Един правогълник и много окръжности

Моята ваканция приключи доста отдавна, но явно съм имала нужда и от почивка и от блога. Успявах да хвърля по някой поглед и към вашите блогове, въпреки че рядко намирах време за коментиране, но пък мълчаливо ви се възхищавах на креативността :) Следващите няколко публикации ще бъдат на неща, които съм правила през този период на мълчание. Започваме, разбира се с торта...
Тази торта пострада от необичаен за мен пристъп на прекалена самоувереност :) Реших, че мога да спретна торта за една вечер и някакви си 3-4 часа - от направата на блата до последния детайл спретнат от захарно тесто. Да, ама не - някои неща отказаха да влязат в паралелна вселена и да се случат за минути. Основният проблем беше охлаждането, изстиването, стягането и т.н. на съставните части - като започнем от блата, минем през крема и стигнем до стягането и покриването на тортата с маслен крем ... Всичко ставаше бавно въпреки че положих сериозни усилия да "ускоря" процеса като отварях хладилника през 5 минути и проверявах състоянието на тортата. Накрая към 1 часа (през нощта) се отказах и реших (отново прекалено самоуверено), че сутринта за час - час и половина ще се справя и с разточването на фондана и с украсата и дори с фотосесията на готовото творение. Резултатът е очакван - дизайн е недовършен и тортата далеч от планираният външен вид... Но стига мърморене!
Сега понеже най-вероятно се чудите на странното заглавие, то е вдъхновено от "Ода за окръжността" на Ивейн и нейните невероятни торти. Всички детайли по тортата са правени само от кръгчета и исках да се проверя сама себе си дали мога да украся торта без сложни уреди и приставки, а само с нож и кръгли подръчни инструменти (чаши, капачки и т.н.). За резултата - вие имате думата :)
Съдържанието определено компенсира всякакви външни недостатъци - леки блатове намазани с крем от сметана, бял шоколад и кокос. Лек намек за къпини под формата на ароматно сладко. Накрая скрих вътре и малко малини за разкош... Честно да си призная, а това е трудно признание от един шокохолик, тази торта е втората най-вкусна торта, която съм правила. Ето и рецептата:
Необходими продукти за блата:
- 8 жълтъка;
- 4 белтъка;
- 80 гр. брашно;
- 20 гр. пшеничено нишесте;
- 100 гр. захар;
- щипка сол.
Необходими продукти за крема:
- 1/2 бял шоколад Милка;
- 1 ч.ч. кокосови стърготини;
- 1 1/2 ч.ч. растителна подсладена сметана;
- 1 ч.ч. малини;
- 250 мл. растителна подсладена сметана;
- 2-3 с.л. сладко от къпини - по желание;
Блатът е по страхотната рецепта на Димитрана за вита торта. Този път реших да го изпробвам без навиване :) Разбийте жълтъците с 1 с.л. захар и солта. Отделно разбийте и белтъците с останалата захар. Добавете жълтъците при белтъците, а накрая и брашното, пресято с нишестето. Изсипете сместа в тава с размери 30х40, предварително застлана с хартия за печене и подравнете повърхността. Изпечете в предварително загрята на 230 гр. фурна за около 10 минути.
За да приготвите кремът загрейте чашата и половина течна сметана до кипване. Отстранете от печката и добавете белия шоколад - разбърквайте до разтопяването му. Накрая добавете кокосовите стърготини и оставете сместа да изстине. Накрая кокосът ще е поел повечето от течността и ще имате много ароматна смес. След като е добре изстинала, разбийте 250 мл. сметана до пухкав крем и добавете кокосовата смес. Разбъркайте и оставете в хладилника докато приготвите блатовете. Нарежете блата на 4 правоъгълника с еднаква големина.
Най-добре е първо да изравните ръбовете на изпеченият блат като отрежете около половин сантиметър от краищата с помощта на нощ за пица (например). Сглобяването е лесно - първи блат, сладко от къпини, крем, втори блат, крем, малини, пак крем, трети блат, крем (тук пропуснах малините, но опредено ще се получи идеално ако има), четвърти блат. Покрийте с малко крем тортата от страни и от горе. Увийте във фолио, за да може да се стегне без да се изкриви и оставете в хладилника за няколко часа.
Украсата може да е от сметана, може да и да се усложните живота и да я направите от захарно тесто като мен. Вече, определено смятам, че по-добре щеше да се получи с украса от сметана и пресни малини, но ... е късно за явяване на поправителен :) Съжалявам, че не успях да направя хубава снимка на парче от тортата, но това е тортата с най-красив разрез, който съм постигала до сега :)

Коментари

  1. Габи, тортата е чудесна :)
    И понякога всеки има нужда от почивка!
    Прегръдка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани :) Аз май още съм в почивка :) Хубав петък и от мен!

      Изтриване
  2. Направо ми скриваш шапката с тия фондани! ...и аз като, че ли съм точно в такава почивка, понякога на човек не му се говори! Великолепна! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линочка, много ми харесва твоята почивка :) С тази тортичка с карамелени ябълки ... Изкусителна :) Прегръдки!

      Изтриване
  3. Габи, виждам нежност, красота и голяма доза креативност! Тортата е прекрасна! Ще се радвам, ако си успяла да си починеш добре и да си се заредила за нови емоции и преживявания! Спокойна вечер и вълнуващ уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина успях да си почина. Имахме страхотно септемврийско море :) А сега все още не успявам да вляза в ритъм и то се вижда по публикациите в блога :) Хубав петък!

      Изтриване
  4. Габи, прекрасна торта си спретнала! Чудесна!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно съчетание на вкусове в тази торта!А момента за амбициозните планове ми е много познат.Ти поне си се справила чудесно,за разлика от мен.Уви на 4- тия рожден ден на големия ми син се изложих с украсата на тортата.Вкусът беше страхотен ,но видът.... не е за разказване.Добре че сме още малки и шепа цветни бомбони са достатъчни за перфектната украса за малките палавници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталка, сигурна съм че малкият рожденик е бил много щастлив от тортата и любовта, с която е направена :) А и понякога ние сме малко по-критични към нашите произведения, защото искаме да са идеални, за хората, които обичаме. Прегръдки и хубав петък!

      Изтриване
  6. Габи, тортата е перфектна! Много изчистена и нежна! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Хубав петък и спорна работна събота :)

      Изтриване
  7. Много семпла и нежна торта! А от разреза може да се съди и за вкуса ѝ! Чудесна е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи, супер упражнение е това! Тортата е станала страхотна и абсолютно доказва, че и без супер модерни инструменти може да се постигне невероятен резултат! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, наистина е така и съм виждала невероятни торти направени само с въображение и талант! Прегръдки!

      Изтриване
  9. Габи, много вкусна торта си направила и много оригинално хрумване за украса. Допадна ми и некръглата форма-досега не съм правила с такава форма.Много е идейно и цветето!Прекрасно те разбирам за времето.

    А разреза е страшно апетитен, с удоволствие бих унищожила няколко такива парченца!
    Прегръдки!Липсваше ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка, не знам защо но още от самото начало бях решила, че тортата няма да е кръгла :) Някак в противовес на всички останали кръгчета, които има по нея. Прегръдки и хубава есенна вечер!
      П.П. Май, май пак ще сме гости на Изида скоро :)

      Изтриване
  10. Геби,много деликатна е украсата,което е по-скоро преимущество,на мен лично много ми допада!И в разрез обещава да е прелест,така че мисля си се справила повече от перфектно!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси! Май съм на вълна по-семпли украси, но имам още да работя по темата :) Хубава вечер!

      Изтриване
  11. Габи,все красоти твориш-поздравления!Много хубава торта -цветето е красота...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе много благодаря! Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  12. Ох, успокоих се че не съм само аз в блогова ваканция:)
    Ти Габи поне си имала време да хвърляш по някой поглед на публикациите, а аз и това не направих!Дано няма обидени!
    Тортата ти е чудесна и много нежна и несъмнено много вкусна!

    Поздрав сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано моята май ще се удължава още :) Липсата на време нещо се съчета с липсата на муза и ще се отчитам все по рядко. Но, важното е нещата да се правят с удоволствие, а не защото трябва :) Сърдечни поздрави и уютна, есенна вечер!

      Изтриване
  13. Тортата ти е чудесна, Габи! Личи и´, че е много вкусна. Прииска ми се да си хапна, нищо, че е никое време. Бих съгрешила с едно такова парченце с удоволствие. :)))

    Прегръдки, мила и весел weekend!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, винаги бих споделила парченце с теб :) Ти само кажи кога ще си наблизо :) Прегръдки!

      Изтриване
  14. Една авантюра с прекрасен финал!Колко е хубаво , че сама си търсиш "белята" и се вихриш сред паралелните вселени.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, все по- често май си търся белята в кулинарни експерименти :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Габчо,
    много ти е хубава тортата. Изчистена , семпла, но отвътре, богата и вкусна!
    Ей така трябва да се правят тортите;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, тези дни на два пъти опитвах торти от "известни" сладкарници и не знам защо, но не ми допадна вкусът им ... лошото е, че това означава, че все по чести ще трябва да правя торти, за да си ги хапвам ;) Прегръдки!

      Изтриване
  16. Чудна торта! И аз искам да хапна:) Разрезът е толкова примамлив ммммм:)




    Прегръдки, Габче:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Левинка, само казваш и ще спретна една и за теб :) Прегръдки!

      Изтриване
  17. Прекрасна, харесва ми белия борд от цветя долу, може да те копирам някога... иначе разреза е супер...
    Колкото до почивката от блога всички имаме нужда от нея...

    Поздрави Габи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, украсата се случи пълна импровизация :) Радвам се, че ти допадат цветята. А почивката ми май се удължава все повече, но пък може да е за добро :) Сърдечни поздрави на малките принцеси!

      Изтриване
  18. Много интересни резултати се получават от обикновената окръжност :)
    А разрезът е страшно изкусителен!

    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и аз се учудих колко вариаци могат да се измислят стига човек да има време :) Хубава вечер!

      Изтриване
  19. Габи, тортата е прекрасна!Аз не съм и помирисвала фондан и не смея и да си помисля и само се възхищавам!А за блога - от всичко трябва почивка, нали го правим за удоволствие:) Поздрави и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня, много благодаря за комплимента :) Слънчева сряда от мен!

      Изтриване
  20. gabi,pırvata snimka pomislih,çe e solena torta sıs salam,salama si go napravila kato rozi....v zavırşen vid estanala prekrasna,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това се казва идейно виждане :) Определено ще помисля за една солена торта! Хубава вечер!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации