Сиропирана баница с локум

Време е пак да се върнем към "сериозните" рецепти :) Днешната е свързана с много хубави спомени за мен. В денят, в който се запознахме с мъжа ми бях поканена да придружи наши общи приятели, които искаха да го поканят за техен кум. Аз вече бях приела да съм кума, а все още не се познавахме и решиха, че е удобен момент да се запознаем. По време на вечерята той се похвали, че я е приготвил съвсем сам, а като се стигна до десерта и ми сервира това сиропирано вълшебство спечели доста точки! След време разбрах, че всъщност, баницата е направена от свекърва ми :) И после не ми казвайте, че само любовта на мъжете минава през стомаха ;)))
Необходими продукти:
- 2 яйца;
- 1/2 ч.ч. захар (в оригиналната рецепта е 1 ч.ч.);
- 1 ч.ч. брашно;
- 1 бакпулвер;
- 1 ч.ч. олио;
- 3-4 с.л. кисело мляко;
- 1 пакет финни кори за баница Фамилия;
- 2 кутии локум без ядки.
За сиропирането:
- 1 ч.ч. захар;
- 3 ч.ч. вода;
- 1/2 ампула течна ванилия или 2 на прах.
Самото приготвяне на баницата не е никак трудно. Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. Добавете 2/3 от олиото и киселото мляко, като разбивате добре след всяко от тях. Накрая идва ред и на брашното, пресято с бакпулвера. Прибавете го постепенно към яйчената смес като разбърквате с дървена лъжица или шпатула. Нарежете локума на малки парченца - например всяко кубче на три. Навиването на баницата е лесно - вземате една кора, намазвате леко с олио, отгоре поставяте втора кора, отново следва намазване, но с кексова смес. На дългата страна на слепените две кори наредете парченца локум и завийте на руло. И така докато ви свърши локума, корите или ви останат 2-3 лъжици от кексовата смес. При свекърва ми, която има повече опит и умения, трите неща се съчетават перфектно, но на мен ми останаха четири кори от пакета и десетина парченца локум :) След като сте наредили баницата намажете отгоре останалото количество кексова смес. Печете в предварително загрята на 180 грасуса фурна за около 30- 40 минути.
Извадете и оставете баницата да изстине хубаво. В това снежно време, ако я оставите да си пообщува с февруарският въздух това може да стане много бързо и да ви спести потропването на близките в танца на нетърпеливите гладници :) През това време си направете захарен сироп, като кипнете водата и захарта, до нейното стопяване и леко сгъстяване. Не е необходимо сиропа да е много гъст. Махнете от котлона и добавете ванилиите. Полейте студената баница с горещия сироп. Изчакайте да поеме хубаво - отново до изстиване и може да се отдадете на насладата да опитате какво сте сътворили. Много обичам това очакване, което съпровожда опитването на първата хапка от току що направено ястие за първи път. Очакването  и нетърпението да усетиш аромата и вкуса, да се потопиш в морето от усещания и да прочетеш присъдата в очите и потропването на вилиците на останалите дегустатори :)
Този сладък приятел е виновен, да не мога да ви покажа цялата баница. Бях го оставила да я пази от натрапници, но ... май силите не му бяха стигнали да отбие всички атаки :)

Дойде време и да се похваля с най-новите си награди :) Много им се радвам, защото знам, че са споделени с мен като израз на приятелско отношение и искам още веднъж да благодаря на трите прекрасни дами - Мони, Емилия и Мария.

Надявам се, че няма да имате нищо против, ако този път ги запазя за себе си да им се радвам :)

Коментари

  1. Габи,
    и ти като някои други, подлъгана от кулинарните умения на човекЪТ;)
    Обаче това звучи доста апетитно и ще го сложа в списъка на чакащите;)
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е :) Но, слава богу се оказа, че наистина има кулинарни умения, въпреки че силата му не е в десертите :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Мила Габи,любовта преминава през стомаха на всички ни,защото храната, приготвена с любов е омагьосана!Няма нищо случайно че тогава си яла от тази баница и днес я приготвяш ти,не мислиш ли?
    Ако знаеш от кога не съм кусвала локум?
    Премаля ми като видях баницата ти!
    И колко интересно,днес и аз се лутах в своите си спомени за отминали години!
    Но...мисля че и това не е случайно!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, живота ни поднася понякога такива хубави такива случайни - не-случайности :) Напълно съм съгласна с теб, че храната приготвена с много любов е чудодейна :) Хубав и усмихнат ден от мен!

      Изтриване
  3. Страшна история, много обичам точно такива защото съдбата си знае работата и никога не бърка и събира точните хора, а за тази баница само бях чувала сега я и видях, ох страхотна е! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Линка! Наистина ни събра по необичаен начин - добре, че хората все още правят сватби ;) Прегръщам те!

      Изтриване
  4. Габи, на това изкушение трудно се устоява :)
    И аз не съм яла отдавна локум, но тази баница ще се прави!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани и аз много рядко се сещам да локум, но от както я опитах тази баница винаги го свързвам с неговия вкус :) Ще се радвам ако опиташ баничката! Хубав ден от мен!

      Изтриване
  5. Габи страхотно предложение,отметнах си го и от сега потривам ръчички,въпреки че не знам кога ще му дойде реда( мъжо се опитва да налага ембарго :))
    ноо ако не мога да го направя,ще ти пратя адрес и ще се моля за твоето снизхождение :))
    прегръдки и хубав петък

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мимка, давай адреса ще изпратя :) Аз така или иначе сигурно пак ще правя, защото първата свърши много бързо! Прегръдки и хубави почивни дни!

      Изтриване
    2. Габи,Габи!
      много закъсняла,чак днес успях да направя баницата с локум!
      Уникално вкусна баница,мъжа ми каза,че по-вкусно нещо не е ял!
      Благодаря ти за рецептата

      Изтриване
    3. Мимче, много се радвам, че ви е харесала :) Прегръдки!

      Изтриване
  6. Ох, правила съм такава баница и знам колко е вкусна, направо преглъщам в момента!

    Имате много интересна история, със сигурност съдбата си знае работата.

    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, наистина е вкусна, но за съжаление вече свърши:) Прегръдки и хубави почивни дни!

      Изтриване
  7. Перфектен десерт преди лягане съзирам тук!С тази невероятно апетитна локумена баница ще завърша обхода си тази вечер и дано я сънувам за сладки сънища!
    Умереното количество захар ме спечели веднага,особено на тема баклава!
    Като сложим,че и с кексова плънка повече ми харесват,става ясно,Габи,че и аз бих потропвала край нея с вилицата.
    Честити наградки,нека бъдат все повече в знак на приятелството и симпатиите,които споделяте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, знам че си почитател на редуцирането на захарта, като мен :) В случая според мен рецептата търпи още редуциране, може би при приготвянето на захарния сироп. Но понеже я правих за първи път и не бях сигурна в резултата и не посмях да я намаля още. Прегръдки и хубави почивни дни!

      Изтриване
  8. Габи, много забавна история:). Да ти призная и аз бях впечатлена от едни кулинарни умения, та съм съгласна за любовта. Май трябва да се промени този израз:). Баницата много ми допада, а дали това приятелче, не е скрило едно парченце и за мен:) Хубав петък и благодаря за чудесното настроение! Опс: Честити наградки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали :) И ние сме подвластни на кулинарните умения на мъжката половина от човечеството :) Хубав и усмихнат петък и от мен!

      Изтриване
  9. Много вкусно предложение Габи!А очарованието на тази баница се подсилва от романтичната история, която си разказала..
    Хубав ден и прекрасна петъчна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва Бети :) Хубав ден ти пожелавам и на теб!

      Изтриване
  10. Много красива история... при все, че има в нея баници и свекърви, но има и локум... Винаги съм си мисляла, че всичкия локум е от рози и в него има нещо много специално. :) Поздрави Габи, и благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иве! Локумът за тази баница е от рози и не знам защо не си я представям с друг :) Хубав и уютен уикенд!

      Изтриване
  11. Честити награди, Габи! Заслужени и все красиви, дарени с любов! Още много ще получаваш, сигурна съм.
    баницата ми е любима, благодаря за споделената рецепта! Поздрави с пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, много благодаря! И на мен ми е любима тази баница :) Хубав и усмихнат уикенд и на теб!

      Изтриване
  12. Габи този сладкиш ми е в списака с любими десерти.Правила съм го и знам ,че колко е вкусен.Твоя изглежда божествен,поздрави!
    Желая ти прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, определено имам общи точки в списъците с любими десерти :) Поздрави и лъчезарни и топли почивни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  13. Габи, честити мноооого награди :)
    Сладкишчето е великолепно! Нищо чудно, че съпругът ти те е спечелил с него. И, че кончето не е успяло да го опази ;)
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели :) На кончето вече му е простено и сложено на диета, защото все пак пролетта е близо и трябва да влиза във форма :) Поздрави!

      Изтриване
  14. Баничка с локум не съм опитвала, но тази изглежда страшно вкусна! Затова и кльощавият, жълт приятел не е успял да я опази :-).
    Дааа, и любовта на жените би минавала през стомаха, стига да има кой да им готви :-)...
    Хубави почивни дни, Габи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, поне при мен много успешно действа тактиката с приготвянето на сладки изкушения :)Не успях да устоя и на палачинките му и така вече доста години ;) Прегръдки и хубав вторник!

      Изтриване
  15. Оууу, една от любимите ми баници!Но за жалост за сега само баба ми я приготвя и то със заявка, защото у тях захар не се яде;)Поздрави за вкусотията:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да са живи и здрави бабите - наистина страхотни вкусотии приготвят :)

      Изтриване
  16. Габи, превъзходно изглежда тази локумена баничка! Направо ме е, че все още не съм опитвала такава. Честити награди, мила!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, и аз като се разхождам из блоговете и виждам колко много неща още не съм опитвала ми се струва, че никога няма да смогна на кулинарното разнообразие :) Но пък така е по-интересно :)Хубав ден!

      Изтриване
  17. Габи,....толкова ми хареса магаренцето , че....останах без думи.... Не ме интересува,....дали е пазило баничката! Грабна ме от сърце!
    Но....съм сигурна , че е опазило добре и баничката!!! Твоята локумена баничка изглежда вълшебно!
    Честити наградки, ти ги заслужаваш!!!
    Желая ти прекрасен Уикенд и ти изпращам сърдечни целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени и на мен и от любимите :) Мъжът ми се шегува с мен, че като имаме детенце у нас ще имаме двойно играчки, защото ще бъде по-оправдано да купувам играчки и за мен ;) Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване
  18. Габи, баницата е чудна и е разбираемо защо този симпатичен приятел не я е опазил.
    В кулата има награда за теб. Нека както зарадва мен, така се усмихне и на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Идвам веднага да си я взема :)

      Изтриване
  19. Честити наградки, Габче!!!!!
    Чудесен десерт и история:)
    Обичам да се "отбивам" при теб!


    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Левинка, благодаря :) Взаимно е :) Хубав и усмихнат вторник!

      Изтриване
  20. Габи на такива сочни десерти трудно удържам :)). Много хубава баница. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  21. Това струва ми се ще е нещо много ,много приятно за хапване :)

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотна баница се получи, благодаря за споделената рецепта!
    Йоана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала! И на нас ни е любима :) Хубав и усмихнат ден от мен!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации