Портокалова торта

Моята тортена серия продължава. Днешната торта не успя да се сдобие с премяна от фондан, въпреки желанието ми и причината беше една дама :) Тя е и основанието за моето отсъствие. Нека ви представя: Вела вон Гопи!
Тя е нашият коледен подарък за моето семейство, който са дългогодишни любители и почитатели на немските овчарки. Малката принцеса се оказа толкова енергична и последователна в преследването на цели за унищожаване, че не ми остава почти никакво време за нищо друго освен за спасителни мисии на обувки, мебели, дрехи и други подобни мнооого интересни, според нея, неща. За съжаление (мое, не на котарака и мъжа ми :) тя е при нас само до Коледа, но вече успя да ми стане любимка. Да се върнем обаче на тортата. Доста лесна е за приготвяне и ще допадне на любителите на силно цитрусови аромати и вкусове. Ето и необходимите продукти:
За блат:
- 6 яйца;
- 120 гр. захар;
- 120 гр. брашно;
- настърганата кора от 1/2 портокал.
За сиропиране на блатовене:
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1/2 ч.ч. вода;
- половинка лимон.
За крема:
- 1/2 кутия маскарпоне;
- 6 жълтъка;
- 100 мл сок от портокал;
- настърганата кора от 1 портокал;
- 100 гр. захар;
- 125 гр студено масло на кубчета. 
За покриване на тортата:
- 200 мл течна подсладена готварска сметана.
Рецептата, която използвах за блата е същата, която използвам за направата на пандишпаново руло. Първоначалната ми идея беше формата на тортата да бъде като шестоъгълник и затова ми трябваше голяма правоъгълна платка, която за нарежа с шаблон. Вие може да използвате вашата любима рецепта за блатове. Яйцата се разбиват със захарта до пухкава смес, добавя се портокаловата кора и бавно и постепенно брашното, за да не спадне сместа. Печете в предварително загрята фурна на 170 гр. за около 10-15 минути. Блата трябва да изстине много добре преди да го нарежете и използвате за тортата. През това време може да си приготвите цитрусовия сироп. Загрейте захарта и водата до разтопяване на захарта и леко стягане не сиропа. Отместете от котлона изчакайте леко да изстине и добавете лимона нарязан на парченца (заедно с кората). Оставете да се охлади. Идва ред и на крема. Той е по рецепта на Ирина Купенска, която по моето скромно мнение предлага едни от най-вкусните рецепти за торти! Може да видите оригиналът тук, както и снимки на отделните стъпки от процеса на приготвяне. В подходящ съд с дебело дъно поставете жълтъците, захарта, портокаловия сок и кората и загрейте на слаб котлон като забърквате непрекъснато. След около 10 минути кремът започва да се сгъстява. Отместете от котлона и добавете кубчетата краве масло и разбъркайте отново до тяхното усвояване. Изстудете в хладилника за няколко часа. Преди намазване на тортата извадете портокаловия крем и го разбъркайте с маскарпонето. Съотношението е едно към едно - колкото грама крем сложите толкова и маскарпоне. При мен остана едно количество портокалов крем в повече. Отново сложете в хладилника за изстудяване, като го покриете с фолио.
Сглобяването на тортата е лесно. Блат, сиропиране, крем, блат, сиропиране и така до приключване на блатовете :) Имайте предвид, че те са доста тънки и не правят голям обем - ако искате да постигнете такъв ефект. Накрая може да украсите с разбита сметана. Според мен, би се получило и много вкусно ако се залее с шоколадов ганаш - отново в рецептата на Ирина има предложение за такъв. Накрая искам само да вметна, че на мен лично ми остана от портокалово-маскарпонения крем, но той намери чудесно приложение в перфектни портокалови трюфели, които ще показа в следващата публикация.
Това е моето предложение за свежа портокалова торта. Надявам се да ви хареса.
Нямам хубави снимки на тортата, защото всичко се правеше в периодите на затишие от лудориите на Вела, а те са доста кратки :) Хубава вечер!

Коментари

  1. Габи, много красиво си я декорирала тази торта! Добре, че синеоката мадам не те е оставила съвсем без енергия, за да направиш това приказно творение! Инак на снимката изглежда кротка и тиха :-).
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, вие имате невероятна радост за Коледа! Тази прекрасна синеока немска овчарка ....ме грабна изцяло! Вие сте щастливци , че имате това прекрасно създание!
    И тортичката ти е прекрасна! Точно подходяща за зимния сезон - с портокалчета! Изглежда наистина прекрасно, с декорацията , която си и направила- много свежа и красива!
    Но....Вела е центъра на твоята публикация!Тя....просто завладява със своя поглед и.....поставя тортата на втори план!
    Имате наистина прекрасно кученце! Честито и....нека ви носи много щастие и късмет!
    Желая ти незабравими коледни празници и те прегръщам !

    ОтговорИзтриване
  3. Габи, чудесна синеока овчарка си имате :)
    И тортата е прекрасна и като вкус, и като изпълнение!
    Прегръдка и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Крема на тортата е страхотен! Определено тази торта е със завладяващ вкус с аромат на цитруси и зима! Чудесно предложение! Вела е чудесен пакостник - помощник, приятел:). Благодаря й, че е лишила тази торта от фондан, тази премяна е идеалната!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна,сочна и много креместа торта ни предлагаш,Габи,с богат портокалов аромат,това много ми допада!Кученцето е много красиво!

    Сърдечен поздрав и весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  6. Габи, много вкусна торта си направила!А кучето е страхотно,любимата порода на дъшеря ми.Жалко, че ще се разделите!Чудесна идея за този подарък, който ще направите!

    Очавкам с нетърпение трюфелите!

    Сърдечен поздрав и весела Коледа на теб и семейството ти! На котето и на кучето :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно продължение на тортената серия, Габче!

    А кученцето е невероятно, не мога да се отлепя от монитора!

    Сърдечен поздрав и вълшебна Коледа, мила Габче!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи, много е сладка госпожицата със сложното име!
    Много е апетитна тортата!
    Поздрави и пожелания за вълшебни празници :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много хубав коледен подарък сте си направили!
    Тортата е лесна, като за мен, много красива и несъмнено вкусна. :)
    Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви - ще предам вашите комплименти на госпожицата :) Тя днес откри снега и това и е вече любимата играчка. А тортата наистина е много свежа и портокалова :) Прегръдки от нас и специални поздрави от Вела!

    ОтговорИзтриване
  11. Обичам тази торта, без да съм я опитвала, но мисля че това е моят вкус! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Габи, последните ти две творения отново са страхотни! Тортата несъмнено е ужасно вкусна, предвид вложените в нея продукти, а украсата е семпла и красива - браво, чудесна е!
    Вела Вон Гопи е голяма сладурана с тези пленително сини очи! Пожелавам ви да си я отглеждате с много любов!
    Весели празници и най-хубави пожелания от мен! :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации