Торта "Крем Карамел"





С крем карамелът имаме сложни отношения. Иначе казано - никакви. Бегла представа за мнението ми за него може да придобиете от факта, че е любим десерт на половинката ми, а не съм му го приготвяла никога. Е, понеже изразът "никога не казвай - никога" си е съвсем вярно в моя случай, за последните два дни правих два пъти.
Първият път исках да стане нещо "по така". Да има вид, визия, вкус, да не е класически крем карамел и ако може да прилича на торта :) Открих точно това, което си представях в рецептата на Ина. Направих съвсем малки корекции, но резултатът наистина надмина очакванията ми! Успях да променя мнението и на друг противник на крем карамела, който одобри този негов вариант :)
Необходими продукти:
За корите:
- 5 финни кори за баница;
- 30 гр. масло

За карамела:
- 300 гр. захар;
- 3 с.л. вода

За крем-карамела:
- 5 яйца;
- 150 гр. захар;
- 750 мл. прясно мляко;
- ванилия;

За блата:
- 3 яйца;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 4 с.л. какао;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 2/3 ч.ч. брашно.

Аз лично първо сложих корите да се изсушат и зачервят. Честно казано използвах малка тава и се наложи често да ги въртя, за да се изсушат добре, но ако използвате голяма тава мисля, че няма да имате този проблем. Успоредно с корите направих и карамела. Веднага след като придоби цвета, който исках го изсипах във формата, в която направих тортата. Използвах еднократна алуминиева форма - 23 см. Изчаках го малко да стегне и след това натроших отгоре всички кори за баница, които бях запекла. Отгоре изсипах сместа от разбитите яйца със захарта, млякото и ванилията.
Сложих сместа да се пече на водна баня на 160 градуса за около 40 минути. През това време направих какаовия блат. Нищо не се разбива с миксер, което е плюс ако го правите късно вечер като мен. Разбивате на ръка яйцата със захарта и после се добавя олиото и накрая сухите съставки размесени - брашно, какао, бакпулвер. Изсипвате върху запеченият крем карамел и връщате във фурната за още около 20 минути.
Обърнете в подходяща чиния след като го държите поне 6 часа в хладилника.

За да добиете представа как изглежда нарязана тортата може да хвърлите око на прекрасните снимки на Ина, които със сигурност ще събудят вашият апетит далеч повече от моите :)

П.П. Всъщност сега открих, че имам една публикувана рецепта по темата крем карамел, но днешната наистина е мнооого по-добра.


Коментари

  1. Прекрасна е тортата ти, Габи!
    И аз правих сладкиша и много ни хареса!
    Поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта!Поздрави за великолепната карамелена красавица,Габи!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации