Торта "Телевизор"

Това е последната направена от мен торта още през далечният вече месец януари :) Направих я с огромно желание и още по-огромна доза притеснение. Както обичайно обичам да правя с плановете за нея надскочих възможностите си. Вместо да си направя семпла, правоъгълна торта, реших, че е крайно време да опитам да направя т.нар. 3D торта, която имитира не само визия, но и форма ... Първият провал по темата беше горе-долу година преди това с един влак Томсън, който дори не успях да покрия и беше изяден като резервни части :) Този път подходих по-научни - изчислявах размери, брой блатове, свалих си десетки снимки на стари телевизори Велико Търново ... но все пак резултата е далеч от очакваното. Както каза една приятелка - все едно от години е стоял в мазето и леко се е бъгнал от влагата :) С огромно извинение към конструктурите на телевизори Велико Търново ... Това е моята интерпретация :)
Сега сигурно се питате защо все пак съм я направила като съм имала всички тези притеснения. Молбата дойде от моя много близка приятелка, от тези приятели, които може да не видиш или чуеш с месеци, но когато се видите все едно не сте се разделяли. Изтърпяла е много с мен и моя труден характер :) Сигурно още си спомня едно мое гостуване при което мълчах 3 часа, но тя вместо да се обиди на тръгване ми каза - Беше ми приятно да си мълчим :) Тя често ме разбира по-добре, от колкото аз себе си... и много си я обичам. Надявам се, че не съм я разочаровала с моята торта, която беше за изненада за юбилея на нейния баща.
Рецепта няма да има, и въпреки че правих постъпкови снимки и тях ще спестя, защото мисля, че опита ми все още не е достатъчно добър за споделяне или препоръчване :) Вкусът е - шоколадовите благотове на Ирина Купенска (от най-вкусната шоколадова торта разбира се), крем маскарпоне със сметана и кондензирано мляко и сладко от диви ягоди :)
П.П. А това приготвих набързо (тортата е с височината на чаша за кафе) за една малка дама, за да има все пак на рождения ден торта, която да прилича на торта - децата държат на това :)

Коментари

  1. Габи, много си е хубава тортата. А най-хубаво от всичко е желанието, с което майсториш. Пожелавам ти винаги да си го носиш.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря Гери! Наистина влагам много емоции във всяка торта и след това се чувствам като изцедена :) Но пък всяка торта е толкова уникална за мен, че си заслужава. Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Габи, ти си герой!
    Мисля, че със сигурност си зарадвала бащата на твоята приятелка, а тя това е искала! Много сложна задача и ти си се справила много добре,мисля, че наклонът от към копчетата, който вероятно се е получил в последствие те притеснява...
    И малката тортичка е много сладуреста!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка, благодаря за подкрепата мила :) Притеснява ме и т.нар. целулит, но се оказа, че изобщо не съм подготвена за "измазване" и покриване на не-кръгла торта :) Не успях да разточа достатъчно голям фондан и правих снадки, а накрая и блатовете не издържаха на тежестта си и започнаха да се изкривяват - точно този ефект, който се вижда при копчетата... Но пък не съжалявам, че питах :) Прегръдки!

      Изтриване
  3. Габи, твоят телевизор си е съвсем като истинския - да протегнеш ръка и ще включиш копчето! Знам със сигурност, защото много отдавна имахме такъв. Много се забавлявах докато четях за перипетите около приготвянето му. Но страхотно си го "рестраврирала" - я, виж, колко е лъскав! Сигурна съм, че рожденикът е бил абсолютно доволен!
    Поздравления за старанието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, наистина бяха перипетии :) Най-големият от тях беше, че тортата тежеше няколко килограма, а се налагаше няколко пъти да я прибирам в хладилника, за да поддържа ниска температура, а после да я изваждам, за да слагам отделните детайли. Накрая ми трепереха ръцете и трудно местех и чаша с вода :) Това с "реставрацията" ми хареса много - така ще я наричам вече - торта "реставриран телевизор" :) Прегръдки!

      Изтриване
  4. Еееее , имах такъв модел телевизор :) ! Благодаря за спомена ,Габи , бях го забравила :) ! Страхотно си се справила според мен ! Блазе на рожденника с този мил спомен !
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние - това ни беше първият цветен телевизор - голяма радост беше :) Прегръдки!

      Изтриване
  5. Ще кажа само, браво за смелостта да направиш в домашни условия такава торта, /веднага се сещам за Cake Boss/, но всяка упоритост се възнаграждава и няма да се учудя ако видя скоро някой плосък екран във вид на извънземна торта! Критиката е винаги градивна, но не бъди толкова сурова към себе си! Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка, нали знаеш, че на мен малко ми трябва, за да опитам да го направя - току виж скоро и "извънземна торта" направя :) Благодаря слънце - винаги уцелваш в десятката какво да кажеш... Прегръдки!

      Изтриване
  6. Габи, справила си се чудесно!
    Ами това си е 70 годишен телевизор :)
    Важното е, че имаш желание и го правиш с много любов!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани :) За 70 годишен телевизор направо изглежда супер нали ;) Прегръдки!

      Изтриване
  7. Габи, тортата е прекрасна! Прекрасен телевизор!И детската е много сладурска!С готов фондан ли я прави?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянка с готов фондан я опаковах :) Голяма мъка беше да докарам черен цвят и пак не ми се получи съвсем черен. Поздрави!

      Изтриване
  8. :) Габи, усмихна ме!!! Страхотна си, Габи!!! Комплименти за шедьовъра!

    ОтговорИзтриване
  9. "С огромно извинение към конструктурите на телевизори Велико Търново ... Това е моята интерпретация"
    хаха))

    ама пък аз бих се зарадвала много на такава торта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябваше да им се извиня на хората - след това, което причиних на техния модел :)

      Изтриване
  10. Беше много забавно да изчета публикацията ти. Торта ти си е супер, та нали е от старите модели,и ти много добре си го пресъздала, за което те поздравявам. Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, почти ретро се получи :) Хубава вечер от мен!

      Изтриване
  11. Леле... това се вика смелост. Чудесна е... със или без притеснения.Браво Габи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам дали е смелост или лека доза лудост :)

      Изтриване
  12. Габи, въпреки притесненията, справила си се чудесно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Браво,браво-спрявила си се отлично,Габи!

    ОтговорИзтриване
  14. Габоч, къде ми е коментара от вчера?
    Както и да е-възхитих се на труда ти и като стана на 70 ( ти още ще си млада), искам една такава и за мен ама с JVC, че това ми е мил телевизионен спомен;)
    Прекрасно изпълнение, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, ако искаш и едно видео от старите ще добавя за разкош ;) Ама не знам дали няма да ми треперят ръцете вече :) Прегръдки!

      Изтриване
  15. Еха, Габи, прекрасна торта! Поздравления за сръчността и креативността, които имаш! :)

    ОтговорИзтриване
  16. възхищавам се на такива изпълнения, Габи!стоя си и цъкам с език, как е възможно това!!!Чудесна е тортата, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, благодаря за похвалите :) Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  17. Габи, широко ме усмихна идеята ти за торта :)Как ти хрумна не знам, но е доста оригинално. С много хумор си разказала всичко и определено се позабавлявах :))) Благодаря ти за дозата настроение, с пожелание за прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, молбата беше за торта телевизор Велико Търново и не устоях на предизвикателството :)

      Изтриване
  18. Страхотна торта, Габи! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  19. Габи,и двете торти печелят моите овации и смелостта да преборваш страхове!Телевизорът е не само сполучлив,но и много забавна хрумка,браво!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации