Шоколадова торта с целувки и крем маскарпоне

Колебаех се между това заглавие и нещо по-кратко от типа "Торта с бухалчета", но имахме един спор дали това са бухалчета или сови и накрая реших да заложа на описателната част :) Думата ми е отново за тортите. Тази беше направена за един рожденик, който е голям любител на шоколада и признавам си, че я направих с много удоволствие, а с още по-голямо изядох три парчета от нея ;)
Украсата беше планирана по съвсем друг начин, но в последния момент смених тотално посоката след като видях картичката, която придружаваше подаръка.
А и от доста време ме сърбяха ръцете да направя бухалче от захарно тесто. Признавам си, че съм доволна от резултата още повече, че като изключим цветенцата всичко останало е правено пак само с помощта на кръгли и яйцевидни форми. Бях си взела един комплект рингове от магазин по левче и част от тях оформих по удобен начин, защото когато решаваш дизайна в 12 през нощта трябва да импровизираш сериозно. А за самото оформяне обяснение може да видите тук и още малко идеи от тук. Идея си харесах при Таня - така изкушаващо беше описала вкусът на тортата, че не ми оставаше друго освен да опитам. Шоколадовият крем е истинско откровение!
Необходими продукти за 3 блата по 25 см:
- 55 гр. какао;
- 110 мл. вода;
-  260 гр. брашно;
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат;
- щипка сол;
- 175 гр. краве масло;
- 200 гр. захар;
-3 яйца;
- 120 гр. заквасена сметана;
- ванилия;
Необходими продукти за шоколадов крем:
- 200 гр. черен шоколад;
- 1 кутия крема сирене Филаделфия;
- 125 гр. краве масло;
- 200 гр. пудра захар;
- 50 гр. неподсладено какао;
- 200 гр. заквасена сметана;
Необходими продукти за крем с маскарпоне:
 - 1/2 кутия маскарпоне;
- 2-3 с.л. кондензирано мляко;
- 200 мл. течна подсладена сметана;
- шоколад на копчета или парченца шоколад (по желание);
Необходими продукти за целувките:
- 2 белтъка;
- 2/3 ч.ч. пудра захар;
- щипка сол;
Приготвих блатовете един ден по-рано, но това не повлия върху вкуса им - останаха си влажни и много вкусни. Загрейте водата до завиране и след това я отместете от печката, добавете какаото и разбъркайте до хомогенна смес. Много е важно да използвате качествено какао. Докато сместа се охлади разбийте маслото и захарта за около 3-4 минути до кремообразна смест. Започнете да добавяте яйцата като след всяко едно от тях се разбива добре. Ред е на ванилията. Към охладената какаова смес се прибавя маслената смес и идва ред и на брашното. То се редува със заквасената сметана, като винаги се започва и завършва с брашно. Изпечете на три пъти в тава намазана с краве масло в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Оставете ги да се охладят добре.

С целувките имаше интересна история. Позвъних на мама да помоля за нейната изпитана рецепта, а тя директно ми препоръча да си взема готови, защото при условие, че ги правя за първи път вероятността да не ми се получат е голяма. Но ината си е инат и реших да се пробвам. Разбих си сместа за целувките преди работа и ги сложих да се изсушава докато съм на работа. Но да се върнем на рецептата, която харесах от списания Меню. Разбийте белтъците и щипката сол до т.н. "меки връхчета" и започнете постепенно да добавяте захарта, като не спирате миксера. Щприцовайте целувките върху хартия за печене и "забравете" за около 4 - 5 часа в предварително загрята на 60 градуса фурна.
Споменах ли вече, че шоколадовият крем ми стана фаворит :) Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади. Отделно се разбива маслото заедно с крема сиренето. Към тях се добавят пудрата захара и какаото. Разбъркайте със силиконова шпатула. Добавете охладеният шоколад и заквасената сметана и отново разбийте до пухкав крем.
С продуктите, които съм посочила за крема с маскарпоне направих достатъчно количество за тази торта и за тортата ЦСКА, така че сами можете да прецените дали да не намалите количеството, а може и просто да сложите повече крем. Това е най-лесната част за приготвяне от цялата торта. Разбийте леко маскарпонето и кондензираното мляко. Накрая го добавете към разбитата сметана. Разделих сместа на половина, като частта предвидена за тази торта обогатих с шоколад на копчета (другата част отиде за тортата ЦСКА), а може просто да добавите начупен шоколад или каквото друго ви хрумне.
Сглобяването както винаги е най-добре да стане в регулиращ се ринг. Подредбата е както следва: първи блат, шоколадов крем, целувки, още малко шоколадов крем, втори блат, крем маскарпоне, трети блат и още малко шоколадов крем отгоре.
Това е - изчаквате да стегне и украсявате или пък не :) Понякога наистина ми се иска опитам тортата веднага ... без да чакам нито минута :)

Коментари

  1. Абсолютни сладури са бухалчетата от тортата!!!Очарована съм :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, очарователни бухалчета!
    Тортата е чудесна, а кремът с шоколад и крема сирене много ми домада!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Истинска фантазия! Страхотна торта, а тези бухалчета са много симпатични! Възхитена съм от уменията ти и се повтарям за пореден път, но не ми омръзва да ти го пиша, тъй като всеки път това ме караш да изпитвам, след като надникна тук - едно голямо възхищение! Сърдечни поздрави, ГАБИ! :))

    ОтговорИзтриване
  4. Габе голяма красота, толкова нежна и цветна е тортичката.
    Сладурска е и украсата, голям си майстор!
    Сърдечно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  5. Габчо, прекрасни са!
    Имам една близка, дето ако ги види, ще те изяде докато не направиш и за нея- луда е по совите;)))
    И това маскарпоне е един от любимите ми начини за пълнене на торти;))
    Да е жив и здрав рожденникът!
    Много здраве и за теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Едно шоколадово изкушение и много сполучлвии бухалчета!
    Габи, поздрави и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Ехаа, Габи, совичките са ми голяма слабост, а твоите са станали страшно симпатични! За вкуса на тортата нямам никакви съмниения щом е шоколадова! Май вече съм ти писала, но пак да кажа - голям си майстор на фондана, винаги тортите ти са гладки и изпънати, нещо с което аз няма как да се похваля. Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубава рецепта и много красив краен резултат. Поздравления! Бухалчетата (или совите) са станали много симпатични. Записвам си рецептата и макар, че не правя често торти, все някога ще и дойде ред.
    Хубав ден, Габи!

    ОтговорИзтриване
  9. Оле, какви прекрасни бухалчета-сови! Да ти кажа и аз много съм се запалила по тях! Страхотна торта, но украсата ме впечатли най-много! Поздрави, Габи!

    ОтговорИзтриване
  10. И аз не бих чакала ,Габи :)...изглежда великолепно !
    А бухалчета или сови :) са много красиви и сладки !
    С поздрав ! Хубава неделна вечер и лека нова седмица :) !

    ОтговорИзтриване
  11. Баш са си бухали, совите нямат особено много уши! Много са сладки и те и тортата и ти, а с тия кремове направо ми взе ума! Прегръдка и давай следващата!

    ОтговорИзтриване
  12. Ама какви са красиви, Габи! Природата трябва да взима пример!
    Пу за мен парченцето с оранжевото бухалче, за ударни дози шоколад съм готова по всяко време на денонощието :)

    ОтговорИзтриване
  13. И двете торти са чудесни,Габи!
    Бухалчетата са сладурски!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Много благодаря приятели! Радвам се, че сте харесали моите бухалчета :) Сърдечни поздрави и хубав и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Много красива торта - изчистена, елегантна и веселяшка в същото време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина точно такава торта исках да постигна и е супер, че я виждаш и ти по този начин :) Прегръдки!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации