Медени сусамки или приказка за агънце и тигър
Тази приказка сама се написа. Уж трябваше да се само една рецепта, но разглеждайки снимките, които съм направила те сами започнаха да ми разказват. Ето какво чух:
Имало едно време едно агънце. То се казвало Диди. Страхотно агънце ви казвам. Беличко едно такова и даже с червена панделка. То много обичало да се разхожда.
Един ден както си вървяло усетило леко погъделичкване по носа. Погледнало, но не видяло нито една досадна муха, която да е виновна за носо-гъдела... Продължило да си върви, но носът на Диди имал вече собствено мнение и започнал да следва уханието на карамелизиран мед, на червени боровинки и май на ... ами да - сусам. И не щеш ли що да види - срещу него ОгРомНа пирамида от медени сусамки!
Погледнало от тук ... погледнало от там ... а после и от другото тук.
И тъкмо започнало да си тананика одата на радостта и ушите му започнали да се опитват да се качат на главата му и да играят степ. Но агънцето Диди било твърде запленено от аромата и изкусителния вид на сусамките и не обръщало внимание на нищо. И в този момент тъмна сянка паднала върху него. Тя не била обикновена сянка, като от малки пухкави облачета, а много горда от себе си сянка, защото била тигърска. Ето го и него повелителят на ... кухнята :)
И ... приказката каза пук и беше до тук :)
Добрата новина е, че успях да спася агънцето от набезите на моя котарак Тиги (галено от Тигър) преди да падне и той се оттегли. Сега вече е време за рецептата. Може би до сега не съм си признавала, но имам сериозен проблем с превръщането на захарта в карамел и все още не мога да се справя. Затова реших да не направя класически сусамки, а да използвам мед. Оригиналната рецепта е от списание Меню. Като за първи опит направих една импровизация.
Необходими продукти:
150 гр суров сусам;
100 мл мед;
1/2 ч.ч. натрошени орехи;
2 с.л. сушени червени боровинки;
2 с.л. стафиди.
Запечете сусамът на сух тиган за няколко минути, като го бъркате периодично, за да се запече равномерно до леко зачервяване. Сложете в дълбок съд меда и го оставете да покъкри около 10 минути до сгъстяване и получаване на по-тъмен цвят. След това го отместете от котлона и добавете сусама, орехите и сушените плодове. Изсипете сместа в тава покрита с хартия за печене, изравнете и оставете да изстине. Малко преди окончателното изстиване извадете сусамената плочка от тавата, отстранете хартията и нарежете с намазнен нож. Можете да поръсите с кокосови стърготини.
Забележка: Станаха малко по-меки от колкото си представях, че трябва да бъдат. Следващият път смятам да увелича количеството на сусама.
Имало едно време едно агънце. То се казвало Диди. Страхотно агънце ви казвам. Беличко едно такова и даже с червена панделка. То много обичало да се разхожда.
Един ден както си вървяло усетило леко погъделичкване по носа. Погледнало, но не видяло нито една досадна муха, която да е виновна за носо-гъдела... Продължило да си върви, но носът на Диди имал вече собствено мнение и започнал да следва уханието на карамелизиран мед, на червени боровинки и май на ... ами да - сусам. И не щеш ли що да види - срещу него ОгРомНа пирамида от медени сусамки!
Погледнало от тук ... погледнало от там ... а после и от другото тук.
И тъкмо започнало да си тананика одата на радостта и ушите му започнали да се опитват да се качат на главата му и да играят степ. Но агънцето Диди било твърде запленено от аромата и изкусителния вид на сусамките и не обръщало внимание на нищо. И в този момент тъмна сянка паднала върху него. Тя не била обикновена сянка, като от малки пухкави облачета, а много горда от себе си сянка, защото била тигърска. Ето го и него повелителят на ... кухнята :)
И ... приказката каза пук и беше до тук :)
Добрата новина е, че успях да спася агънцето от набезите на моя котарак Тиги (галено от Тигър) преди да падне и той се оттегли. Сега вече е време за рецептата. Може би до сега не съм си признавала, но имам сериозен проблем с превръщането на захарта в карамел и все още не мога да се справя. Затова реших да не направя класически сусамки, а да използвам мед. Оригиналната рецепта е от списание Меню. Като за първи опит направих една импровизация.
Необходими продукти:
150 гр суров сусам;
100 мл мед;
1/2 ч.ч. натрошени орехи;
2 с.л. сушени червени боровинки;
2 с.л. стафиди.
Запечете сусамът на сух тиган за няколко минути, като го бъркате периодично, за да се запече равномерно до леко зачервяване. Сложете в дълбок съд меда и го оставете да покъкри около 10 минути до сгъстяване и получаване на по-тъмен цвят. След това го отместете от котлона и добавете сусама, орехите и сушените плодове. Изсипете сместа в тава покрита с хартия за печене, изравнете и оставете да изстине. Малко преди окончателното изстиване извадете сусамената плочка от тавата, отстранете хартията и нарежете с намазнен нож. Можете да поръсите с кокосови стърготини.
Забележка: Станаха малко по-меки от колкото си представях, че трябва да бъдат. Следващият път смятам да увелича количеството на сусама.
Чудесни са сусамките! Много ги обичам, независимо в какъв вид ще са :)
ОтговорИзтриванеА агънцето - сладур и половина е!
Благодаря :) Честно казано първо бях избрал твоята рецепта, но хич не ми се получава карамелизирането. А не знам къде бъркам. Или прегаря или става с цели парченца вътре. Ще имам нужда от съвет от теб:)
ОтговорИзтриванеАко агънцето Диди продължава да яде от медените сусамки...скоро ще се превърне в ГОЛЯМА ОВЦА :)
ОтговорИзтриванеСусамките бяха прооосто чудесни, а сладкия Тиги е страхотното допълнение към тях!!!Бих го изяла със същият апетит, както сусамките ;)
ОтговорИзтриванеА.С.
Внимавай! Ще му кажа какво му мислиш ;)
ОтговорИзтриване