Канелени зеландски кифлички

Късен следпразничен привет и от мен! Няма да се отчета с козуначена фотосесия този път, защото всичко спретвах в кухнята на свекито и никакво време не ми остана да глася за снимки, а и козунаците не бяха с много "рекламен" външен вид. Иначе на вкус ги докарах - благодаря, за което на Ева и на Роси! Но пък спретнах една питка, която имаше повече конци от козунаците :) Но за нея друг път.
Тези дни се бях загледала в статистиката за броя публикации на месец и не мога да не забележа упоритостта, с която намаляват. Обаче пустото му вдъхновение си е взело шапка на тояга и хич и не иска да знае за моите кулинарни напъни. Дори и разглеждането на книги с рецепти не помага. А заредилата се поредица от боледувания в семейството още по-малко. Но за да не ме забравите съвсем, смятам да се отчета с една рецепта, която видях първата вечер, в която попаднах на кулинарния канал 24 Kitchen. Резултатът е много интересен - хрупкава ароматна коричка, а вътре пухкави кифлички. Самото тесто не е сладко и в първият момент може да ви се стори необичайна рецептата, но си заслужава. Оригиналът може да откриете на сайта на предаването. 
Необходими продукти:
- 600 - 650 гр. брашно;
- кубче прясна мая;
- 15 гр захар;
- 7 гр. сол;
- 1 яйца;
- 200 мл. хладка вода;
- 25 гр. масло;
- 150 гр. пудра кафява захар (Метро, Фантастико);
- 1 пакетче канела.
В купа, пресейте брашното, направете кладенче - натрошете в него маята, добавете захарта, а солта посипете отстрани на кладенчето. Постепенно, с помощта на водата, направете маята на кашичка, добавете яйцето и размесете докато тестото започне да се събира. Накрая добавете леко разтопеното масло. Оформеното тесто разделете на 10 равни топки и ги оставете на втасат, в тава покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго, до удвояване на обема. Всяко топче се меси за кратко с ръце, оформя се дълъг фитил и с мокри ръце се овалва в сместа от кафявата захар и канелата и се завива на възелче. Така оформените кифлички се нареждат в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути.
Надявам се да ви харесат. Слънчеви поздрави от мен!

Коментари

  1. Ще дойде то вдъхновението ,когато най не го очакваш и тогава деже и без да разглеждаш книжки ще разлопаш тенджерите :)... надявам се вече да сте преодолели здравословните проблеми и да се радвате на пролетта ! А кифличките са интересни и изглеждат много вкусни :) !
    Хубава вечер ,Габи ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Габи,
    когато се съберат няколко или повече задължения, човек започва да губи ентусиазъм. Още повече като се появят здравословни проблеми. Ние сме тук и ще чакаме вдъхновението да се завърне, защото нещата, които правиш заслужават да бъдат видяни и опитани.
    Кифличките ми харесват и със сигурност ще влязат в дома ни някой ден;)))
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Габи, страхотни кифлички и много апетитно изглеждат кифличките.
    Чакаме да ти дойде музата защото ни липсваш.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. То това ще да е от пролетната умора, да знаеш! Кифлите са напълно мои и аз така отчитам моята статистика напоследък обаче да знаеш за малко е! Прегръдка и усмивка!

    ОтговорИзтриване
  5. Габи, ще се върне вдъхновението! Всички минаваме през такива фази, аз съм на постоянни приливи и отливи, така че не се притеснявай! Ние се навъртаме и чакаме, пък ти като си готова и вдънховението е на лице ще дадеш знак. А кифличките изглежадат много обещаващи ! Прегръдки и всички здравословни проблеми, и разни неприятни неща да се разкарват по - бързо!

    ОтговорИзтриване
  6. Габи, страхотни кифлички! Толкова вкусно изглеждат и как примамливо подканят да си грабне човек:). Ще се радвам на повече твои публикации, но когато му дойде времето, важно е всичко да е наред! Аз да ти кажа една вечер така се бях вдъхновила, че щях да публикувам около 20 рецепти, добре, че има опции да си ги пазим:) Луда работа:) Пожелавам ти прекрасен ден, изпълнен с много положителни емоции!

    ОтговорИзтриване
  7. Габи, чудно сервизче имаш! Много е веселяшко :)
    Не бих отказала една кифличка. Добре изглеждат!
    И моите публикации са доста оскъдни, но нали всичко това го правим за удоволствие, а не по задължение ;)
    Прегръдки и пожелания за много кулинарно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи, кифличките много изкусително намигат от екрана или само така ми се чини? :D Чудесни са!
    За вдъхновението - не се кахъри, ще дойде, няма къде да иде. По-важното е да сте живи и здрави, а другото - кучета го яли - както се казва.
    Поздрави и пожелания бързо да се справите с проблемите!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  9. Габи, гледах това предаване и оттогава се точа да ги направя. Вдъхна ми кураж да ги направя.

    Завидях на пролетния ти сервиз!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  10. Уф, Габи, и аз съм така... доста изтощителен беше предния сезон и сега пролетната умора си казва думата... Но споко, временно е, да знаеш! :) Повечко захар и хубави мисли и вдъхновението е в кърпа вързано! :D Чудесни кифлички, с аромат на любимата канела!
    Прегръдки и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  11. страхотни кифлички,обожавам всичко що е с канела и се надявам в най-скоро време да ги пробвам
    Музата може да е в лека пролетна умора,но ще я натиснем да се връща :))
    поздрави Габи и хубав четвъртък

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви приятели за подкрепата и окуражаващите думи! Вчера мина операцията на свекърва ми - слава богу, поне за сега всичко е наред.
    И аз се надявам скоро да приключим със здравословните проблеми и да имам време и сили да се развихря в кухнята :) Прегръдки и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Много са готини! хайде, оздравявайте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, много изкушаващи кифлички! Страхотен сервиз!Аз да си призная със срам, не съм направила нищо козуначено тази година, но съ бирам рецепти за другата..:-))
      И оздравявайте бързо и лесно!
      Хубави и слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  14. Много са ти сладки кифличките!
    Пожелавам ти много, много цветно и пролетно вдъхновение, не само за блога, ами и ей така - за всеки ден :-) и за всеки случай!
    Хубав уикенд, Габи!

    ОтговорИзтриване
  15. ммммм поредното изкушение, Габче!
    Бих опитала с удоволствие:)

    Усмивки и бързо завръщане на вдъхновението:)

    ОтговорИзтриване
  16. Траянка,
    Бети,
    Дени,
    Леви,
    много ви благодаря! Вървим към оздравяване и се надявам скоро да дойде и вдъхновението :) Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Габи страхотни кифлички, как съм ги пропуснала :)). Записвам си рецептата мила и непременно ще пробвам. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Диди! Надявам се да ти харесат! Хубава нова седмица от мен!

      Изтриване
  18. Габи,нормално е щом сте боледували да ти е поизчезнала музата,но това е в реда на нещата.Надявам се вече всички сте добре,а и канелените кифлички го доказват,защото със сигурност са ви се усладили,чудесни са,много ароматни и с хрупкава коричка!Сърдечни поздрави и весело утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, много благодаря за загрижеността - наистина нещата лека по лека влизат в нормален ритъм! Прегръдки и слънчева седмица!

      Изтриване
  19. Как са ми се изплъзнали тия кифлички?Сега ги виждам,и предаването не съм гледала даже,че то остава ли време за телевизия???
    Габи,дано всички проблеми са останали зад гърбът ти и музата ти си дойде на място!А кифличките са чудесни,у дома обожаваме всичко с канела!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Аз обикновено гледам телевизия с половин око, както и беше в случая и след това издирвах рецептата от сайта на телевизията :)И аз съм голям фен на канелата! Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации