петък, 25 януари 2013 г.

Парад на торти

Този път ще ви изненадам не с една, а с три торти :) Те са правени през последните 2 месеца, но все не ми оставаше време да ви ги покажа. Сега ще го направя малко на бързо, но пък поне ще се похваля с творенията си :)
И понеже уважавам оплакването като форма на психическо разтоварване да си кажа  - не ми харесва първият месец на годината... Ама хич ... Наложи се да оперират нашият котарак по спешност и вече две седмици дежурим денонощно около него ... за капак това се случва в "приятната" компания на актуалния сезонен вирус, който, за да пестя от отопление ме поддържа с висока температура и продължава с не по-малко неприятно развитие... Да се надяваме, че скоро всичко това ще отмине, защото имам по-позитивни планове за следващите месеци от годината :)
Сега за тортите. Ще представя рецепта само за първата от тях, защото за мен е в графата лесни торти, подходящи за подслаждане на неделния почивен ден. Нея я спретнах една вечер, когато реших, че искам нещо с много крем, орехи и какаови блатове. Това е първата торта, която си спомням от най-ранните ми детски години. Приготвяше я баба Диди, а аз нямах търпение да изчакам да попие добре крема и да я разрежем. Непрекъснато се наддигах на пръсти и надничах от ръба на масата (представете си колко висока съм била) и исках да помагам. Най-често ми даваха да изрязвам хартията за покриване на дъното на тавите, в които се печаха блатовете, а като станах по-голяма получих и по-значимата задача да разрязвам самите блатове. Оригиналният и вид е на шахматна торта, но аз реших, че така или иначе ще бъде изядена твърде бързо, за да забележи някой външният и вид :)
Необходими продукти за блатовете:
- 6 яйца;
- 2 ч.ч. брашно;
- 2 ч.ч. захар;
- 1 ч.ч. кисело мляко;
- 1 винена чаша олио (1/2 ч.ч.);
- 1 бакпулвер;
- 1 амонячна сода;
- 4 с.л. какао;
- 1 ванилия;
Необходими продукти за крема:
- 1 л. прясно мляко;
- 1 ч.ч. захар;
- 8 с.л. брашно;
- 2 яйца;
- 2 ванилии;
- краве масло колкото кубче мая;
- 2 ч.ч. смлени орехи.
За приготвянето на блатовете разбийте захарта с яйцата, добавете киселото мляко със содата, олиото и ванилията. Към така получената хомогенна смес сложете брашното със бакпулвера и какаото. Аз добавих и малки парченца шоколад, но това вече е по желание. Изпечете в предварително намаслена и поръсена с какао тава (моята беше с диаметър 26 см.) в предварителна нагрята на 180 градуса фурна, до суха клечка. Разрежете блата на две след като се охлади.
За приготвянето на крема, отделете малко студено прясно мляко и разбийте в него яйцата и брашното. Останалото мляко загрейте до завиране заедно със захарта. Добавете кашичката от яйцата и брашното, след това ванилията. Намалете котлона и варете до сгъстяване на крема, като разбърквате. След като отместите от котлона добавете към топлия крем кравето масло и отново разбъркайте.
Сглобяването става в тортен ринг - първата половина на блата, крем, втората половина, и отново крем, поръсете с орехи. След като стегне махнете ринга и може да намажете и отстрани с крем и да поръсите с орехи, но аз нямах търпение да опитам тортата и както се вижда пропуснах тази стъпка :) 


Тази, наречена от мен, "Дантелена торта" беше приготвена преди Коледа и носи много празнични аромати. Блатовете са от любимата ми рецепта на Дими, с добавка от канела, карамфил и индийско орехче, а самият крем е с ябълки, канела и вино марсала - лека модификация на тази прекрасна рецепта на Гуинет.
Отнесох доста шеги дали съм плела дантелата на една кука цяла нощ, но като се има предвид, че за първи път правех захарна дантела съм много доволна от резултата :)

И не на последно място ще покажа първата си торта, която не е предназначена за колеги или роднини. Може да се каже, че е първата правена по поръчка, но понеже не смятам, че е редно да вземам пари за нещо, което не правя достатъчно професионално цената беше просто себестойността на вложените продукти. Признавам си, че я правих с огромно внимание, притеснение и старание :) Още повече след като говорих с малкия рожденик Оги, който много сериозно и делово обсъди с мен каква да бъде тортата му. Беше категоричен, че не иска шоколад и не иска да е много претрупана. Страхотен сладур :)
С неговата майка обсъдихме останалите подробности и накрая достигнахме до идеята в самата торта да е скрита една цветна дъга, която да е като изненада за съучениците му. Признавам си, че вечерта преди да я започна за малко да се обадя и да я откажа, защото при мисълта, че ако децата не харесат тортата това може да провали рождения ден на Оги ми се свиваше сърцето...
Изключително съм благодарна на Деница за това, че ми гласува такова голямо доверие,  въпреки, че никога не беше опитвала моя торта и беше виждала мои кулинарни опити само на снимка, не постави никакви претенции и през цялото време ме окуражаваше, че ще се радват да имат направена от мен торта.
Рецептата за блатовете е на невероятната Ирина Купенска, чийто блог съм сигурна, че ви е познат, а кремът е от сметана, кокос и съвсем малко бял шоколад :)
Стига толкова за сега, а вие ми стискайте палци, защото ме чака приготвянето на една специална торта и трябва да оздравея по-бързо :)

петък, 11 януари 2013 г.

Торта "Книга"

Установих, че възприемам тортите от гледна точка на съставните им части ... След като съм я видяла първо само под формата на блатове, а после съм я облякла, украсила и надиплила, някак трудно я възприемам като цяло, а не като отделни елементи. Затова и за днешната торта питах всички дали наистина прилича на книга? Питам и вас, разбира се :)
Тази торта е за едни мой приятел и колега, за който беше и тортата "Скара - бира". Този път обаче трябваше да бъде по-сериозна, защото повода беше 60-годишен юбилей. За мен това е човекът, който въпреки навършването на тези години, има повече живец, оптимизъм, положителни емоции и добро настроени от много от моите познати, които са наполовина по-млади. Искрено му се радвам и възхищавам!
Тортичката като приготвяне е лесна. Не исках да рискувам със сложни неща, защото само по себе си правенето на "книга" ми беше достатъчно да ми изправи косите :) Указания за нейната направа гледах при Анна Савенко. Иска ми се някога да се престраша да направя и свещника, но за сега само му се възхищавам :) Рецептата за блатовете е от тортената библиотека.
Продукти за 4 блата:
- 8 яйца;
- 16 с.л. захар;
- 16 с.л. брашно;
- 2 с.л. какао (по желание);
Продукти за сметанов крем:
- 400 мл течна готварска не-посладена сметана;
- 4 с.л. пудра захар
- 1/2 бурканче течен лешников крем (има го в Карфур или може да се замени с обикновен течен шоколад);
- 1/2 консерва кондензирано мляко.
Първо приготвих блатовете. Разбиват се белтъците със захарта, докато станат на гъста, пухкава пяна. Добавят се жълтъците и разбиването продължава поне още 4-5 минути. Накрая сложете брашното, лъжица по лъжица, като разбивате с най-ниската степен на миксера. Ако искате да имате блатове с различни цветове, разделете сместа преди да добавите брашното, като в едната част сложете 8 с.л. брашно, а в другата 7 с.л. брашно и 2 с.л. какао. Покрийте две тави с размере 30х40 с хартия за печене и изпечете на 180 градуса (предварително загрейте фурната) за около 15-20 минути. Аз приготвих блатовете предишният ден и на следващият си бяха все така меки и не бяха изсъхнали.
Срежете всеки блат на две - вече имате 4 блата. Разбийте сметаната с пудрата захар.  Не съм голям фен на супер сладките торти и затова сметановият крем е леко подсладен. Ако искате да се получи по-сладък крем добавете още захар.
Върху подходяща подложка сложете първият блат, намажете с течния лешников крем и покрийте със сметана. Следва вторият блат - кондензирано мляко и отгоре сметана. С останалите два блата процедирате по същият начин. Оставете тортата в хладилника за стегне. След това изрежете с остър нож страните на тортата, така че да ги изравните. Ако искате да направите торта "книга" следвайте инструкциите на Анна (линк има по-горе). В случай, че предпочитате книги само от хартия, украсете по ваш избор - може само със сметана и настърган шоколад. Тортата става много бързо, лесна е и вкусна :) Вкусът и ми напомни на онези пасти от моето детство, за които нямах търпение да събера стотинки и да си купя :)
И за финал - успешна, усмихната, удовлетворяваща и много, много щастлива да бъде, вече започнала 2013 година за всички вас :)
П.П.Съвет от мен, ако правите "книга" - направете горната корица поне седмица по-рано и то заедно с полагането на боята и украсата, защото отнема много време изсъхването и, а и от самата боя фондана отново леко омеква.

вторник, 1 януари 2013 г.

Честита Нова 2013 Година!

Честита Нова Година мили приятели!
Нека 2013 да е здрава, мирна и щастлива. Да посрещнем следващите 365 дни с повече смели мечти, да се забавляваме повече, да се ядосваме по-малко. Да се радваме на всеки малък и голям миг на щастие, да бъдем повече човечни, щедри, добри. Да има повече мъдрост,  топлина и почтеност в отношенията между хората.
Бъдете щастливи и истински!

Хайде сега да видим какво си спечелихте от баницата?
На мен ми се паднаха безспирни купони, здраве, екскурзия за двама и кола :) Това означава, че най-накрая трябва да се престраша и да изкарам книжка :)