Пилешки пай
Днешната рецепта видях една съботна сутрин в предаването "Бон Апети". Вкъщи често телевизора е включен на някой кулинарен канал, защото ми действа разтоварващо, за разлика от всички останали телевизии, по които те заливат само с негативна информация. В последно време сме основно на пилешко месо и съм в търсене на нови рецепти за разнообразяване на менюто :) Много, много вкусно се получи! Даже за мое учудване на следващият ден пая беше по-вкусен :)
Необходими продукти:
- 2 бр. пилешки бутчета без кожа;
- 2 ч.ч. прясно мляко;
- 1/2 ч.ч. брашно
- 100 гр. пушена шунка;
- 3 стръка праз;
- 2 с.л. мека горчица;
- сол;
- черен пипер;
- 1/2 пакет бутер тесто.
- 1 жълтък;
- масло;
- олио.
В по-дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. олио и една бучка (колкото кубче мая) краве масло. Обезкостете бутчетата и направете пържоли. В интерес на истината дори и да не сте добри в това упражнение няма голямо значение, защото месото след това ще бъде нарязано на парчета. Овкусете пържолите със сол и черен пипер. Запържете в мазнината за няколко минути до златисто. Извадете пържолите и ги нарежете на парчета. В същата мазнина запържете ситно нарязаният праз до омекване. Добавете брашното и разбъркайте. Идва ред на прясното мляко.
Разбърквайте и изчакайте сосът да се сгъсти. Сложете горчицата. В оригиналната рецепта се използва 1 с.л. дижонска горчица, но понеже аз предпочитам по-меката горчица увеличих количеството и. Отместете сосът от печката и добавете нарязаната на кубчета шунка и нарязаното пилешко месо. Изсипете в керамична форма за пай, ако нямате такава според мен може да се получи добре и в йенска тава или дори в тефлонова тава. Изчакайте пая да поизстине преди да го покриете с бутер тестото. Разточете бутер тестото, която е престояло поне час в хладилника, за да не е съвсем замръзнало и да може да се разточи. Сложете върху тавата с пая и изрежете по линията на тавата. Изрежете отвори в тестото, за да може да излиза парата при печене. Намажете с разбит жълтък. Изпечете на 180 градуса за около 30 минути. От личен опит - пая се реже по-добре след като е леко поизстинал :)
Необходими продукти:
- 2 бр. пилешки бутчета без кожа;
- 2 ч.ч. прясно мляко;
- 1/2 ч.ч. брашно
- 100 гр. пушена шунка;
- 3 стръка праз;
- 2 с.л. мека горчица;
- сол;
- черен пипер;
- 1/2 пакет бутер тесто.
- 1 жълтък;
- масло;
- олио.
В по-дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. олио и една бучка (колкото кубче мая) краве масло. Обезкостете бутчетата и направете пържоли. В интерес на истината дори и да не сте добри в това упражнение няма голямо значение, защото месото след това ще бъде нарязано на парчета. Овкусете пържолите със сол и черен пипер. Запържете в мазнината за няколко минути до златисто. Извадете пържолите и ги нарежете на парчета. В същата мазнина запържете ситно нарязаният праз до омекване. Добавете брашното и разбъркайте. Идва ред на прясното мляко.
Разбърквайте и изчакайте сосът да се сгъсти. Сложете горчицата. В оригиналната рецепта се използва 1 с.л. дижонска горчица, но понеже аз предпочитам по-меката горчица увеличих количеството и. Отместете сосът от печката и добавете нарязаната на кубчета шунка и нарязаното пилешко месо. Изсипете в керамична форма за пай, ако нямате такава според мен може да се получи добре и в йенска тава или дори в тефлонова тава. Изчакайте пая да поизстине преди да го покриете с бутер тестото. Разточете бутер тестото, която е престояло поне час в хладилника, за да не е съвсем замръзнало и да може да се разточи. Сложете върху тавата с пая и изрежете по линията на тавата. Изрежете отвори в тестото, за да може да излиза парата при печене. Намажете с разбит жълтък. Изпечете на 180 градуса за около 30 минути. От личен опит - пая се реже по-добре след като е леко поизстинал :)
Много вкусна комбинация,Габи!
ОтговорИзтриванеНаталка, наистина се оказа сполучлива комбинация :) Поздрави и Весели празници!
ИзтриванеС кулинарните канали съм и аз така, а този пай е великолепен и изглежда много вкусно, но който е на диета само да гледа! Прегръдка, голяма!
ОтговорИзтриванеЛинка, така и така всичките ми диети са провалени :) Но завиждам на всеки, който успява да се справи с изкушенията :) Прегръдка!
ИзтриванеГаби, поднасяш ни вкусен пай, съчетан с топла презентация, какво му трябва на човек...Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и слънчево коледно настроение ти пожелавам :)
ИзтриванеГаби, разкошен пай! Кулинарните канали не само че не ме натоварват, а ме зареждат и ако изкочи някоя добра рецепта, удоволствието е пълно. Сърдечни поздрави! :) Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеДани, винаги изкачат рецепти, но времето все не ми стига да опитам всичко :) Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеСтанал е чудесен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянка - Благодаря! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеВеликолепен, вкусен и засищащ пай!
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни!
Тилия, толкова ми беше вкусен, че надминах половинката по похапване от него :) Скоро ще се прави пак :) Весели празници!
ИзтриванеГаби, страхотен пай! Каква коричка само! Пропуснала съм тази рецепта, но пък за сметка на това следя делничните. Много вкусни неща предлагат в "Бон апети"
ОтговорИзтриванеТопъл и усмихнат уикенд! Прегръдки!
Танче, на мен понеже рядко ми остава време да го гледам дори и през почивните дни си наваксвам понякога с рецепти от сайта им :) Усмихнат вторник от мен!
ИзтриванеИзглежда чудесен Габи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бети :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеГаби, чудесен пай и прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубаво предколедно настроение!
Дани, още трудно успявам да съм много коледна, но се страя :) Хубав и усмихнат ден от мен!
ИзтриванеОх, прелест, наслада за сетивата! вкусен, безспорно и много красив! Поздрави и пожелания за прекрасен уйкенд!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря мила - много усмихната и пълна с коледно настроение седмица ти пожелавам!
ИзтриванеГаби, отлично предложение - обещаващо вкусно звучи и доста апетитно изглежда на снимките ти! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти :) Хубава предпразнична седмица от мен!
ИзтриванеМмммм, страшно вкусно изглежда този пилешки пай.
ОтговорИзтриванеНещо взех да огладнявам.
Ели, аз тези дни съм непрекъснато в това състояние :) Дано скоро ми мине, че не спирам да похапвам :) Хубава нова, предпразнична седмица!
ИзтриванеЕто каква ще е изненадата за следващия младежки купон.Винаги ме затруднява соленото , дето на всичкото отгоре да е компактно, вкусно и лесно преносимо.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Габи и хубаво настроение в очакване на Коледа!
Вили, много се радвам, че съм ти помогнала с идея :) Весело очакване на Коледа и на теб!
ИзтриванеАуа, Габчо, толкова ми хареса, че вчера купих пилешко с идеята да го готвя. После обаче установих, че нямам бутер-тесто и го отложих. Но факта, че и на другия ден е много вкусен, ме кара да мисля за него в съвсем скоро време пак;)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава седмица!
Марте, на мен дори ми хареса повече на следващият ден, но това може би беше, защото от лакомия първия път се опитах да го изям почти врял :) Прегръдки!
Изтриванемного апетитно изглежда пая!!!
ОтговорИзтриваневзимам си парченце и бягам!
Поздрави и хубава седмица
Мимка - за теб винаги :) Весели празници!
ИзтриванеИзключително апетитен и несъмнено вкусен е този пай. Сигурна съм, че вкъщи ще го харесат много. Благодаря за споделената рецепта, Габи! :)
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви хареса Еви :) Хубава вечер!
ИзтриванеМного интересна рецепта,Габи!Нямам съмнение,че е бил не само красив,но и много вкусен този пай!Прегръдка и весели празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Весели празници и на теб и на твоето семейство!
Изтриване