Мандариново-шоколадов кекс
Разговор в кабинет на зъболекар някъде във вселената. Зъболекарят брои кариеси ... стига до шест, спира и пита: Извинявайте, да не би да сте любителка на сладкото? Може да звучи като виц, но това ми се случи при едно посещение на моя зъболекар. В негова чест реших да направя днешната рецепта. Все пак имам репутация да пазя :)
Още първият път, в който видях заглавието бях заинтригувана от комбинацията. Оригиналната публикация можете да намерите в изкусителния блог на Ирина Купенска.
В нейната рецепта се използват портокали, но аз реших да опитам с наличните ми цитрусови плодове - мандарини. Не съм опитвала оригиналът, но съм наистина впечатлена от ароматния кекс, който се получи. Време е за рецептата:
Продукти:
Изсипете в предварително намаслена форма за кекс и изпечете в загряна на 180 С фурна.
При мен изпичането отне около 30 - 40 минути. През това време можете да си приготвите шоколадово-мандариновия ганаш. За него ще ви трябват:
След изпичане оставете кексът да се охлади и след това го залейте с ганаша.
Пригответе се да бъдете пленени от цитрусовия аромат, а вкуса несъмнено ще ви изненада. Мандарините и шоколада категорично си подхождат. Да ви е сладко!
И да не забравите да си измиете зъбите след последното парченце ;)
Още първият път, в който видях заглавието бях заинтригувана от комбинацията. Оригиналната публикация можете да намерите в изкусителния блог на Ирина Купенска.
В нейната рецепта се използват портокали, но аз реших да опитам с наличните ми цитрусови плодове - мандарини. Не съм опитвала оригиналът, но съм наистина впечатлена от ароматния кекс, който се получи. Време е за рецептата:
Продукти:
- 2 по-големи мандарини;
- 100 гр шоколад;
- 125 гр краве масло;
- 3 яйца;
- 250 гр захар;
- 100 гр айрян (приблизително 6 с.л. кисело мляко и 2 с.л. вода);
- 25 гр какао;
- 250 гр брашно;
- 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол.
Изсипете в предварително намаслена форма за кекс и изпечете в загряна на 180 С фурна.
При мен изпичането отне около 30 - 40 минути. През това време можете да си приготвите шоколадово-мандариновия ганаш. За него ще ви трябват:
- 100 гр шоколад;
- 25 гр масло;
- сокът от 1 мандарина;
- какао.
След изпичане оставете кексът да се охлади и след това го залейте с ганаша.
Пригответе се да бъдете пленени от цитрусовия аромат, а вкуса несъмнено ще ви изненада. Мандарините и шоколада категорично си подхождат. Да ви е сладко!
И да не забравите да си измиете зъбите след последното парченце ;)
Уникално е!
ОтговорИзтриванеИмах честта да го вкуся и смея да твърдя, че този сладкиш няма равен на себе си!
Г-це Маринова,продължавайте все така да творите!
Много благодаря Адито:*
ОтговорИзтриванеКекса наистина е фантастичен Горда съм, че допринасям за този блог със самоотвержената си дегустация :)
ОтговорИзтриванеАко е чак такава саможертвата може да ти я спестя следващия път :Р
ОтговорИзтриванеПо-добре мисли за постни вкуснотийки, да не получа психическо разстройство през дългите пости :)
ОтговорИзтриване