Хрупкави пастички с ягоди, сметана и кокос

Не бях сигурна дали да публикувам днешната рецепта. Приготвянето на пастичките не мина гладко. Първият блат изгоря тотално, а след това не успях да срежа перфектни правоъгълници. Но накрая ми се видяха толкова сладко рошави и симпатични в несъвършенството си, че реших все пак да ги покажа. От известно време мисля да опитвам поне по една нова рецепта със съответния за момента сезонен плод. Първи по реда си са ягодите. Оригиналната рецепта е на Нана, а моята импровизация, както често ми се случва, се наложи поради липсата на някои продукти и тоталното нежелание да изляза да пазарувам, съчетано с непреодолимия импулс да направя рецептата "сега-веднага".
Необходими продукти:
- 1/2 пакет бутер кори Белла;
- 200 мл течна не-подсладена готварска сметана;
- 200 гр ягоди;
- 7-8 с.л. кокосови стърготини;
- 4-5 с.л. захар;
- брашно за поръсване.
От посочените продукти се получават 6 пастички. Извадете многолистното тесто да омекне и след това го разгънете върху повърхност, предварително посипана с малко брашно и захар. Разточете леко тестото до формата на избраната от вас тава. Хубаво е да имате предвид, че ви трябват две еднакви правоъгълни тави по време на печенето, като едната от тях ще играе ролята на тежест. Поставете на дъното на тавата хартия за печене, поръсете с още малко захар и преместете внимателно тестото. Поръсете и от горната страна със захар, покрийте отново с хартия за печене и поставете отгоре втората тава. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 - 40 минути. Идеята е да се получи тънка, хрупкава, многолистна кора. Ако видите, че горната тава е започнала да се повдига от тестото може да добавите и още някакъв съд за допълнителна тежест. През това време можете да разбиете сметаната със захар на вкус. Нарежете на малки парченца ягодите и ги добавете към сметаната непосредствено преди сглобяването на пастите. Изчакайте блатът да изстине напълно и го нарежете на 18 правоъгълника, като можете да изрежете първо един правоъгълник, който да използвате като шаблон и след това по него да изрежете останалите. Сглобяването е просто. Слагате основата на пастичката и върху нея от ягодово-сметановата смес, после втори блат и отново от плодовата смес, поръсете с кокос и покрийте с последния блат и отново поръсете с кокос. Ако имате силна воля консумирайте след като престои няколко часа в хладилника, за да поемат леко блатовете. Много вкусен и свеж летен десерт :)

Коментари

  1. Габи, чудни изглеждат тези пастички - не мога да устоя на десерт с ягоди:))).
    Усмихната седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, чудесни пастички си направила! :)
    Поздрави и приятна седмица ! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  3. Аелис и аз не мога да устоя, но се успокоявам, че ягодите са пълни с витамини и много полезни :)
    Много благодаря Миро!
    Хубава седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко, което е направено с моя фаворит сред плодовете, е омайно вкусно, а ако е и красиво, като твоето предложение... Чудесно е, Габи!:-))
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Мони! Наистина ягодите придават една омайна лятна свежест на всички десерти :) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Като един от основните дегостатори на тези и многоо други вкуснотийки , приготвени от теб, смея да твърдя, че бяха превъзходни!Незнам само кой от останалите постъпи така егоистично и те изчезнаха на другия ден?!
    А.О.С.

    ОтговорИзтриване
  7. Ще направим разследване :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации