Торта "шоколадов салам"

Знам, че заглавието е странно, но се колебаех между него и "бърза" торта. След това реших, че второто би било заблуждаващо, защото въпреки, че тази "торта" ми отне от започването до последния детайл само 7 часа, все пак от нормална гледна точка хич не е бърза.
Тази торта определено успяваше и двата пъти, в които беше планирана да я правя, да ме хване преди или след пътуване. Което означаваше, че имам само една вечер за приготвянето и и никакво време за печене на блатове, разбиване на крем, стягане и т.н. След доста размисъл стигнах до идеята сама торта да бъде приготвена от така наречения "шоколадов салам". А това е нещо, което както се казва всяко дете, родено преди ерата на Макдоналдс знае рецептата :) Правила съм го веднъж като притурка към една торта, защото след стягането на сместта тя позволява да бъде "издялкана" в много форми. Първоначалната ми идея беше да направя торта под формата на изправена халба бира, за което тази рецепта е супер подходяща, но след това прецених, че повода "70 годишен юбилей" твърде е сериозен и реших да подходя по-традиционно. Е, все пак не се размина  без намек за бира :) Тортата е предназначена за бащата на семейството, на което сме кумове - професор по технология на пивото.
Необходими продукти:
- 600 гр. черен шоколад;
- 600 гр. натрошени бисквити закуска;
- 300 мл. течна (непосладена) сметана;
- 200 гр. масло.
- ядки, сушени плодове (по желание)
Дааа, количествата са стряскащи нали :) А не ме питайте как ухаеше вкъщи на шоколад.... Разтопете шоколада на водна баня заедно със сметаната. Периодично разбърквайте докато се разтопи целия шоколад. Ако обичате по-сладки десерти може сметаната да бъде посладена. Отместете от печката и добавете нарязаното на кубчета масло. Разбъквайте докато и маслото се разтопи. В голям съд сложете натрошените бисквити и изсипете върху тях шоколада. Разбъкайте. Застелете правоъгълна тава с хартия за печене и изсипете вътре сместа. Изравнете доколкото е възможно. Сложете в хладилника да стегне.
Наистина тази рецепта е доста благодатна откъм това, че докато стяга сместта ми остана достатъчно време, за да си направя буквите и цветята. От сегашна гледна точка се чудя дали цветята не са малко в повече, защото рожденника е мъж, но вече е късно за промени :)
А познахте ли коя марка е бира?


Коментари

  1. Габи,чудена торта :)
    Да ви е жив и здрав рожденика!
    А бирата е "Ломско пиво" :)
    Получавам ли парченце ?
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, позна от първия път :) Прегръдки и слънчев уикенд и на теб!

      Изтриване
  2. Габи, да ви е жив и здрав рожденикът! Страхотно си справила, както винаги и вече можете да седнете щастливо на трапезата и да празнувате!Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, добре че ми обърнахте внимание върху това, че съм забравила да напиша точно за кого е тортата :) Тя е за бащата на наши много добри приятели. Приемам поздравите от тяхно име. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Габчо, много здраве желая на татко ти. Ще ми се да можех да направя подобна на моя, ама не мога;) И вкусът на сладкия салам обичам, така че пиа една биричка за негово здраве ( и наше) и ще резна малко от ъгълчето, ако не възразяваш;)
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, точно този "салам" не знам дали върви с бира, но ти давам от сърце :) А ти само кажи и ще ти направя! Прегръдки!

      Изтриване
  4. Да е жив и здрав рожденика ! Вярвам е надигнал халба бира и за твое здраве :) ! И не се съмнявам ,че е бил впечатлен от тортата !
    Чао ,Габи ! Хубаво утре !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, благодаря :) Тъкмо за бира е сезона нали :)

      Изтриване
  5. Да е много здрав рожденика!!!
    Страхотна е тортичката и си запазвам парченце !
    Поздрави ,Габи!

    ОтговорИзтриване
  6. Тортата изглежда супер! Аз не знам наизуст рецептата за сладък салам, но пък винаги ми е било интересно да си направя сама. Така както го описваш изглежда лесно и като гледам ще опитам скоро. Браво и за украсата! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дати е жив и здрав! Разкошна торта!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи, нищо не е в повече, всичко си е идеално! Със сигурност този обичан татко много се е зарадвал, да е жив и здрав!
    Поздрави и хубав ден! :))

    ОтговорИзтриване
  9. Честита годишнина на рожденика! Много подходяща и вкусна торта!
    Габи, поздравления за идеята и изпълнението!

    ОтговорИзтриване
  10. Здраве и много щастие на рожденика!
    Чудесна и много вкусна торта, Габи!

    ОтговорИзтриване
  11. Да е жив и здрав рожденика и дълги години още да му правиш от твоите фантастични торти,мила!Нищо не е в повече щом е с любов и желание!Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Габи,
    в кулата те очаква едно предизвикателство.
    Ще ми е приятно да участваш в играта.
    Моля остави своите отговори като коментар след публикацията ми.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Габи, очаквам с нетърпение отговорите на моите въпроси. Обърни внимание на закачливия елемент във втората им част. По втория, относно филма, имам предвид епохата и атмосферата, в които ли искала да се пренесеш, без значение в главна или второстепенна роля.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Извинявай за забавеният отговор, просто имах натоварена седмица. Сега веднага ти идвам на гости и ще участвам в играта :)

      Изтриване
    2. Габи, сърдечно благодаря за участието в предизвикателството.
      Забавлявах се с отговорите на втората част.
      Бъди здрава!

      Изтриване
  14. Баща Ви е щастливец с тази великолепна торта, още повече, че е приготвена специално за него от дъщеря му. Сигурно сте разбрали за "Приятелското предизвикателство, което обикаля от известно време интернет пространството /по-скоро това на кулинарните блогъри/. Искам да Ви поканя да участвате : http://petyakeranova.blogspot.ch/

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации