Лъвска сладоледена торта
Нали ви обещах още сладолед :) Тази торта спретнах специално за една лъвица, която много, наистина много обича това ледено изкушение. Първоначално бях решила да я изненадам с една много шоколадова торта с поне три вида крем, бях измислила цялата украса, всички детайли и когато застанах в кухненския си бокс ръцете ми просто отказваха да изпълнят предначертаният план и съвсем спонтанно стана ясно, че ще се прави сладоледена торта :) За краткият си опит в тортоправенето съм открила, че тортите сами избират хората и някак си стават такива каквито трябва да бъдат за съответния човек и донякъде независимо от моите творчески идеи и кулинарни напъни :) Така се случи и този път. За втора година се опитвам да направя торта покрита с фондан за точно тази рожденничка и за втори път не ми дава сърцето да го направя. Може би, както каза днес тя, това е "... защото изобщо не обичам захарното тесто" :)
Самата торта изобщо не е трудна, още повече ако си спестите правенето на домашен сладолед, а използвате готов, любим, но аз нали обичам да ми е трудно и си спретнах три вида. Идеята за тортата е от сайта на списание Меню, а единият сладолед е любимият ми през последния месец орехово-карамелен сладолед на Мариета.
Необходими продукти за блатовете:
- 200 гр. краве масло;
- 200 гр. захар;
- 3 яйца;
- 200 гр. брашно;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 4 с.л. какао;
Необходими продукти за орехово-карамеленият сладолед:
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. вода
- 3/4 ч.ч. неподсладена сметана
- 1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
- 1/2 ч.л. канела
- 150 мл подсладена сметана (може да се сложи и не-подсладена, защото карамела дава достатъчно сладост);
Необходими продукти за сладолед маскарпоне с кондензирано мляко:
- 200 мл подсладена сметана;
- 250 гр. маскарпоне;
- 3-4 с.л. кондензирано мляко;
- настърган шоколад и малки шоколадови копчета - по желание;
За покриване на тортата:
- 200 мл подсладена сметана;
- 250 гр. маскарпоне;
- 2 с.л. кондензирано мляко;
Започваме с приготвянето на блатовете. Подгответе си предварително две форми с диаметър 24 см. - покрити с хартия за печене и намазани с масло. Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте маслото и захарта до пухкав крем. Добавете едно по едно яйцата, като разбивате добре сместа след всяко едно от тях. В отделна купа пресейте брашното, какаото и бакпулвера. Започнете да добавяте по малко от сухата смес към маслената, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула или дървена лъжица. Разделете получената смес на две равни части в двете форми и изпечете за не повече от 10-15 минути. Оставете блатовете да се охладят добре.
Ред е на карамеленият сладолед. В малък съд сложете да се загрява захарта заедно с водата до карамелизирането им. Загрейте сметаната в микровълнова фурна и я добавете към карамела, но внимавайте, че при смесването им ще има бурно кипене. Върнете съдът на печката и оставете карамела на тих огън, добавете канелата и оставете да къкре до получаване на хомогенна, сгъстена смес. Отместете и добавете едро смлените орехи. Трябва да изстине добре и след това добавете орехово-карамелената смес към разбитата сметана.
Поемате въздух, успокоявате се, че сладоледа с маскарпоне става много бързо и започвате. Разбийте леко маскарпонето с кондензираното мляко, като според личния си вкус може да намалите или увеличите количеството на подсладеното мляко. Добавете сместа към разбитата сметана. Отделете една трета от сместа и добавете към нея настърган шоколад (и/ или шоколадови копчета за печене).
Накрая, но не на последно място е сглобяването. Разрежете единият блат на 8 триъгълника (подробно е описан процеса в линка към сайта на сп. Меню. Пригответе си купа (с вместимост около 2 литра), покрийте я отвътре с прозрачно фолио и наредете триъгълниците, с върховете към дъното. Първо сложете сладоледа с маскарпоне, след това този с шоколада и накрая орехово-карамеленият. Най-отгоре сложете вторият блат, покрийте с прозрачно фолио и притиснете с някакъв по-тежък съд. Замразете тортата във фризера за няколко часа. В моят случай това траеше цяла нощ. След това обърнете купата и махнете фолиото. Покриването на тортата е отново със сладолед с маскарпоне. Приготвя се чрез разбиване на маскарпонето с кондензираното мляко и добавянето към разбитата сметана. Отново замразявате за час. Извадете поне 30 минути преди сервиране.
Въпреки, че се отказах от покриването със захарно тесто не можах да удържа на изкушението да се опитам да спретна едно лъвче към тортата. И понеже много ме бива в объркването на нещата се оказа, че съм добавила твърде много кафяво в тестото за изработване на тялото и затова то изглежда като прекарало твърде много време на слънце, което обаче съвсем съвпадна с външният вид на рожденичката, която изненадващо се появи с очевидни доказателства от излагане на лъчите на морско слънце :)
Самата торта изобщо не е трудна, още повече ако си спестите правенето на домашен сладолед, а използвате готов, любим, но аз нали обичам да ми е трудно и си спретнах три вида. Идеята за тортата е от сайта на списание Меню, а единият сладолед е любимият ми през последния месец орехово-карамелен сладолед на Мариета.
Необходими продукти за блатовете:
- 200 гр. краве масло;
- 200 гр. захар;
- 3 яйца;
- 200 гр. брашно;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 4 с.л. какао;
Необходими продукти за орехово-карамеленият сладолед:
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. вода
- 3/4 ч.ч. неподсладена сметана
- 1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
- 1/2 ч.л. канела
- 150 мл подсладена сметана (може да се сложи и не-подсладена, защото карамела дава достатъчно сладост);
Необходими продукти за сладолед маскарпоне с кондензирано мляко:
- 200 мл подсладена сметана;
- 250 гр. маскарпоне;
- 3-4 с.л. кондензирано мляко;
- настърган шоколад и малки шоколадови копчета - по желание;
За покриване на тортата:
- 200 мл подсладена сметана;
- 250 гр. маскарпоне;
- 2 с.л. кондензирано мляко;
Започваме с приготвянето на блатовете. Подгответе си предварително две форми с диаметър 24 см. - покрити с хартия за печене и намазани с масло. Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте маслото и захарта до пухкав крем. Добавете едно по едно яйцата, като разбивате добре сместа след всяко едно от тях. В отделна купа пресейте брашното, какаото и бакпулвера. Започнете да добавяте по малко от сухата смес към маслената, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула или дървена лъжица. Разделете получената смес на две равни части в двете форми и изпечете за не повече от 10-15 минути. Оставете блатовете да се охладят добре.
Ред е на карамеленият сладолед. В малък съд сложете да се загрява захарта заедно с водата до карамелизирането им. Загрейте сметаната в микровълнова фурна и я добавете към карамела, но внимавайте, че при смесването им ще има бурно кипене. Върнете съдът на печката и оставете карамела на тих огън, добавете канелата и оставете да къкре до получаване на хомогенна, сгъстена смес. Отместете и добавете едро смлените орехи. Трябва да изстине добре и след това добавете орехово-карамелената смес към разбитата сметана.
Поемате въздух, успокоявате се, че сладоледа с маскарпоне става много бързо и започвате. Разбийте леко маскарпонето с кондензираното мляко, като според личния си вкус може да намалите или увеличите количеството на подсладеното мляко. Добавете сместа към разбитата сметана. Отделете една трета от сместа и добавете към нея настърган шоколад (и/ или шоколадови копчета за печене).
Накрая, но не на последно място е сглобяването. Разрежете единият блат на 8 триъгълника (подробно е описан процеса в линка към сайта на сп. Меню. Пригответе си купа (с вместимост около 2 литра), покрийте я отвътре с прозрачно фолио и наредете триъгълниците, с върховете към дъното. Първо сложете сладоледа с маскарпоне, след това този с шоколада и накрая орехово-карамеленият. Най-отгоре сложете вторият блат, покрийте с прозрачно фолио и притиснете с някакъв по-тежък съд. Замразете тортата във фризера за няколко часа. В моят случай това траеше цяла нощ. След това обърнете купата и махнете фолиото. Покриването на тортата е отново със сладолед с маскарпоне. Приготвя се чрез разбиване на маскарпонето с кондензираното мляко и добавянето към разбитата сметана. Отново замразявате за час. Извадете поне 30 минути преди сервиране.
Въпреки, че се отказах от покриването със захарно тесто не можах да удържа на изкушението да се опитам да спретна едно лъвче към тортата. И понеже много ме бива в объркването на нещата се оказа, че съм добавила твърде много кафяво в тестото за изработване на тялото и затова то изглежда като прекарало твърде много време на слънце, което обаче съвсем съвпадна с външният вид на рожденичката, която изненадващо се появи с очевидни доказателства от излагане на лъчите на морско слънце :)
Страхотна торта.Всяко следващо сладоледено изкушение е все по-голямо предизвикателсво.А лъвчето е много сладко.
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Наистина това лято ми е предизвикателство сладоледа :) Хубава вечер!
ИзтриванеГабче,
ОтговорИзтриванеРешението ти е чудесно, предвид на любимите вкусове на рожденичката!Тортата ти е чудесна, а лъвчето превъзходно!
Много радост и здраве на рожденичката!
Бетинка, малко ме измъчи това лъвче, но като за първи опит стана :) Поздрави!
ИзтриванеГаби, какво е това вълшебство, страхотно е! :) Имаш моите адмирации и поздрави! :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря Дани!
ИзтриванеГаби, поздравления за сладоледената торта и най-добри пожелания за рожденничката лъвица!
ОтговорИзтриванеСигурна съм че е харесала не само лъвчето но и самата торта!
Благодаря ти! Ще предам на рожденничката :)
ИзтриванеОхо, сладоледена тортена бомба! Поздрави на рожденичката!:) А на теб - комплименти - прекрасна е! Лъвчето е много сладурско!
ОтговорИзтриванеБонбонче, направи си е леко калорична бомба, но кой ги гледа тези неща ;) Прегръдки!
ИзтриванеЛеле Габи, направо ми скри шапката! След цялата сладоледена серия сега и тази прекрасна торта - направо ще те провъзгласим за Кралицата на сладоледа! Чудна торта, а и лъвчето е много сладко! :) Рожденничката
ОтговорИзтриванесъс сигурност е била много приятно изненадана.
Поздрави!
Миро
Миро, направо се усмихнах до ушите :) Май би ми харесало да съм кралица на сладоледите особено при тези температури, но просто гледам да не оставаме без сладолед :) Рожденичката нямаше никаква идея, защото си беше поискала друга торта :) Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеГабиии, прекрасна торта! А лъвчето ми е любимо, толкова чаровно и усмихнато! Сладоледена магьосница си!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Ради :) Забавлявам се много с тези мои сладоледи - да видим колко още ще успея да спретна за това лято. Поздрави!
ИзтриванеГаби, чудесна е тортата ти!
ОтговорИзтриванеА и лъвът не търпи възражения :)
Страхотно си се справила!
Поздравления и прегръдки!
Дани, малко ме притесни това лъвче, още повече като беше разпознато и като коте, но пък важна е идеята :) Прегръдки!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеПрекрасна е, Габи!да е жива и здрава сладурката!
ОтговорИзтриванеМного благодаря Траянка!
ИзтриванеГаби, прекрасна торта. Обожавам сладолед!
ОтговорИзтриванеМалкото лъвче е много сладко, така изразително.
Прегръдки за рожденицата!
С поздрав от кулата!
Ставаме поне двама, които обожаваме сладолед :) А с рожденничката трима :) Поздрави и хубави почивни дни!
ИзтриванеГаби, поздравления за прекрасната рецепта и красивата декорация. Лъвчето ми харесва така с тен - много е сладичко :). Поздрави и приятна вечер!
ОтговорИзтриванеЕлти, благодаря ти! Тенът си му дойде отвътре :) Явно е морски лъв :) Хубава и прохладна вечер!
ИзтриванеЗа хората и за тортите съм много съгласна и за сходните неща!
ОтговорИзтриванеАма може ли сладолед и торта, че и лъвче, създала си голяма емоция! Прегръдка!
Линка, не можах да се въздържа :) Трябваше да има и лъвче :) Прегръдка!
ИзтриванеИ всяка следваща е по-прекрасна от предишната!
ОтговорИзтриванеЗавиждам на рожденничката и да и е честит празникът!
Габчо, страшна работа си;)
Марте - благодаря! Прегръдки!
ИзтриванеМен още ме е страх да направя един сладолед, а ти, Габи, цяла сладоледена торта и то с три вида сладолед си направила!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
И лъвчето е страшен сладур :)
Ели, то като се почне веднъж - няма спиране :) Всеки път става все по-лесно. Но имам още какво да доизкусурявам :) Поздрави!
ИзтриванеМного хубава торта и толкова богата на аромати и вкусове!Лъвчето е много симпатично и съвсем реалистично,Гби!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Роска, явно това лято съм се вманиачила на тема сладолед :) Ще трябва да ме изтърпите :) Хубава вечер!
ИзтриванеДа е честит рожденият ден на рожденничката, Габи! Пожелавам и´ здраве и много щастие!
ОтговорИзтриванеТортата, която си и´ спретнала е прекрасна, неустоимо вкусна и караща ни да преглъщаме. Лъвчето е сладур и половина, много ми харесва!
Прегръдки, мила Габи и пожелание за прекрасни почивни дни!
Много благодаря - ще предам :) Прегръдки и хубава нова седмица!
ИзтриванеСамо като чета съставките на блатовете мога да си представя колко е вкусно това нещо. Лъвчето може и да си го попрепекла в кафяво, но е толкова сладко :-)
ОтговорИзтриванеДени, наистина блатовете бяха много вкусни, но смятам да продължа упражненията докато не постигна съвършената торта :) Прегръдки!
ИзтриванеСтрахотна торта, браво! Всичко е прекрасно обяснено. Поздрави
ОтговорИзтриване