Торта "Витраж"

Може би съм го споделяла, но съм голям фен на рисуваните торти на Бети :) Неосъществимата ми мечта да имам перо на художник (неосъществима поради тоталната липса на талант) леко се пренесе върху тортите и много ми се искаше да нарисувам поне една. Това, което се получи от този мой първи опит трудно може да се нарече рисуване, но е вариант на стила "витраж" (стъклопис), който видях и много ми допадна (или поне аз така го кръстих). Разбира се изпълнението търпи мнооого критики, но пък експеримента ми допадна :)
Рожденичката, за която направих тази торта е много специална за мен. Тя е човек, който чувствам като сестра, без да ни свързва кръвно родство, а по-скоро близост по душевност,  споделени мисли и съпреживени емоции. Надявам се да съм я зарадвала и и пожелавам много разноцветни, позитивни емоции и много споделена любов, която винаги прави нещата по слънчеви :) А сега - нейно величество тортата:

Необходими продукти за блата:
- 2 яйца;
- 100 гр. бяла захар;
- 150 гр. кафява захар;
- 60 гр. неподсладено какао;
- 100 мл. гъст айрян;
- 100 мл. силно кафе;
- 50 мл. олио;
- 180 гр. брашно;
- 1 1/4 ч.л. сода бикарбонат;
- 1 1/4 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
- 1/2 ч.ч. едро натрошени орехи. 
Необходими продукти за крема:
- 500 гр. маскарпоне;
- 2-3 с.л. кондензирано мляко (по-желание, ако обичате по-сладкото);
- 150 мл. течна подсладена смената;
- сладко от боровинки, диви ягоди (или каквото друго предпочитате)


Блатът е по рецепта на Ирина. Избрах го, защото отговаряше на наличните продукти, които имах, доста е бърз за приготвяне и много, много вкусен. Тъй като исках да направя малка торта - не повече от 19 см., а нямам три, малки еднакви тави, в които да изпека блатовете, реших въпроса като изпекох един цял, правоъгълен блат (30х40 см), от който отрязах три, кръгли, по-малки. Минусът на това решение, а именно това, че остават несъразмерни малки изрезки блат, бързо превърнах в плюс като направих от тях бонбони, като добавих малко маскарпоне, сладко от диви ягоди, намачках, оформих и овалях в горчиво какао и кокосови стърготини :)
Все пак думата ми беше за тортата. За да приготвите блата смесете сухите съставки в купа - брашно, какао, сол, двата вида захар, содата за хляб и бакпулвера. Отделно разбийте яйцата и постепенно добавете айряна и олиото. Добавете мократа смес към сухата и забъркайте. Накрая добавете кафето. Изсипете в правоъгълна тава предварително намазана с масло и поръсена с какао. Аз за всеки случай сложих и хартия за печене :) Поръсете отгоре с орехите. Изпечете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Оставете блата да се охлади и с помощта на чиния с подходящ диаметър си изрежете трите блата. Единият със сигурност ще с неправилна форма и ще трябва да го допълвате с парченца, затова е хубаво при реденето на тортата да го сложите в средата.
Кремът става много бързо. Разбийте сметаната, добавете към нея леко разбитото с кондензираното мляко маскарпоне и разбъркайте до хомогенна смес. Подредете торта във форма с падащи стени в следната поредност - първи блат, маскарпоне, сладко от  боровинки, втори блат, маскарпоне, сладко от диви ягоди, трети блат и най-отгоре още съвсем малко маскарпоне. Количеството на сладката зависи от това колко сладка искате да стане тортата. Имайте предвид, че самите блатове не са много сладки, заради използваното не-подсладено какао. Оставете тортата в хладилника да стегне за поне 2 часа, махнете откопчаващите се стени и украсете по желание. Аз покрих с един пласт маслен крем, за изолация, след това опаковах тортата в бял фондан и започнах да творя :) Контурите направих с шоколадов роял айсинг, а оцветяването беше с прахообразни бои разтворени в малко водка.
Надявам се, че ви е харесала моята първа почти рисувана торта :) Сигурна съм, че вече сте изморени от тази тортена серия - обещавам почивка :) Имам планове да се опитам да наваксам със "солените" публикации, но знае ли се къде ще ме отвее вятъра. 

Коментари

  1. Красива е ,Габи ! Много пъстра и интересна !
    Справила си се отлично !
    Хубав утрешен ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Наистина се получи пъстра :) Хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Габи тортата е много красива и много интересна точно Витраж.Разкошна изненада си направила на приятелката си.:) :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, наистина не очакваше точно такъв дизайн :) Подозираше ме в нещо с животинки по него :)) Поздрави и хубава неделна вечер!

      Изтриване
  3. Габи, витражът ти е страхотен!
    Сигурна съм , че всички са го харесали :)
    И вкусът е чудесен!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за хубавите думи - казаха, че била и вкусна :) Прегръдки и хубава вечер от мен!

      Изтриване
  4. Габи, поздравления! Много ми харесва и идеята, и изпълнението! Бети е страхотна - аз също се възхищавам на тортите и всичко друго, което прави. Само дето летвата ми е висока, а време за тренировки все не намирам. Ти обаче успешно вървиш нагоре и много ме радват публикациите ти :) Браво!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила! Уча се, уча се, а пък и ми харесва да си похапвам опитите, въпреки че и аз все по-трудно намирам време :)
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Габи, страхотна торта! И ако на това му казваш липса на талант... Справяш се отлично и съм сигурна, че можеш да сбъднеш мечтата си - имаш качествата и усета! Много ми хареса и идеята с бонбоните. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, дано да ми се получи някой ден да направя "онази" рисуваната торта, която все си мечтая :) Прегръдки!

      Изтриване
  6. Габи това твоето си е направо изкувство и талант в едно!
    Невероятна е тортата приличат ми фигурите на онези писани стъкла по църквите.:)
    Хубав и топъл ден ,прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиченце, и аз това си представях докато я правех, ама още тренировки трябват :) Голяма прегръдка и да знаеш, че теб обвинявам за последния си качен килограм :) Откакто видях твоята "кавал баница" все за нея си мисля. Само да се видя в малко свободно време и ще се прави! Прегръдки!

      Изтриване
  7. Габи, много е красива тортата! Имам слабост към витражите, а твоят е не само прекрасен на вид, ами е сладък и ядлив!Щастливка е твоята приятелка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ядлив с получи наистина :) И на мен витражите сами слабост, а сега като го съчетах с другата си слабост - сладките неща - стана пиршество :) Слънчеви почивни дни от мен!

      Изтриване
  8. Ето за това говорех! Само ще кажа, че е великолепна и моите адмирации, браво! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна торта! Чудесна идея и изпълнение, Габи!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, благодаря! Усмихнати и слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  10. Интересна торта, наистина наподобява витраж!
    Импровизацията от остатъците за направа на бонбони е чудесна!
    Габи, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия, наистина много се радвам, че толкова хора разпознаха какво се опитах да направя :) Не бях много сигурна дали съм се справила. Благодаря ти! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Габи, чудесно изглежда! Спечели ме някъде на орехите и маскарпонето:) А за изпълнението - на мен ми изглежда супер. Взимам я:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давам я :) Мисля, че на вкус се получи добре, въпреки че аз опитах само от отделните части, а не от съчетанието им в торта:) Хубава вечер!

      Изтриване
  12. Ех Габи, ами аз като гледам резултата, то ти не само си фен на рисуваните торти на Бети, а и неен последовател:)
    Великолепен ти е Витража!
    Възхищавам ти се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинка - опитвам се :) Все се опитвам да надскоча себе си и да опитам да направя нещо, което мисля че не мога :) Прегръдки и хубави почивни дни!

      Изтриване
  13. Gabi,chudesna torta si napravila!Na men sashto mnogo mi dopada tozi stil,moge bi zashtoto obicham staklopisite. Izvini me,che pisha na latinica,no ne sam v BG i niamam latinica!Radvam se,che ti haresvat moite torti isam te vdahnovila! Mnogo,mnogo hubava torta!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, приятно изкарване и ще чакаме снимки :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. Габи, тортите ти са прекрасни, възхитителни...
    Благодаря за коментарите и проявеното внимание към моя блог и тиквената поредицата през тази седмица.

    ОтговорИзтриване
  15. Красива торта,а и с този блат и кремче сигурно е много вкусна,Габи!
    Напоследък си на тортена вълна и все така успешни са всичките ти идеи!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, имаше много празнуващи около мен, но сега се имам дъъълга почивка от тортите и сериозно отдаване на работата :) За бланс :) Усмихнат уикенд!

      Изтриване
  16. Красива е, Габи! И аз имам желание да направя рисувана торта, но засега плановете ми не са осъществени.
    И вътрешността на тортата звучи много интригуващо.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сигурна съм че ще ти се получи от първия пък като знам какви неща твориш :) Много му се радват на твоето бижу да знаеш :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  17. Hallo, sehr schön deine Torte!
    Den Tiffany- Style hast du wunderbar gemacht :)

    LG aus Deutschland
    Marina

    ОтговорИзтриване
  18. Прекрасна изработка, Габи! Обожавам витражите - колкото и да съм гладна няма да посмея да разрежа такава красива торта:)

    Марта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, и аз имам лек сантимент към направените торти и понякога ми се иска само да ги гледам, но като се сетя за шоколада вътре и бързо ми минава ;) Хубава вечер!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации