Кашкавалени кифлички

Човек е необходимо от време на време да преглежда списъка си с неща, които се е зарекъл да не готви и може да открие, че някои от тях си заслужава да се опитат. Винаги съм имала някакво предубеждение към приготвянето на тестени изделия с маргарин. Нямам основателна причина за това решение. Днешната рецепта е от безценния архив на свекърва ми. Там има рецепти събирани с години и тези от тях, които съм опитала наистина си заслужават. Много е лесно да се пристрастиш към тези кифлички, въпреки че си си обещала да внимаваш, защото все пак идва лято :)
Необходими продукти:
  • 300 гр настърган кашкавал;
  • 250 гр кулинарен маргарин;
  • 1 буркан (конфитюрен) с кисело мляко;
  • 1 ч.л. сода;
  • 1 ч.л. сол;
  • 4 ч.ч. брашно.
В брашното направете кладенче и добавете солта, киселото мляко с добавената в него сода, маргарина (ако е много студен може да го настържете) и накрая кашкавала. По желание може да сложите вместо само кашкавал по 150 гр сирене и 150 гр кашкавал. Омесва се меко тесто. При необходимост може да добавите още малко брашно. Покрийте го и го оставете да престои от 3 до 12 часа. Спокойно можете да го приготвите от предната вечер и да го приберете в хладилника, а на другата сутрин да изпечете кифличките за закуска. Тестото се дели на 7 топки. Всяка от тях се разточва на кръг с диаметър около 30 - 35 см, нарязва се на 12 триъгълника (ако искате да направите по-малки кифлички можете да направите 16) и всеки от тях се навива на кифличка от широката към тясната страна. Кифличките се нареждат в предварително намазнена тава и се пекат в загрята на около 170 градуса фурна. В зависимост от големината на кифличките печете около 15 - 25 минути.
Получават се между 100 - 120 кифлички :) Да ви е сладко!

Коментари

  1. Габи, аз също избягвам да готвя с маргарин, но може би трябва да преодолея това си предубеждение. Вече има толкова богат избор и марки.
    Може би такива вкусни кифлички са добра причина за това.:-))
    Слънчево настроение ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Мони! Кифличките наистина си заслужават :) Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации