Черешово брюле

Май днес е дошло време да споделя още една от моите любими пристрастености. Тази съм сигурна, че ще ви учуди. Винаги, когато пътувам в командировка по магистрала Тракия, стига да не сме тръгнали в 5 или 6 часа сутринта, с моите колеги спираме на т.нар. МОЛ Ихтиман :) Там се чувствам малко като на островът на съкровищата, защото в огромният магазин никога не знаеш кога ще попаднеш на някое съкровище - като крачкомер, микс от черен, червен и дългозърнест ориз или дори "златен" свещник. От скоро там е открита книжарница, в която има пре-оценени книги (каквото и да означава това). При последното ми посещение открих кулинарна поредица на Ридърс Дайжест и както се досещате се сдобих бързо, бързо с една от техните книги - "Вкусни ястия само с 5 съставки". Повечето рецепти имат необичайни за мен съчетания на продукти, но вече съм си набелязали някои неща за опитване. Първото вече е факт и това е днешният крем брюле с череши. Леко измених рецептата и ето какво се получи.
Необходими продукти:
- 250 мл неподсладена течна сметана;
- 3-4 с.л. захар;
- 3 жълтъка;
- 1 к.л. течна ванилия;
- 300 гр. череши.
- 2-3 с.л. кафява захар.
В оригиналната рецепта брюлето се приготвя в тава 23 на 23 см, но аз го направих в малки отделни форми. Също така там не е уточнено точния вид на сметаната, затова използвах растителна, но мисля, че ще се получи още по-добре с животинска пълномаслена сметана. В малка тенджерка загрейте сметаната до завиране и отместете от огъня. Разбийте жълтъците със захарта до получаване на гъста крем. Отново направих намаление на нейното количество, което е около 5 с.л. в оригиналната рецепта. Вие може да сложите по ваш вкус. Прибавете яйченият крем към горещата сметана и разбъркайте. Върнете на котлона и при непрекъснато бъркане варете до получаване на гъст крем. Сместа не трябва да заври. След като крема е готов го оставете леко да се изстуди. Почистете черешите. Катето показа страхотна идея за махане на костилки без специален уред :) Подредете черешите в избран от вас съд и залейте с крема.
Изстудете за 4 часа. Преди сервиране поръсете с кафявата захар и карамелизирайте или с помощта на горелка или на силен горен реотан на фурната. Аз тази част реших да я пропусна, защото нямах търпение да опитам брюлето. Идеално съчетание се получи, въпреки първоначалните ми колебания дали да жертвам тези почти златни череши за приготвянето на десерт :)

Коментари

  1. E, дочаках го, сменям само голямата лъжица с малка, за да има и за другите момичета.:-))) Перфектен е станал, Габчо!:-)))
    Ще чакаме и други предложения от полезната книжка.
    Хубава вечер!
    Прегръдки, слънце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слънце :) Много се радвам да те видя! А книжката със сигурност ще има и следващ тур с показване на рецепти :) Прегръдки и много усмихната вечер от мен!

      Изтриване
  2. Много хубава идея, различна и интересна! Придърпвам си купичката и лъжичката :) Габи, благодаря за споделеното! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани! Радвам се,че ти допада :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Габчо, и на мен идеята ми харесва;) И ще я опитам, Непременно!
    За мотела на Ихтиман да кажа....преди година имаха страхотни тарталетки, сега незнам;) Но в МОЛ-а... незнам какво да очаквам. Заинтригува ме и ще спра следващият път;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте аз си го наричам Мол :) Подозирам, че си е същото място, за което говориш :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Габче, удоволствие е със сутрешното кафе
    да ми се усмихне едно кремче с череши :)
    Много ми се услади!
    Чакам още вкусни предложения от книжката!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина е идеално за начало на деня :) Прегръдки!

      Изтриване
  5. Габи, страхотен е, гледай как си го разнообразила с черешки! Уникален! Добре, че Мони е оставила и за нас:)Аз този МОЛ не съм го посещавала, само минаваме покрай него, но ще го посетя задължително! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Габи, страхотен е, гледай как си го разнообразила с черешки! Уникален! Добре, че Мони е оставила и за нас:)Аз този МОЛ не съм го посещавала, само минаваме покрай него, но ще го посетя задължително! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче наистина се получи добре с черешите - свеж и лек стана :) Поздрави и хубав петък!

      Изтриване
  7. Интересна интерпретация на брюле,очаквах да е печено,а тук виждам още по-съкратена процедура,страхотно сочно десертче,Габи!
    Тази поредица и аз я мярнах,имат интересни неща,но мислех,че нещо ме послъгват,че има намаление,защото цените не ми се видяха ниски,но пък си заслужават да ги имаш и са отлично илюстрирани.
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска и аз бях много изненадана, че не се пече, но реших да пробвам. Предполагам, че идеята е да се запазят по-сочни черешите. Получи се добре - може би е една идея по-течен крема от класическото брюле.
      А за поредицата и аз имам съмнения, че е намалена, но нямам представа каква им е цената при нормално разпространение и затова си взех нещо по-нормално като цена за начало :) Прегръдки!

      Изтриване
  8. Габи,как добре ми изглежда това брюле....
    Аз също се отбивам на така наричиния мол,но книги не съм видяла-явно са от скоро.Ще проверя още в неделя навръщане от Пловдив.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, много се радвам, че ти харесва! Според мен също са от скоро, но не бях минавала от около 2 - 3 месеци и не мога да кажа точно :) Те са в "Мол-а", който е в посока от София към Пловдив. Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  9. Габи, чудесен десерт и много лек за приготвяне!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен десерт, Габи! Лек и вкусен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траяна много точно описание :) Стана много лек - съвсем летен. Поздрави!

      Изтриване
  11. ЗДРАВЕЙ,ГАБИ!ДОЙДЕ РЕД И НА ЧЕРЕШИТЕ!МНОГО ВКУСЕН ДЕСЕРТ!МИСЛЯ,ЧЕ ПРИКЛЮЧИХ С ЯГОДИТЕ И СЕ ЗАЛАВЯМ С ЧЕРЕШКИТЕ!ЦЕЛУВКИ!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, радвам се, че ти харесва! Ще чакам с нетърпение и твоите предложения с череши :) Поздрави!

      Изтриване
  12. Аз чак сега отварям компютъра и съм изпуснала много, какъв крем, леле, как обичам! Обичам много и череши на всичко отгоре и направо много ми се прияде! Стига съм гледала, че...! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линочка, тези дни съм от бавноотговарящите, че имам някакъв проблем с блога, отговорите, коментарите и като че ли всичко отказва да работи от жегите и иска спешна командировка на море :) Прегръдки!

      Изтриване
  13. Любима комбинация за череши с крем брюле -
    това е прекрасна идея!
    Благодаря за споделеното,
    поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Диана! И на мен от скоро ми стана любима комбинация - много лятна и свежа :) Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  14. И ние винаги спираме на Ихтиман :)
    С много полезна книжка си се сдобила.
    Кремчето е страшно апетитно! Сигурна съм, че много му отиват черешите.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ели :) На нас ни стана вече традиция това спиране :) Слънчеви поздрави и пожелания за прохладен уикенд!

      Изтриване
  15. Чудесно и много интересно предложение, Габче!


    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  16. Честита придобивка, Габи! Човек никога не знае откъде какво ще изкочи :)
    Много ми хареса кремчето с апетитните черешки, интересно е определено.
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, напълно си права :) В случая се появи това вкусно кремче :) Прегръдки и хубави почивни дни!

      Изтриване
  17. Чудесно изглежда десерта Габи! Обичам череши и бих пробвала :)
    Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря Диана! Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации