Неделно кулинарстване

Знам, че не е неделя :) И слава богу - тя тепърва предстои. Реших да покажа едно наше неделно меню, за да се види, че в кухнята ми се навъртат и други продукти, различни от захар, масло и шоколад :)
В случая спретнах гювеч с два вида месо, кисело зеле и ориз, "маслен" тутманик и сладкиш "а ла Павлина". Но едно по едно. Гювеча се получи съвсем случайно - оказа се, че вместо четири пържоли от свинско месо те са две, а другите две са телешки. Ами сега ... прегледах набързо вариантите си и накрая спретнах гювеч с каквото имах налично. Ето и продуктите:
Необходими продукти:
- 2 пържоли свинско и 2 пържоли телешко (според мен ще стане и с пилешко);
- кисело зеле от 1 малка зелка;
- 1 ч.ч. ориз.
- 1/2 ч.ч. зелев сок;
- олио;
- черен пипер;
- червен пипер;
- чубрица;
Намажете с мазнина дъното на гювеча. Нарежете киселото зеле и сложете един пласт, който да покрие дъното. Следват пържолите. Разделете останалото зеле на две части и към първата от тях добавете измития ориз, чубрица, черен пипер, червен пипер. Сложете смесените ориз и зеле върху месото. Тук аз сложих 2-3 ч.л. мас, но може и да пропуснете или да сложите олио.
Най-отгоре отново се нарежда кисело зеле. Сложете 1/2 ч.ч. зелев сок. Може да увеличите количеството сок ако не е много солен. Моят беше доста и затова не добавих сол. Допълнете с вода докато покриете зелето, но само толкова. Сложете в студена фурна и включете на 180-200 градуса. След 30-40 минути намалете на 160 градуса и забравете за гювеча за 2 часа. Малко преди да стане готов отхлупете, за да се запече леко зелето. Рецептата, ако може да се нарече така, позволява всякакви интерпретации - на вида месо, на подправките - въобще каквото обичате и имате налично :)
А сега е ред на т.н. от мен "маслен" тутманик и неговата история. Половинката се прибра един ден от риба и ентусиазирано разказа каква страхотна "маслена" баничка бил ял и не може ли нещо да измисля. Мислих, мислих и накрая се вдъхнових от рецептата за тутманик на Веси и съм много горда от резултата! Прекрасно ми се получи тестото - ако не сте опитвали рецептата непременно го направете - идеално е за хора, на които месенето не им е силна страна. А и откакто Зичето ми даде няколко съвета се справям по-добре :)
В случая използвах брашното на София Мел за баници, удвоих продуктите и вместо сирене преди навиване на корите ги намаза обилно със смес от разтопено масло и олио. Получи се по-скоро нещо като питка с конци :), но беше страшно мека и пухкава дори и на следващият ден.
Накрая е десерта, но за него ще има специална публикация :)

Коментари

  1. Габи, чудесно меню!Особено тутманика!!!И чакам сладкиша, разбира се!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази вечер не мога да ти смогна!
    За ония, не искам и искам, ще ти кажа няколко неща мила моя. Нещата, които не искаш няма да станат, защото не ги искаш, това е!
    ..., а нещата, които искаш те са такива и ти си такава, просто трябва да промениш думите на, аз съм...
    Да говорим за храна, този гювеч го обожавам във всичките му видове, а това засуканото е великолепно, а десерта, незная ...
    Прегръщам те много силно и усмивка!

    П.П. Забелязвам напоследък, че блоглиста не ти се актуализира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка и аз го забелязах, но нямам никаква идея как да го когиригам ... надявам се да се оправи от самосебе си :) Прегръдка!

      Изтриване
  3. Габи, аз май не искам да си тръгвам от тук. И как да е иначе при толкова вкусотии...
    И да, обичаме захар, ама човек има нужда и от солено (и аз си го повтарям често). ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, честно казано повече готвя солени неща, защото няма как иначе, но пък рядко ми остава време да ги снимам :) Хубав ден от мен!

      Изтриване
  4. Менюто ти е идеално. Особено ми хареса тутманика- изглежда много подканващ, а и десерта сигурно ще е великолепен. Пролетен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, тутманика е идеален :) Страхотна е рецептата на Веси и вече ме питат кога пак ще я повторя :)

      Изтриване
  5. Габи невероятни предложения миличка!
    Манджицата ти е любима в къщи ,а тутманика така хубаво си го завъртяла че ми иде да се присегна да си взема. Радвам се че вече нещата ти се получават със тестото и съм сигурна ,че сама ще го усетиш кога какво иска.
    Ще чакам и десерта ,че в къщи много обичат сладичкото.:)))
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, чудесно е всичко, и ястието и тутманика.Последният ми е фаворитът, докарала си го много красив, пухкав и явно вкусен!Поздрави, ще чакам десерта!

      Изтриване
    2. Здравче, не съм станала още мастор, но по-често ми се получават нещата от преди :)

      Сонче и аз съм много доволна от това как ми се получи :) Но докато се сетя да го снимам и останаха само тези малки парченца :) Прегръдки!

      Изтриване
  6. Вкусно неделно меню, с любими ястия!
    Тутманикът е много интересен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Охо, какви вкусотийки! Супер!

    ОтговорИзтриване
  8. Много учтно неделно меню, Габи! От всичко искам да опитам... Поздрави! ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Направо ми се ще от понеделник да поседна тук и да не стана до неделя, до следващото меню! Прекрасно е всичко! Хубава нова седмица, Габи!

    ОтговорИзтриване
  10. Поздравления, Габи!
    Започнах да преглъщам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз като теб, Ели :)), особено ме размечта ястието с киселото зеленце - адска вкусотия ми изглежда.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации