Петифури с два вида шоколад и сладко от къпини

Голямо чудене беше с днешното заглавие :) Петифури ми звучи някак неясно, пастички водеше асоциации към любимите ми в детството сухи пасти "Балкан", да пиша ли какво има в тях или така ще стане дълго и тромаво и т.н. и накрая все пак оставих този вариант. Днешните ми произведения, въпреки отчетливо сърцевидната форма са направени не за отминалия празник, а за да изразя благодарностите си към едни прекрасни дами, които ме изненадаха със страхотни подаръци по случай една годинка на моя блог :) Почерпката трябваше да бъде друга, но кулинарния късмет не беше на моя страна. Всъщност това, което виждате е провала на една торта. Направих блат, направих крем и ... установих, че нито едно от двете няма да стане за това, за което го планувам.
Но да се върнем към рецептата. Блатът е по рецептата на Еос за Белтъчено руло - оригиналната рецепта тук. Идеята беше да направя вита торта с бели блатове, но явно допуснах някаква грешка и блата ми се получи доста тънък и нямащ нищо общо с красивото пухкаво руло на Зори ... Но понеже вкусът му е неустоим реших да опитам да спретна нещо друго и това е резултата.
Необходими продукти:
За блата:
- 6 белтъка;
- 170 гр. захар;
- 75 гр. брашно;
- 3 с.л. лимонов сок;
За крема:
- 300 мл течна неподсладена сметана;
- 150 гр. бял шоколад;
- розова сладкарска боя - по желание;
- сладко от къпини;
За шоколадовата заливка:
- 150 гр. черен шоколад;
- 150 мл течна неподсладена сметана;
- 30 гр. краве масло.
Започнете от крема, защото той има нужда от охлаждане. Загрейте 200 мл от сметаната за крема до завиране. Отместете от печката и сложете вътре натрошения на парченца бял шоколад. Разбъркайте до разтопяването му. Оставете да се охлади до стягането на крема.
Дойде ред и на блата. Разбийте белтъците и лека по лека добавяйте захарта. Накрая сложете брашното и разбъркайте леко със силиконова шпатула, за да не спадне сместа. Застелете правоъгълна тава с хартия за печене, изсипете сместа и изравнете. Изпечете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути. Оставете го да се охлади и нарежете във форми по желание.
Дойде време за довършване на крема. Разбийте останалите 100 мл сметана с крема с белия шоколад. По желание може да добавите сладкарска боя. Сглобяването на самите петифури е лесно и прилича на реденето на торта - блат, сладко от къпини, втори блат, крем, трети блат.
За покриването им загрейте 150 мл сметана с кравето масло и след завирането на сместа отместете от печката и добавете натрошения шоколад. Разбърквайте до разтопяване на шоколада и получаване на гладка смес.
Наредете петифурите върху решетка, под която сте сложили тава. Започнете да ги заливате с направената шоколадова заливка, която обаче не бива да бъде много гореща. Може да ги покриете веднъж, да изчакате леко да се стегне шоколада и да ги залеете още веднъж, за да получите по-плътен шоколадов пласт. Оставащият шоколад може да използвате за друг сладкиш, като например шоколадовите пастички на Траяна. Накрая украсете по желание и хапнете с удоволствие!
Тази рецепта, ако може да се нарече така, позволява безкраен брой комбинации. Спокойно може да си спестите направата на крема и да сложите само вашето любимо сладко, както и да приготвите крем по ваш вкус.
Аз вече имам нова идея - след като видях Какаовото руло с портокалов крем на Павлинка определено мисля да опитам да го претворя в едни петифури :)

И накрая искам да се похваля с две много красиви награди, които получих от Соня.

Факта, че са изработени от нея ги прави още по-специални и лични! Ако още не сте посетили нейния блог време е да се разходите до там, защото ви чакат много вкусни рецепти, като започнеш от фаворитите на моя мъж - ароматни хлебчета с масло и кашкавал и се стигне до портокаловите кексчета с парченца шоколад :)

Коментари

  1. Габи, много симпатични петифурки си направила- и аз имах същата чуденка за името, с моите...които, срам, още не съм сложила в блога...
    Чудесен вкус и романтичен дизайн!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка, наистина падна голямо чудене :) С нетърпение ще чакам твоите петифури! Хубав ден от мен!

      Изтриване
  2. Много сладурски петифури си приготвила ,Габи!Нежни ,пухкави и не се съмнявам ,че са и страхотни на вкус.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесват :) Наистина се получиха сполучливи! Поздрави и хубава сряда!

      Изтриване
  3. Габи, страхотни петифури! очите ми останаха! Благодаря ти, че помниш пастичките ми:)А цветенцата отгоре от фондан ли са? какъв ползваш, че още търся най-сполучливата рецепта!
    Честтити награди, страхотни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянка, от фондан са цветенцата. За съжаление относно направата му не мога да помогна, защото след като имах два много несполучливи опита се отказах и сега ползвам готов. Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Габи, много ми харесват петифурките , чудесни са за парти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, наистина стават за парти! Аз с удоволствие бих си спретнала едно само за мен и тях :) Просто не мога да удържа шокоманиака в себе си :)

      Изтриване
  5. Охооооо....и кой седнал да ми хвали обикновените ми ананасови сърчица???
    Габи,ти си стахотна!Фантастични петифурки!Вземам си не едно а две сърчица,едното за мен а другото за моята половинка която довечера се прибира!
    Още една сърцата прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай - с радост ги споделям с теб и половиката ти :) А наистина ми хареса много идеята за ананасовите сърчица - много лесна и ефектна! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Страхотни петифурки! Обожавам всякакви тортички покрити с шоколад, а твоите изглеждат неустоимо вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Петя! Много се радвам, че ти харесват!

      Изтриване
  7. Габи, страхотни сърчица!
    Идеята и изпълнението са чудесни!
    И прекрасни приятелски награди!
    Честито!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ти благодаря! И аз много си харесвам наградите :) Прегръдки!

      Изтриване
  8. Габи,обезателно ще се почерпя виртуално от тези чудни петифурки,харесват ми и пълнежите,и цветенцата,а и дебелия слой шоколад отгоре не е за пренебрегване!Много нежна декорация!
    Честити награди!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, има ли шоколад винаги е добра комбинация :) Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  9. Габи, забелязах че не си посочила в рецептата лимоновия сок. При печива само с белтъци, той играе ролята на стабилизатор и ги подържа пухкави и меки.
    Иначе си успяла идеално да излезеш от ситуацията :) Петифурите са страхотни :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, не го написах, защото нямах в момента и го пропуснах при разбиването - мислех, че е за аромат, но сега разбирам от къде не ми се получава рулото :) Много благодаря за корекцията! Още сега ще го допълня в рецептата! Хубава вечер!

      Изтриване
  10. Идеята е страхотна, как ти е дошло наум, браво! На мен като не ми се получат блатове да не ти казвам къде отиват! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка, и при мен до сега беше така. Но след като опитах блата ми се видя наистина грешно да не го използвам под някаква форма и така се родиха тези пастички :) Прегръщам те!

      Изтриване
  11. Много са красиви! Как си спасила положението само, с тези сладурки полети с шоколад :-)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря Дени! И аз си ги харесвам :) Хубава вечер!

      Изтриване
  12. Перфектни петифури- сочни, деликатни, шоколадови, красиви.
    Браво ,Габи!
    ...и благодаря , че ме заведе при Соня!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, наистина се радвам, че съм помогнала да намериш местенцето на Соня :) Там наистина е пълно с вкусни рецепти!

      Изтриване
  13. Габи, добре си спасила положението с тези сърчица :)
    Ако не се знае гафа и опита за торта - никой не би се досетил.
    Чудни са сърчицата, пък щом са и шоколадови - още повече :)
    Поздрави и лека нощ !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп-чо, едно известно време обмислях дали просто да не си ги топя в шоколадов сос и така да ги хапна, но успях да се въздържа :) Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  14. Габи, чудни петифури си направила! :)
    То доста често ефекта от дефекта, се получава дори по-добре от първоначално замисленото! :))) Знам го от собствен опит! ;)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миро, много си прав за ефекта от дефекта :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Ей, Габи, красота си сътворила;)
    Честит празник, ама ти желая любов целогодишно;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, благодаря - наистина целогодишната любов е по-ценна от веднъж в годината ;) Прегръдки!

      Изтриване
  16. ГАБИ, прелестни петифури .
    Честити награди напълно заслужени.
    Хубава вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, много благодаря мила! Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  17. Е, на това му се казва да превърнеш несполучливия опит в шедьовър! При тарт татен девойката беше забравила ябълките и така го сътворила:). Честно казано няма как да разбера какво се е случило, ако не го беше споделила:). Затова харесвам кулинарните блогове, защото се споделят опити и в момента ти представи една чудесна идея. Прекрасни са - вкусни и красиви! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, аз още като направих блога си обещах да споделям и провалите си :) Слава богу този провал се оказа с хубав край. Усмихната вечер!

      Изтриване
  18. Габи, провалите ти са направо втрещяващи! Де да можех и аз като теб да се провалям... Супер сладки петифури, и аз имах идея да правя тези дни, но нещо не успях да се вдъхновя достатъчно. Красиви са и несъмнено вкусни, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, аз обикновено като имам вдъхновени за нещо то не ми се получава :) И накрая се случва нещо, което изобщо не съм планирала да правя. Ще се радвам да видя твоите петифури - нещо се запалих на тази тема. Поздрави!

      Изтриване
  19. Ооооо Габче, наистина са многооооо добри!
    Обещават и да са много вкусни!
    Наградките ти са прекрасни!


    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Левинка, като никога и аз си ги харесвам :) Обикновено съм доста критична към собствените си произведения, но в случая съвсем чистосърдечно мога да ги препоръчам! Прегръщам те!

      Изтриване
  20. Габи,много сладурски сърца си направила-направо приказни.И това парче в разрез.....грабвам го.Хубава идея ни даваш-щом не става за торта,става за още по-красививи петифурки...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  21. Габи, много ми харесват тези петифури! Умирам за такива десерти. От един провал са се получили малки, красиви бижута - това е изкуството да си кулинар :) Браво!
    Прегръщам те и ти желая прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Зори! Аз съвсем скоро ги открих като десерт :) Първо видях идеята в една книга и така като ми се провали тортата ми хрумна, че може да направя мини-торти :) Прекрасна и усмихната вечер ти пожелавам!

      Изтриване
  22. Габи, истинско изкушение си направила!
    Ето това е да превърнеш дефекта в ефект!
    Честити награди!
    Поздрави и пожелания за хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  23. Габи много ми харесват :)
    Поздравления

    ОтговорИзтриване
  24. Габи, .... толкова красиви десертчета си направила!!! Личи си , че са пълни с много , много любов!!! Много нежно и красиво си ги украсила! А.... и изглеждат много апетитно- вкусни и сочни пухкавелки!
    Честити наградки! Нека ти носят много щастие и късмет!!!
    Желая ти една хармонична и усмихната седмица! Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  25. Габи много са шоколадовиииииииии:)Браво!
    Мини ако имаш време покрай мен ,за да ти поднеса една наградка:))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации