Шоколадова торта с бостънски крем

Дойде ред и на торта №4. Не знам кога ще ми омръзне да ги броя :) Но много им се радвам, а и всяка една е съпроводена с толкова емоция, че няма как да не ги споделя с вас. Днешната торта е посветена на цели двама рожденици. Моята сестра и по-малкото и съкровище - моя племенник са мартенски рожденици. Исках да направя нещо, с което да ги зарадвам, в краткото време, в което се виждаме и да бъде направено от мен. Беше ясно, че това ще е нещо сладко:)
Имах дъъълго чудене относно съдържанието и дизайна на тортата. Относно вкусът имах отправна точка - току що бях открила прекрасния крем от Бостънският крем пай (очаквайте го съвсем скоро) и бях категорична, че той трябва да присъства. Аз не съм голям фен на крема като такъв - имам някакви спомени от едно розово, нишестено нещо сервирано за десерт в детската градина, но този крем надмина очакванията ми.  Нали знаете историята - да си купим палто, което да отива на шалчето ни :) Така се получи и с моята торта. Отне ми известно време докато реша с какво да го комбинирам, но накрая избрах - шоколадовите блатове на Ирина, целувчен блат по идея на Светлана, а кремът е от тази рецепта.  
Относно дизайна единственото условие беше да няма украса, която може да се повреди по време на пренасянето, защото тортата трябваше да измине сериозен път. Споменах ли, че исках да има и много балони :) А маймуната си се появи от само себе си. Харесвам резултата, защото стана доста усмихнат и ведър, въпреки огромния брой недостатъци, като започнем от неравностите под фондана и се мине през кутията (това червеното нещо, на точки, от което изскача маймунчето), която не прилича на такава, а на покривка за маса, както каза половинката. Но важно е желанието :)
Необходими продукти за 26 см торта:
За шоколадовия блат:
- 180гр брашно;
- 150 гр кафява захар;
- 100 гр бяла захар;
- 60гр какао;
- 1 и 1/4 ч.л. сода бикарбонат;
- 1 и 1/4 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
- 2 яйца;
- 140 мл гъст айран;
- 70 мл олио;
- 140 мл горещо кафе.

За целувчения блат:
- 3 белтъка;
- 2/3 ч.ч. пудра захар;
- 2-3 с. л. смлени орехи;
- 1 с. л. царевично нишесте.

За бостънски крем:
- 500 мл прясно мляко;
- 6 жълтъка;
- 100 гр. захар;
- 60 гр. брашно;
- 25 гр. краве масло;
- 1 ч.л. ванилия.
- 150 мл течна подсладена сметана;
- банани (по желание).

За измазване на тортата:
- 200 гр. краве масло;
- 1 и 1/2 ч.ч. пресята пудра захара;
- 2-3 с.л. леко топло прясно мляко.
Най-добре е да се започне от целувчения блат,  защото той изисква най-много време. Разбийте белтъците и лека по лека добавяйте пудрата захар. Накрая сложете смесените орехи и нишестето и разбъркайте внимателно. Върху хартия за печете очертайте кръг с диаметър 26 см. и с разстелете върху него белтъчената смес. Изпечете в предварително загрята на 140 градуса фурна за около час и половина. Извадете блатът и оставете да изстине добре и да се до изсуши. Може го приготвите и ден по-рано.
Втори подред е кремът. Разбийте леко жълтъците със захарта, 100 мл от млякото и брашното. Загрейте млякото почти до варене и добавете бавно яйчената смес, като бъркате през цялото време. Намалете котлонът и бъркайте кремът докато се сгъсти. Понеже се притеснявах, да не изтече от тортата, а не исках да използвам желатин, тъй като децата не са му големи фенове, реших да го варя до по-голямо сгъстяване от обичайното. Отместете от печката, добавете маслото и разбъркайте до разтопяването му. Покрийте повърхността на крема с прозрачно фолио и оставете да се охлади. След това добавете към него разбитата сметана и разбъркайте внимателно.  
Идва и последната част - шоколадовият блат. В по-голяма купа смесете брашното, какаото, двата вида захар, солта, содата и бакпулвера. Отделно леко разбийте яйцата, олиото и айряна. Добавете при сухите съставки, разбъркайте до хомогенна смес. Накрая добавете прясно направеното горещо кафе. Ще повторя предупреждението на Ирина, че сместа е доста течна като консистентност, но това е нормално. Намажете с масло и поръсете с какао форма за торта с диаметър 26 см. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 - 35 минути. Преди сглобяване на тортата разделете охладения блат на две. Искам само да направя едно отклонение. Струва ми се, че содата може малко да се намали като количество. Вече съм решила, че ще приготвя тортата съвсем скоро отново и ще изпробвам с друга пропорция - обещавам да докладвам резултата :)
Подредбата на тортата, както винаги е най-лесната част. Пригответе си стягащ тортен ринг (моя е от Метро) и я подредете вътре. Най-отдолу шоколадов блат, банани, крем, целувчен блат, отново крем и най-отгоре отново шоколадов блат. Оставете в хладилника за през нощта или поне за няколко часа, за да се охлади и да стегне крема.
Ако решите да я покривате с фондан тогава си пригответе маслен крем, като разбиете кравето масло с прясното мляко и пудрата захар до пухкав крем. Извадете тортата от формата и я измажете добре с масления крем.  Прибирате в хладилника, за да стегне, покривате с фондан и украсявате.  Ако не ви се занимава с тази сложна дейност спокойно можете да я украсите с разбита сметана :)
П.П. Докладвам, че пренасянето премина успешно със само два изгубени балона :)

Коментари

  1. Габи, много,много вкусна торта си направила!Да са те здрави сестра ти и детенцето и! Да имате повече време да прекарвате заедно и много весели моменти!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, много ти благодаря! Надявам се наистина да успяваме да се видим по-често, въпреки разстоянието :)

      Изтриване
  2. Тортата е абсолютен разкош! Подбрала си страхотни вкусове! Доста голяма торта си направила, а когато е за любими хора става винаги уникална! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка, наистина стана доста по-голяма от планираното, което наложи ползването на жокер при разточването на фондана:) За съжаление имах много малко време за приготвянето и не успях да и отделя повече време за украсата, но и така съм доволна. Прегръщам те!

      Изтриване
  3. Габче ама много ми хареса тортата :). Личи си че е правена с голямо желания. Честито на рождениците!!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина я направих с голямо желание и доста ограничено време :) Много се радвам, че ти харесва! Хубава вечер от мен!

      Изтриване
  4. Голяма красота, Габи! Да са ти живи и здрави рождениците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря от тяхно име! Сърдечни поздрави Траянка!

      Изтриване
  5. Габче, да са ти живи и здрави рождениците! Сигурно са били във възторг от красивата и вкусна торта! Маймунката е жестока, а кутията на точки придава страхотна свежест, много ми харесва, даже вече си представям ягодово-шоколадова торта, облечена цялата в такива точки...
    Браво, задобряваш все повече! Целувки!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, как ме размечта за ягоди ако знаеш :) Много благодаря за комплиментите за тортата и пожеланията за рождениците! Прегръщам те и хубава вечер!

      Изтриване
  6. Габи да са ти живи и здрави "виновниците"
    за тази чудесна торта!
    Маймуната е чудесна, цветята са любим цвят,
    а вкусът е повече от страхотен!
    Прекрасен е изборът и на блатове, и на крем!
    Прегръдки и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря от името на рождениците! Вкусът основно спечели възрастните, а малчуганите се оказаха по-консервативни и май очакваха чисто шоколадова торта :)Сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  7. Да са живи и здрави рождениците!
    Чудесна торта си направила,Габи!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи,
    първо да пожелаем здраве и сбъднати мечти на рождениците! Винаги съм искала да съм родена през март- звучи много приповдигнато;)
    И тортата- адски веселяшка и тя така- събужда желание и за веселби и за ядене;)
    Хубаваа вечер ти желая и незабравим празник с най-близките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, при нас наистина е весело през март :) Винаги свързвам този месец със задължително пътуване до родните места и празнуване на рождени дни. Прегръдки и хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  9. Не знам защо,това с чуденето за дизайна на тортата ми е много познато и съвсем прясно!То при мен чудене беше за всичко май!
    Тортата ти е чудесна и си е заслужавало да се почудиш и ти Габи!
    Ама тя е станала като картинка,да не смееш да я резнеш!
    Пожелавам на рождениците здраве и сбъдване на желания и мечти,а на теб ново вдъхновение за сладкарски подвизи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за хубавите пожелания! Ще предам на рожденниците! Наистина беше Голямо чудене, но накрая времето много ме притисна и се наложи да решавам буквално в последния момент и според наличните продукти :) А относно рязането искам да ти кажа, че я нападнаха най-безмилостно и беше много бързо нарязана :) Хубава вечер от мен!

      Изтриване
  10. Габи, тортата се е получила прекрасно и колко е весела с тази маймунка, и балоните! М/у другото, понеже аз първо гледам снимките и после чета, веднага разбрах, че маймунката излиза от кутия. Ако не беше написала, че оприличавате кутията на покривка, никога нямаше да ми мине през ума.
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че срещам подкрепа в твое лице за кутията :) Половинката беше категоричен, че това е покривка! Благодаря за хубавите отзиви за тортата :) Прегръдки!

      Изтриване
  11. Тортата със сигурност се е харесала от детето-да е живо и здраво!Много е забавна....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, децата се оказаха най-трудната публика:) Хареса им, но си личало къде била рязана маймуната :)

      Изтриване
  12. Да са живи, здрави и щастливи рождениците! Много весела, идейна и вкусна торта се е получила :) Страхотна е!
    Поздрав и пожелание за весели дни със слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, благодаря ти мила от името на рожденниците! Прегръдки и хубави и усмихнати дни и на теб!

      Изтриване
  13. Габи, тортата е страхотна!!! Толкова весела! А идеята с балоните отстрани, много ми допадна! Изобщо всичко в тази торта е супер! Да са живи и здрави рождениците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали са много сладурски балоните :) До последно се чудех дали тях да сложа или панделка, но не съжалявам за избора си. Благодаря от името на рожденниците!

      Изтриване
  14. Да са ти живи и здрави "виновниците" за тази торта, Габи!
    Много е весела :) Маймунката е голям сладур! Представям си колко са се зарадвали децата.
    Аз много обичам кремове. Дори и този розовия, от детската градина.
    Но никога, когато правя торта, времето не ми стига да приготвя хубав домашен крем и винаги прибягвам до готовите пудинги. Бостънският ме заинтригува. Надявам се да успея да го пробвам.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, щом обичаш кремовете този със сигурност ще ти хареса! А и не е особено труден за приготвяне :) А за маймунът беше голяма дискусия на кой прилича ;) Прегръдки и хубав ден и на теб!

      Изтриване
  15. Страхотна и много богата торта,поздравления,Габи!Справила си се чудесно,а кремчето със сигурност е много вкусно!
    Поздрави на рождениците и всичко най-добро от мен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, намери съвсем точното определение - наистина бе богата на вкусове торта :) А кремчето толкова ми хареса, че ще се прави трети път! Прегръдки!

      Изтриване
  16. А какво използва за залепването на фондановите фигурки? :) Поздравления за красивата торта! Аз сега се уча :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,
      използвам много малко топче бял фондан - да кажем колкото бобено зърно, разтворен в съвсем малко вода (около супена лъжица) и с помощта четка за рисуване с естествен косъм намазвам леко в центъра на фигурката. Не бива да се прекалява с водата, защото размеква фондана. По принцип съм виждала да се продава и лепило за фондан, но все още не съм пробвало. Радвам се, че ти допада моята торта :) Ако мога с още нещо да помогна съм на разположение! Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  17. Габи, да са ти живи и здрави рождениците, много щастливи и винаги да те радват!
    Прекрасна торта си им приготвила Много ми допадна. Кремът със сигурност е много вкусен. Украсата е празнично весела, създава чудесно настроение и ме кара да се усмихвам като я гледам. Маймунката е много сладуреста, а да ти кажа кутията не е чак като покривка за маса, както е казал съпругът ти. Кажи му, че особено от дясно си е точно кутия :).

    Поздрави и лека нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, благодаря за хубавите думи и за подкрепата за кутията :) А кремът наистина стана страхотен. Слънчев ден от мен!

      Изтриване
  18. Поздравления, Габи!Чудесна торта си наптавила!на мен ми харесаха балоните!!И кремът и целувчения блат, абе няма какво да изброявам, тортата е изкусително вкусна, личи си!Соециални поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря Сонче! И аз си харесвам балоните, въпреки някои недостатъци :) Поздрави и лъчезарен петък!

      Изтриване
  19. Браво Габи... красива и цветна, чудесна... но ми като рецепта ми се вижда много сложна. :) Браво.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, нали знаеш луд умора няма! Просто исках да направя много специална торта, за много специални за мен хора :) Прегръдки и слънчеви почивни дни на цялата сръчковска компания!

      Изтриване
  20. Прекрасна е, Габи! Много миловидно и празнично излъчване има тази сладка торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дени - нещо забелязах, че все някак леко детски торти правя независимо от рожденника :)

      Изтриване
  21. Много весела тортичка и много цветна! Браво! Страхотна се е получила!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Още се уча, но ми е забавно всеки път да видя какво ще се получи накрая, защото никога не съвпада с плановете от началото :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации