Мини шоколадови тортички с череши

Вече е време да дам път на черешите. Не само, защото стана трудно да намирам хубави ягоди, но и защото черешите постоянно ми се усмихваха от сергиите на пазара и ми обещаваха, че и от тях мога да направя превъзходен десерт. Все още не се решавам да ги изпека в сладкиш, въпреки че открих някои много интересни рецепти, като тези на Мони, Теди, Диди и ... няма да продължавам, че съм си направила дъ-ъ-ълъг списък. Признавам си, че днешната рецепта ме грабна първо с външния си вид, а не със съдържанието, но не съжалявам, че я направих. Получи се страхотно съчетание на шоколад, сметана и череши. Оригиналната рецепта е на GoodFood, а аз си позволих да сменя наименованието им, защото първата ми асоциация, като ги видях беше за мини тортички.
Необходими продукти:
- 5 яйца;
- 140 гр. захар;
- 100 гр. брашно;
- 25 гр. не-подсладено какао;
- 1 к.л. бакпулвер;
- 25 гр. разтопено и охладено краве масло + малко за намазване;
- 250 гр. череши;
- 250 мл течна подсладена сметана;
- 200 мл. вишновка или сок от компот;
- настърган шоколад за украса.
Загрейте фурната на около 190 градуса. Разбийте яйцата със захарта до побеляване. В купа размесете брашното с бакпулвера и какаото. Пресейте сухата смес на три пъти при яйцата и захарта, като разбърквате внимателно. Накрая прибавете кравето масло, което трябва да бъде течно, но не много топло. Пригответе си правоъгълна тава за печене (аз използвах 30х40 см), която намаслете и застелете с хартия за печене. Изсипете сместта и изравнете добре повърхността. Необходимо е да се пече не повече от 10-12 минути. Моят блат стана готов точно за 11 минути. Махнете внимателно хартията и оставете да се охлади.
Използвайки подръчни средства - в моя случай чаша за червено вино, изрежете четен брой кръгчета, които ще са блатовете на мини тортите. Сиропирайте ги директно преди сглобяване с вишновката или ако ще се консумират от деца може да използвате компот от череши. Разбийте сметаната на сняг. Ако използвате готварска може да я подсладите с 2-3 с.л. пудра захар. При сглобяването в оригиналната рецепта се слагат цели череши, но установих, че така са доста неудобни за похапване и във втората порция нарязах черешите. Сглобяването е лесно. Първи блат, лъжица сметана, лъжица нарязани череши, втори блат, лъжица сметана, поръсване с настърган шоколад и една цяла черешка - за фасон :)
Останалите парченца от блата можете да наредите в чаши и да залеете с ванилов пудинг. Хубав, летен и усмихнат ден от мен!

Коментари

  1. Габи, много са сладурски тези шоколадови кексчета! Снимките ти са прекрасни! Когато ти е удобно, намини през блогчето ми, защото там те чака една награда.:-))
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересен и ефектен десерт, Габи! Справила си се чудесно!

    Поздрави и прекрасен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Просто разкошни! Сякаш казват " изяш ме, изяш ме ". ;)
    Поздрави ! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  4. Леви, много благодаря! Наистина става за ефектно поднасяне при специални поводи и не само:)
    Благодаря Траяна! В моя кулинарен списък са вече и твоите локумките :)
    Миро и на мен така ми говорят десертите :) Признавам се, че не им отказвам.
    Хубава вечер от мен и ако сънувате малини, значи имате пророчески способности :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации