Торта "Портокал и черен шоколад"


Малко почивка съм си дала от тортите със захарно тесто и реших да дам шанс на семплите (сложни) украси със шоколад и подръчни средства :) Дали ми се е получило вие ще кажете. Признавам си, че не съм фен на комбинацията цитрус и шоколад, но в случая това е любимият вкус на един от получателите на тортата и затова се постарах да е мнооого портокалова и мнооого шоколадова. Рецептата е адаптирана от Ирина Купенска.
 Необходими продукти за 3 блата по 20 см:
Шоколадови блатове:
- 180гр брашно;
- 150 гр кафява захар;
- 100 гр бяла захар;
- 60гр какао;
- 1 и 1/4 ч.л. сода бикарбонат;
- 1 и 1/4 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
- 2 яйца;
- 140 мл гъст айран;
- 70 мл олио;
- 140 мл горещо кафе.
Шоколадов крем:
- 200 гр. черен шоколад Линд с портокал;
- 250 мл. течна, растителна неподсладена сметана;
Шоколадов ганаш за заливане:
- 250 гр. черен шоколад;
- 250 мл. течна, растителна неподсладена сметана;
- 50 гр. масло.
Портокалово сладко:
- вътрешността на 3 портокала, обелена и наразяна на малки парченка;
- сока на 2 портокала;
- 1 ч.ч. захар.
Блатовете приготвих ден по-рано. Най-удобно би било да се използва форма за печене 20 см, но понеже нямам такава изпекох един цял блат в правоъгълна форма 30х40 и от него изрязах 3 блата. В по-голяма купа смесете брашното, какаото, двата вида захар, солта, содата и бакпулвера. Отделно леко разбийте яйцата, олиото и айряна. Добавете при сухите съставки, разбъркайте до хомогенна смес. Накрая добавете прясно направеното горещо кафе. Ще повторя предупреждението на Ирина, че сместа е доста течна като консистентност, но това е нормално. Намажете с масло и поръсете с какао формата.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 - 35 минути (ако използвате кръгла форма) или 20 минути (ако използвате правоъгълна).

Сладкото също може да приготвите ден по-рано. Избрах да го направя, защото и блатовете и крема имат нужда от някакъв допълнителен сладък акцент. Сложете в подходящ съд нарязаните портокали, сока и захарта и оставете да ври на слаб огън докато се сгъсти. Оставете да се охлади. 

За приготвянето на шоколадовия крем сложете сметаната да заври. След това я отместете и добавете нарязаният на ситно шоколад. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Оставете да се охлади, като разбърквайте от време на време.

За сглобяването на тортата - сложете първият блат върху подложка за торта или подходящ поднос, намажете с портокаловото сладко и покрийте с половината от крема. Поставете вторият блат и повторете процедурата. Накрая третия блат. Оставете в хладилника да стегне. Реших да "измажа" тортата с маслен крем преди да я залея с шоколадовия ганаш, но като се има предвид, че след това може да я посипете с настъгран шоколад може да пропуснете тази стъпка.
За приготвянето на ганаш загрейте маслото и сметаната до кипване, отместете и сложете шоколада. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Оставете да се охлади, но не докрай, защото глазурата трябва да е леко топла като заливате тортата. Мисля, че там леко избързах и затова не се покри много добре самата торта и се наложи облепване със стърготини. Но пък човек се учи :)


П.П. Ако използвате правоъгълна тава за блата със сигурност ще ви останат "изрезки", както и шоколад от заливането на тортата. Може набързо да си спретнете едни бонбончета и да се наградите за целия труд, който сте вложили в тортата :)


Коментари

  1. Справила си се и още как, Габи! И ако на това казваш семпла торта... :)
    Прекрасна е. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна торта, Габи, че и бонус - бонбони! Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошна е! Може би най-любимите ми торти след домашните кремести торти:) са точно шоколадовите! Много стилна украса и неустоим вкус! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации