Хрупкави пръчици от тиквички

Днес ще съм само на здравословна вълна. Редно е да ви/си дам малко почивка от тортите :)
Едва ли откривам топлата вода с тази рецепта, но пък ми хареса много и реших, че трябва да я споделя. Приготвянето им, заедно с изпичането, отнема не повече от 30 минути. Изпробвано е вече в обедната почивка и гарантира липсата на обяснения пред шефа, защо обяда се е оказал неприлично дълъг и как така коза е направила задръстване на кръстовището, трябвало е да помогнете в нейното отвеждане и не сте успели да стигнете до офиса :) Това разбира се, работи само ако не живеете твърде далеч от офиса и обичате да обядвате в домашна обстановка. Но, стига вече лирически отклонения. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
-  3-4 средни тиквички;
- 2 яйца;
- 1 пакетче галета;
- 1 пакетче настърган пармезан (40 гр.);
- черен пипер;
- зехтин.
Хайде сега се включвате на програма "Шесторъкият Шива" и с една ръка разбивате яйцата, а с другата смесвате галетата, пармезана и черния пипер. Нарязвате тиквичките на тънки пръчици. Аз нарочно ги направих по цялата им дължина, за да могат да се сервират в чашка :) Следва овалване първо в яйца, а после в сухата смес. Редите в голяма тава, застлана с хартия за печене. Напръсквате пръчиците със зехтин. Тази част аз я пропуснах поради систематична ми разсеяност, която тези дни доведе до пряко съприкосновение на моята глава с няколко врата на шкафове и с един лакът.
Печете цялото това здравословно чудо в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути. И накрая похапвайки си мислите как добре ви се отразяват на фигурата и ви правят стройни като фиданки :) Поне при мен беше така (имам предвид частта с мисленето).
Сега си мисля, че може би добавянето на малко ситно нарязан пресен копър в панировката би се получило добре.
За финал ще се похваля със спретването на много вкусните тарталетки на Марта. При мен станаха малко като огромни кексчета, но толкова мога с резервения чифт ръце, които имах на разположение докато по същото време правех домашен, бананов сладолед. Специални благодарности за вкусната и здравословна рецепта!

П.П. Оригиналната рецепта намерих някъде тук, но сега не успях да я открия :)

Коментари

  1. Ей, Габчо, много си бърза;) Тиквичките ще ги приготвя за финала. И без друго се чудех какво мезенце да направя;)
    А тарталетките са ти много хубави, нищо, че казваш, че приличат на кексчета;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, в първия момент реших, че говориш за финала на вечерята, но добре че половинката пусна мача :) Надявам се да ви харесат! Тарталетките изчезнаха за половин час, въпреки големината им :) Но следващият път определено ще ги направя по-мънички. Поздрави!

      Изтриване
  2. За мен тези пръчици са точно топлата вода, страхотна идея, ще бъде осъществена още утре, защото хладилника ми прелива от тиквички и копър ще сложа, целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка, после да кажеш как е с копър :) Прегръдки!

      Изтриване
  3. Габи, съвсем навреме, че ме мързи да откривам топлата вода :)
    Толкова са хрупкави, та се наложи да се плясна през ръцете, за да не си взема тези в чашката!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина станаха супер хрупкави :) Даже се чудех дали да не ги нарека "чипс от тиквички" :) Хубава и прохладна вечер!

      Изтриване
  4. Габи, и аз така приготвям тиквичките от както не пържим, стават наистина много вкусни, а приготвянето е бързо и лесно! И тарталетките са супер, ще трябва да ги опитам и тях. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради, наистина са много вкусни :) Чак половинката се зачуди дали наистина това са тиквички :) Прегръдки!

      Изтриване
  5. Габи, прекрасни са и тиквичките, и тарталетите! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Браво, Габи, фантастични са, направо като гризинки изглеждат! О, при първа възможност ще се пробват, гарантирано! Страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, изгризахме за отрицателно време една порция в офиса, но колегата много правилно отбеляза, че пият много бира, затова са по-подходящи за извънработно време :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Страхотна идея!
    При това изобилие на тиквички съм в търсене на подобни бързи идеи. Ще се прави съвсем скоро. :)
    ;) допадна ми идеята с мислите за стройност на фиданки :):)
    Приятен ден, Габи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесват :) Това с фиданките за сега го карам само на мислене, но важна е идеята ;) Лъчезарен и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Габи, много ми допадна рецептата а и дечурлигата ще им се радват много.
    Твоите са направо прекрасни!
    Прохладен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, дано да им хареса на децата :) При мен възрастните добре ги придружиха с бира :) Поздрави!

      Изтриване
  9. Габи , аз снощи пържих тиквички ,но твоите ми харесаха много и ги правя веднага за вечеря ( е малко по късно де :) Чудесна рецепта освен ,че е и бърза ( нещо ,което много обичам :) ! Благодаря ,че я сподели !
    Важното е да се чувстваш фиданка :) и вярвай ми наистина ще станеш :) !
    С пожелание за хубава вечер ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванче, дано да става само с мисленето това с фиданката :) Надявам се да ви харесат тиквичките и по този начин! Прегръдки и прохладни почивни дни!

      Изтриване
  10. Габи,и аз не пържа тиквичките, за което си имах разправии у дома. Все във фурната ги слагам или на грила, но твоето предложение ме грабва, защото са хрупкави.
    И кексчетата ти са страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка, у нас това не е проблем, защото аз отказвам да пържа каквото и да било :) Ако решим все пак да хапнем нещо такова половинката се жертва :)Прегръдки!

      Изтриване
  11. Много добре изглеждат, а щом са и хрупкави направо ме грабнаха :))) Поздрави и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много ти благодаря! Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  12. Изглежда много вкусно,звучи здравословно,печено не пържено,не висиш над котлона с часове.Много плюсове Габи:) А и тарталетките от Марта са чудесни!
    Сега ще чакаме да видим и банановия домашен сладолед!
    Поздрави и силна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинка и на мен за това много ми допадна рецептата :) Тези дни ще има и домашен сладолед :) Прегръдки и прохладни почивни дни от мен!

      Изтриване
  13. СТрахотни си ги направила,Габи!У нас тази рецепта е любима,мисля Диани я беше представила доста отдавна,но топнати в сметана,ще опитам и твоя вариант с яйцето,че на госпожицата ми това е една от топ рецептите!
    Прегръдки и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, заинтересува ме с това със сметаната :) Ще се поровя да я потърся и ще опитам и така! Прегръдки и слънчево-прохладни дни!

      Изтриване
  14. Габи, прекрасно си поднесла пръчиците от тиквички! Много ми хареса рецептата ти! Непременно ще я опитам!!! Аз много рядко готвя с тиквички, тъй като моите дечица са много капризнички и.... не обичат тиквички и спанак, но.... съм сигурна, че.... ако им ги сервирам под формата, в която ти си ги поднесла .... ще ги харесат много! Благодаря ти за чудесната идея!Прегръщам те и ти желая много настроение и приятни моменти през целия Уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети и у нас не са много на почит тиквичките, но така бяха приети добре :) Прегръдки и хубава нова седмица!

      Изтриване
  15. Страхотно предложения,тъкмо се оглеждам за рецепти с тиквички,докато им е сезона !
    толкова апетитно изглеждат!!
    Хубави почивни дни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мимче и аз сега гледам да им се нарадвам :) Поздрави и прохладна нова седмица!

      Изтриване
  16. Обичам тиквички и много ми допада тази идея, Габи!
    Тук ще напиша и поздравленията си към прекрасните торти, които си приготвила -
    много красота, цвят и финес!
    Адмирации и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много ти благодаря! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  17. hm,po takıv naçin ne mi e idvalo naum,no kogato pravya mangal,peka i tikviçki naryazani na 4 ,posle gi slagam vıv frizera ,eee ,ne vseki den ,osobeno v tezi goreştini se pali ogın.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В тези горещини и аз не мога да си представя да се запали огън :) Но звучи много добре приготвени по този начин и после да си ги размразиш през зимата. Поздрави!

      Изтриване
  18. Габи, сигурна съм, че са страхотни, защото вече тествах подобен вариант, но пържени, и другата разлика беше, че продуктите за панировката ги разбих заедно, просто така беше в оригиналната рецепта. Да ти кажа честно, твоя вариант много ми допада, първо, че няма да пържа:) и второ, че по този начин панировката по-добре ще захване, но следващия път. Страхотно изглеждат, моите не станаха толкова прави, след като ги панирах:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, тези дни, не само заради топлото време, се опитвам да измисля всякакви хитринки и ако може да готвя само във фурната и докато тя си пече аз да съм далеч, в прохладната част на дома :) Прегръдки!

      Изтриване
  19. невероятни бяха тези тиквички-благодаря много за идеята

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации