Бързо, лесно, вкусно: Постен сладкиш

Докато си мислех за заглавието и се чудех как да измисля нещо по-завъртяно, защото само "постен сладкиш" ми се виждаше много ... постно, си спомних за известното предаване от моите детски години "Бързи, смели, сръчни". Бързо, лесно и вкусно наистина най-добре описва тази рецепта. Имах възможност да опитам сладкишът в един и същи ден с похапването на една от любимите ми торти (хм, чувам как стрелката на кантара подскочи възмутено) и честно казано той съвсем не отстъпваше по вкус.
Надявам се сладкишът да допадне на всички, които в момента спазват Великденските пости, а защо не и на останалите. Имам рецептата от много време и затова не мога да посоча източник. Направих и някои промени в оригиналният списък с продукти.

Необходими продукти:
1 ч.ч хладка вода;
1/2 ч.ч. захар (в оригинал е 1 ч.ч.);
1/2 ч.ч. олио;
1 ч.л. сода за хляб;
4 с.л. мармалад от сини сливи;
2 ч.ч. брашно;
1 ванилия;
канела;
нарязани на дребно орехи;
сушени червени боровинки;

Продукти за шоколадова постна заливка (по желание):
15 с.л. вода;
15 с.л. захар;
2 с.л. маргарин (внимателно прочетете съдържанието на маргарина, защото в някои от тях има сухо мляко);
2 с.л. какао.


Разбъркайте водата, олиото, захарта и към тях добавете мармалада, в който предварително е поставена содата. Разбъркайте брашното с канелата и ванилията и го добавете към течната смес. Аз лично не използвах миксер. Накрая добавете орехите и червените боровинки. Техният леко кисел вкус идеално се съчета с вкуса на мармалада от сини сливи. Изсипете сместа в предварително намазнена и набрашнена тавичка. Сладкишът се слага в студена фурна и се пече на 180 С около 30-40 минути.
През това време можете да приготвите глазурата. Сложете водата и захарта да кипнат и след това добавете маргарина и какаото. Изчакайте сладкишът да изстине и го залейте с глазурата.
Всички снимки, които виждате са от един и същи сладкиш, но реших да опитам различни варианти на украса. В единият вариант нарязах сладкиша на отделни парченца, които залях с глазурата и украсих с филитирани бадеми, а в другия просто поръсих с пудра захар, какао и добавих карамелизиран лешник.

Коментари

Популярни публикации