Мини еклери

Днес искам много да се похваля с един рожденик и покрай това да почерпя с тези еклерчета. Моят по-голям племенник става на цели 17 години! Няма да казвам какво говори това за моята възраст :) Както се досещате на тези млади години тортата хич не е приоритет и дори сме малко над тези неща. Затова реших да почерпя с нещо, което много обичам, а за него оставям лудото празнуване :) Да ми е жив и здрав и да не бърза толкова да порасне, да успее да премине през най-хубавите години с мъдрост, малка доза лудост и без да докара до бързо побеляване майка си и леля си :)
И за да напомня пак за възрастта си ще се отклоня леко по темата еклери. Не знам за вас, но аз от детските си години не мога да открия наистина вкусни купени еклери... нали знаете какво казват хората, които помнят десертите от малките квартални сладкарнички: Че това днес, еклери ли са?! Едно време какви еклери имаше - Ехеее! Великани! Затова от доста време насам си правя домашни :) Ето и моята рецепта:

 Необходими продукти за около 40 мини еклери:
- 250 мл прясно мляко;
- 150 гр. брашно;
- 100 гр. краве масло;
- щипка сол;
- 4 яйца.
Баварски крема:
- 250 мл прясно мляко;
- 3 жълтъка;
- 80 гр. захар;
- 40 гр. брашно;
- 1 к.л. ванилия;
- 1 с.л. краве масло;
- 80 мл течна сметана. 
Шоколадова заливка:
- 150 гр. черен шоколад;
- 30 гр. краве масло.


Започнете с еклерчетата. Включете фурната на 190 градуса. Загрейте в малка тенджера прясното мляко до завиране заедно с кравето масло. Добавете брашното и солта и бъркайте усилено до събирането на тестото на топка. Отместете от котлона и започнете да слагате яйцата едно по едно, като разбърквате сместа много добре след всяко от тях. Върху застлана с хартия за печене тава оформете малките еклери. Аз използвах пош с накрайник, с който правя също така любимите сладки "гъсенички". Идва ред на изпичането, което е най-важната част. Първо печете за около 20-25 минути - без да отваряте вратата на фурната! След това изключете фурната и оставете тавата вътре за още около 5 минути и накрая оставете еклерите още около 10 минути на отворена врата.
Докато трае печенето може да се занимаете с крема. Това разбира се е моят любим баварски крем - сигурно вече ви досадих с него :) Спокойно можете да сложите разбита сметана с нарязани вътре ягоди или друг крем по избор. Но да се върнем към моя крем. Разбийте жълтъците със захарта, малко от прясното мляко, брашното и ванилията. Добавете към врящото мляко и бъркайте докато се сгъсти крема. Накрая отместете от котлона и добавете парченце краве масло. Оставете го добре да изстине и тогава добавете разбитата сметана.
Идва ред на "сглобяването". Най-лесното е да разрежете на две всяко еклерче и да сложите по лъжица от крема. Аз направих малки дупчици и напълних с помощта на пош. Накрая добавих за разкош заливка от черен шоколад. Приготвянето му е лесно - разтопете шоколада и кравето масло и разбърквайте до еднородна смес. Залейте смело и безотговорно еклерчетата.
Не че искам да ви агитирам, но се получи идеална комбинация между лекия и нежен крем и черния шоколад :) А са най-вкусни на следващия ден. При мен успяха да оцелеят, защото полагам усилия да съм на диета ;)

Коментари

  1. Габи, да ти е жив и здрав племенника :)
    И да живее живота си с кеф :)
    За възраст няма да говорим, а за вкусни еклери!
    Чудесни са с това кремче!
    Прегръдка и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Жив и здрав да е племенника ти Габи!
    Еклерите са разкош ,много пухкави и нежни.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Габчо, да ти е много здрав племенника, да лудува умерено и да се радва прекомерно;)
    Еклерите са чудесни. И аз ги обичам само домашни от онова време насам.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Абсолютно любима тема еклери. Ако знаеш колко пъти правя и все не мога да ги снимам, обаче твоите ме вдъхновиха и ще правя, то се е видяло, а за вкусът от едно време, когато ми дойдеш на гости някой ден ще те заведа в една сладкарница, която почти дори изглежда като преди и е запазила някой от старите десерти! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка, чудесно звучи тази сладкарница! Ще чакам да видя и твоите еклери :) Прегръдка!

      Изтриване
  5. Габи, еклерите са фантастични! Да ти е жив и здрав племенника! Обожавам еклери и сега отбелязвам твоите в любими :)
    Хубава вечер:)

    ОтговорИзтриване
  6. Габи, еклерите ти са за списание! И аз много ги обичам, и с носталгия си спомням за сладкарницата в близост до детската градина, от която ми вземаха сладичко по избор, ако съм била послушна през деня. Наистина вече няма такива, а твоята рецепта ми звучи прекрасно, така че ще я пробвам! Да ти е жив и здрав племенника! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Габи, поздрави на рожденика, жив и здрав и много щастлив! А еклерите ти са страхотни, като онова време! Аз така и не съм правила домашни, една приятелка ми даде рецепта, но все се каня. Обаче като гледам твоите как са станали, ще взема да се взема в ръце:):):). Но купени изобщо не пробвам, направих го веднъж и се чудя защо изобщо им казват еклери, като нямат нищо общо, освен формата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи, прекрасни снимки и много вкусни пухкави еклерчета! От известно време се опитвам да се наканя да приготвя домашни и до сега не съм правила. Ще се постарая да поправя този свой пропуск. :) Да ти е жив и здрав племенникът, много светлина да има по пътя си! Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Габче, аз пренесох малко дини и ето ме отново тук:)
    Да ви е жив и здрав рожденика!
    А елклерите ммммммммм - разкошни, разкошни!


    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  10. Габи,поздрави за милото ти момче,нека бъде все така радост за леля,и да е здрав и много щастлив!
    Еклерче ще си взема обезателно,страхотни са,и кремчето е супер!
    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Любимите ми еклери!Разкошни са !
    С най добри пожелания за рожденика!
    И сърдечен поздрав за теб Габи!

    ОтговорИзтриване
  12. Габи,
    да ти е здрав и късметлия племенника ти!
    Чудесни еклери си направила!вземам си тоя от последната снимка!

    ОтговорИзтриване
  13. Да е жив и здрав! Страшни еклерчета! Направо на една хапка:)

    ОтговорИзтриване
  14. Много благодаря на всички за хубавите пожелания! Ще бъдат надлежно предадени на порасналия вече рожденик :) Извинявам се за забавения отговор! Надявам се всички да се наслаждавате на една прекрасна и слънчева неделя! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Кой не обича еклери?
    Страхотни са!:)

    ОтговорИзтриване
  16. Габи, много здраве и щастие пожелавам на твоя племенник!
    Еклерчетата ти са много красиви! И как се е разтекло кремчето...
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации