Торта с домашно сладко от сини сливи


Тази торта е провалът на едни бисквити. По план трябваше да изпека 30 бисквитки, които да подаря, но нещо сериозно се обърка и тестото не подлежеше на разточване. И не, не ми се случва за първи път, но това е рискът да опитваш рецепти за първи път. Този път обаче реших да не изхвърлям тестото, защото миришеше невероятно ... на Коледа и канела и джинджифил ... Реших, че ако намеря сини сливи ще направя торта. И с тази заръка изпратих мъжа ми в Лидъл. Точните ми думи бяха: Ако има сини сливи ми купи крема сирене и заквасена сметана. Това породи объркване в подредената мъжка логика и той ми се обади от магазина с логичния въпрос - а защо трябваше да видя дали има сливи? Трябват ли ти или е достатъчно, че ги има :)
Рецептата е от "окомерен тип", т.е. слагах продуктите на око и усет, така че препоръчвам да се водите от вкусовите си предпочитания ако решите да направите подобна торта. И второто ми предупреждение е, че няма да получите красив разрез на парчетата, а по скоро един безкрайно изкусителен хаос. Хубавото му е че няма типичното усещане, че похапвате блатове и крем, а изненадващи парченца вкусове.
Рецепта:
- 1 опаковка/ около 30 бр. бисквити (препоръчително е да са канелени или джиндифилови);
- 1 опаковка бисквити Орео (разлепени);
- 1 опаковка какаови/ шоколадови бисквити;
- 60 - 70 гр. краве масло (1/2 опаковка);
- 7-8 сливи;
- кафява захар - Muscovado;
- 2-3 с.л. тъмен ром;
- 1 пръчка канела;
- 500 гр. маскарпоне;
- 1 опаковка крема сирене Филаделфия;
- 250 мл неподсладена сметана;
- 1/2 кофичка заквасена сметана (200 гр.);
- 5-6 с.л. кондензирано мляко/ пудра захар;
Ако имате време и желание горещо препоръчвам сами да си направите сладкото от сини сливи. Но може да използвате и друго сладко по избор. Задушете сините сливи с равно на тяхната тежест количество кафява захар и 1/2 ч.ч. вода. Като заври добавете пръчката канела. Преди да се сгъсти окончателно извадете канелата и добавете тъмния ром. Трябва да се получи сладко с гъст сироп. Ароматът му е невероятен и се съчетава идеално с аромата на джинджифилови бисквити.
Избраните от вас какаови бисквити трябва да са хрупкави, за да можете да ги натрошите на трохи - те ще са основата. Добавете към тях мекото краве масло - до получаване на смес, която може да съберете на топка.
Ако като мен ви се провали бисквитеното тесто го разстелете в тава и го изсушете и после натрошете. Ако използвате готови бисквити с коледни аромати също трябва да ги направите на трохи.
Разбийте съвсем леко маскарпонето с кондензираното мляко (пудра захар). Добавете крема сиренето и заквасената сметана и отново разбийте за съвсем кратко. Накрая към млечния крем прибавете разбитата сметана. И вече сте готови за тортата.
В форма за торта най-отдолу наредете пласт от какаовите бисквити с маслото. Следва пласт крем с маскарпоне. Последван от ред бисквити Орео. Отново млечен крем. Поръсете с обилен слой от джинжифиловите бисквити, за да поемат част от течността на сладкото от сини сливи. Следва самото божествено сладко. Отново последните остатъци от крема. Най-отгоре поръсете с трохи от все същите джинджифилови бисквити.
Сложете тортата да се охлади добре - най-добре да пренощува, за да стегне. Внимателно минете с мокър нож по ръба на формата преди да я откопчаете. Имайте предвид, че тази торта не понася дълго да стои на топло и затова я консумирайте 30 - 40 минути след изваждане от хладилника.

Коментари

  1. Габи, ти къде се губиш?
    Появяваш се за малко и хоп - после една дъъъълга пауза. Забравихме се!
    Тортата изглежда много сочна и вкусна. Бих си взела парченце с удоволствие! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Един малък човек е целият ми свят в момента и времето все не ми достига да се отчета подобаващо :) И затова наминавам когато успея да си открадна минутка - две.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации