Тутманик за новобранци
"Борбата е безмилостно жестока. Борбата както казват, е епична..."
Това е най-честото стихотворение, което ми идваше на ум, когато правех поредния си опит за месене. Всяка моя среща с брашното и маята приличаше повече на боксов мач отколкото на кулинарно изкуство. Често се е случвало мъжът ми да ме спира по пътя за кошчето за боклук или дори да ме отменя в месенето, докато се успокоя. Но най-накрая и аз отбелязах точки. За първи път успях да изпитам удоволствието от работата с тесто, което сякаш само си се месеше и оформяше! Специалните ми благодарности са за Ева Тонева и нейната рецепта "Тутманик с кашкавал". Справих се още от първия опит и затова горещо я препоръчвам на всички, които все още правят първите си стъпки в работата с тесто с мая.
Няма да повтарям необходимите продукти за тестото и самият процес на замесване. Те са обяснение изключително ясно в линка към рецептата по-горе. Моят принос към тази рецепта е плънката. Реших да експериментирам с нещо по-различно.
Продукти:
Аз лично направих рулата с различна плънка - с кайма и гъби, отделно със сирене и отделно с кашкавал. За всеки по нещо. Затова и количеството посочено по-горе е възможно да не ви стигне за целия тутманик.
Да се консумира топло и в присъствието на любими хора!
Бележки: След като публикувах тази рецепта ми хрумна, че може да добавя някои "открития", които направих по пътя към усвояването на изкуството за работа с тесто. За повечето хора едва ли ще е "откриване на топлата вода", но на мен определено ми улесниха живота :)
- ако към маята първо добавите захарта и разбъркате тя ще я разтопи и после няма да става на бучици при добавянето на водата;
- и яйцата и киселото мляко трябва да са със стайна температура. Ако са по-студени просто оставете на тестото по-дълго време за втасване от посоченото;
- по-лесно ще режете тестото на парченца ако набрашнявате острието на ножа.
Това е най-честото стихотворение, което ми идваше на ум, когато правех поредния си опит за месене. Всяка моя среща с брашното и маята приличаше повече на боксов мач отколкото на кулинарно изкуство. Често се е случвало мъжът ми да ме спира по пътя за кошчето за боклук или дори да ме отменя в месенето, докато се успокоя. Но най-накрая и аз отбелязах точки. За първи път успях да изпитам удоволствието от работата с тесто, което сякаш само си се месеше и оформяше! Специалните ми благодарности са за Ева Тонева и нейната рецепта "Тутманик с кашкавал". Справих се още от първия опит и затова горещо я препоръчвам на всички, които все още правят първите си стъпки в работата с тесто с мая.
Няма да повтарям необходимите продукти за тестото и самият процес на замесване. Те са обяснение изключително ясно в линка към рецептата по-горе. Моят принос към тази рецепта е плънката. Реших да експериментирам с нещо по-различно.
Продукти:
- 300 - 400 грама пилешка кайма;
- 4-5 много ситно нарязани средно големи гъби;
- 100 гр. настърган кашкавал;
- мазнина;
- сол;
- чубрица.
Аз лично направих рулата с различна плънка - с кайма и гъби, отделно със сирене и отделно с кашкавал. За всеки по нещо. Затова и количеството посочено по-горе е възможно да не ви стигне за целия тутманик.
Да се консумира топло и в присъствието на любими хора!
Бележки: След като публикувах тази рецепта ми хрумна, че може да добавя някои "открития", които направих по пътя към усвояването на изкуството за работа с тесто. За повечето хора едва ли ще е "откриване на топлата вода", но на мен определено ми улесниха живота :)
- ако към маята първо добавите захарта и разбъркате тя ще я разтопи и после няма да става на бучици при добавянето на водата;
- и яйцата и киселото мляко трябва да са със стайна температура. Ако са по-студени просто оставете на тестото по-дълго време за втасване от посоченото;
- по-лесно ще режете тестото на парченца ако набрашнявате острието на ножа.
Уау, това ми се губи,защо ли?!
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно,а и сигурно е много вкусно?!
Стоим чинно и чакаме за декстация!
Честита ти една седмица!
ОтговорИзтриванеНещо ново моля, по случая, но не картинка!!!
И аз нямам спомен...но да се надяваме, че след "другарската критика" ще има компенсация...Изглежда страхотно...
ОтговорИзтриванеПървоначалното заглавие на публикацията беше "Тутманик за гладници" и сега ми се струва, че май трябваше да го оставя него :)
ОтговорИзтриване