавих към нея сметаната и стевията. Разбих с миксер, изсипах в любимия контейнер и замразих във фризера. Изваждах периодично да разбивам - и така около 3 пъти. Резултатът - ароматен и без захар, беше одобрен от поръчителя :) А следващият път ще пробвам как ще се получи без да задушавам предварително черешите.
И както обещах показвам и домашният, бананов сладолед, който приготвих преди време. Рецептата е от блога на Йоли. Абсолютен фаворит ми е до момента! Никакво разбъркване, никакви кристалчета - много приятен, нежен, бананов вкус! Половин час след като свърши  половинката попита, кога ще направя пак :)
Следва - Браунис чийзкейк с малини...

Коментари

  1. Ехаа, и ти си на сладоледена вълна! Много ми харесват предложенията ти, а липсата на захар ме печели на 100%! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! А твоя сладолед определено ме накара да завъздшам :) Страхотни са купичките!

      Изтриване
  2. Габи, честита придобивка :)
    И много вкусен сладолед - разхлади ме!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани :) Хубав и прохладен ден и на теб!

      Изтриване
  3. Страхотно, в тези горещи дни имам нужда само от нещо свежо и разхлаждащо! Габи, чудно предложение! Сладолед мога да ям в промишлени количества, добре че има и диетични варианти!:) Прохладна неделна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани и аз съм от тези с промишлените количества :) Прохладен ден и на теб!

      Изтриване
  4. Габи и двата варианта изглеждат много изкусително. Не се учудвам, че са свършили бързо. :)Точно ще имаш повод да ползваш по-често "контейнера за сладолед". :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миро, определено гледам бързо да свърши, за да изпробвам нови варианти :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Страхотно се е получил, браво! Голямо търпение трябва за тия сладоледи! Прегръдка и дано скоро ти замирише на море!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка, дано :) Но за съжаление едва ли ще е преди септември. Прегръдки!

      Изтриване
  6. Страхотно предложение, Габи! И прекрасни разхладителни снимки. Искам да си ми колежка :))
    Поздрави и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Елти :) Колегите ми, за добро или лошо, са най-честите консуматори на моите кулинарни експерименти :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Габи, чудесен сладолед!
    ....и морето е само на 30 км от Добрич!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка, така е, но за съжаление нашите командировки са с много плътен график и почти не ни остава време за каквото и да било друго :( Поздрави!

      Изтриване
  8. Ето това е разхлаждащо и вкусно предложение Габи!
    Любим летен десерт за всички!
    Банановия фаворит ще се изпробва обезателно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинка - банановият определено си заслужава цялото внимание, което може да му се отдели :) Поздрави!

      Изтриване
  9. Габи грабвам си сладолетчето и изчезвам защото е неустоим!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Грабвай мило - за теб има винаги :) Прегръдки!

      Изтриване
  10. Както казваш никакво море на хоризонта:) остава ни да се наслаждаваме на сладолед.
    Тези дни и аз съм на такава вълна ,ще опитам с удоволствие и твоето предложение. Звучи и изглежда много примамлив:)


    Прегръдки, Габче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Левинка, за съжаление морето е отвъд хоризонта и сме принудени да злоупотребяваме със сладолед за компенсация :) Прегръдки!

      Изтриване
  11. :):), Габи, в студеното време се въртим около печките, а пък лятото около хладилника:):):)Супер са станали сладоледите, а този без разбъркването ме заинтригува.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това се казва точно описание :) Банановият наистина спестява доста време, а става страхотен :) Поздрави!

      Изтриване
  12. Габчо,
    точно попадение са тези сладоледи! Напоследък трудно се мъкна, защото мнооого ми е топло и преди 21 часа, гледам да седя на хлад;)Едно такова от онова червенкото ще ми дойде добре;)
    А за другият щом твърдиш, че никакви кристали и т.н., съвсем скоро ще опитам, че последния ми сладолед миналата седмица беше страшен провал;)

    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, аз една към полунощ започвам да се чувствам нормално :) А за липсата на кристали при сладоледа с банани - гарантирано и изпробвано :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Габи, гледам и ти си на вълна сладолед, чудно предложение, а това с кристалите, ами при мен имаше малко, ще изпробвам твоето предложение!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, тази година нещо се заинатих, че вкъщи ще се хапва само домашен сладолед и затова правя доста често :) Липсата на машина леко усложнява нещата, но пък ги прави по интересни :) Поздрави и прохладна вечер!

      Изтриване
  14. Габи, ти си във вихъра на сладоледената вълна! Много ароматен ще да е този с черешките! Аз съм заредила купата на машината във фризера и утре ще се вихря, че съм си набелязала няколко сладоледа и сорбета, така че скоро ще има включване по темата :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, ще чакам с голям интерес твоите сладоледени вълшебства! Имаш голям усет за съчетаване на вкусовете и винаги ми е интересно какво ще поднесеш :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Винаги съм си мислила ,че домашният сладолед е трудна работа.Но предложенията ти са толкова изкушаващи,че ще пробвам.Благодаря за рецептите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия надявам се, че съм те провокирала да опиташ :) И аз до това лято смятах така, докато не реших, че искам да знам какво се слага в сладоледа и затова е по-добре са си го направя сама :) При мен се получи от третия опит нещо, което допада на моя вкус, но важното е да се опитва! Поздрави!

      Изтриване
  16. Здравейте!Сметаната не се ли разбива предварително на сняг и после да се прибави към черешите??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано я разбих заедно с пасираните череши, но може да се получи и по-добър резултата ако се разбие отделно :) Ако пробвате така ще се радвам после да споделите :)

      Изтриване
  17. А като я разбиете заедно с черешите,става ли пухкава сместа??И ако не искам диетичен сладолед,колко захар трябва да се добави??Ще пробвам Вашия сладолед със сигурност :)

    ОтговорИзтриване
  18. Не беше много пухкава сместа (до колкото си спомням :), защото пюрираните череши станаха доста течни (може би зависи от сорта). Относно захарта имате два варианта - да се сложи обикновена захар при черешите, когато ги задушавате. Вторият вариант да се разбие сметаната с пудра захар. Мисля, че една чаена чаша би била достатъчна, но това зависи и от сладостта на самите череши. Още по-плътен сладолед бихте получили ако използвате животинска сметана (специално за този сладолед моята беше растителна). Хубави и Усмихнати почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  19. Значи все пак е по-добре да се разбие сметаната,а не да се прибавя течна?? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено ми се струва, че има шансове сместта да е по-пухкава, ако разбиете сметаната отделно :)

      Изтриване
  20. Много Ви благодаря за отговорите,ще пробвам и ще пиша.Лек ден :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации