Картофен кекс

Дойде есента и преди още да и се порадваме и зимата напомни за себе си. Последните дни се струпаха някак си като снежна пряспа, в която малко се загуби слънчевото ми настроение. Изобщо няма смисъл да разказвам за сдобиването си с настинка, съчетано с няколко дневно пътуване из места оцветени с разни кодове като жълто и оранжево (много приятни есенни цветове между впрочем). Това, което най-много ме натъжи е едно взето решение от приятел. Винаги съм се гордяла със способността си да "вляза в обувките" на другите и да ги разбера дори и когато се държат враждебно, постъпват необяснимо или просто са различни от общоприетото. Опитвам се да не съдя, да не раздавам квалификация - предпочитам да се опитам да разбера другата гледна точка и нейните основания. Но този път не успях, т.е. разбрах, но не мога да приема. Но колкото и да ни се иска не можем да вземаме решения вместо другите. Колкото и да обичаме приятелите си (както един много умен човек ми каза) трябва да имаме силите да ги оставим да допуснат собствените си грешки. А може би от тяхна гледна точка това решение никога да не се окаже грешка. Може би приятелството се изпитва в такива моменти, в които, дори и да не си съгласен, че постъпката на другия е за негово добро, да си до него и да го подкрепиш... и да имаш силите никога да не го съдиш за това.
И сега, ако не съм ви отказала да четете по нататък след минорното въведение, ще се върна към основната тема на моя блог - рецептите. Днешната е съвсем простичка, едва ли ще ви изненада с нещо и най-вероятно правена от повечето от вас под тази или друга форма. На мен лично, като виден любител на всичко направено от картофи, много ми хареса и определено ще продължа да експериментирам с добавяне на нови вкусове и аромати. В случая подходих, спрямо наличните продукти, но рецептата позволява пълно своеволие откъм продукти и подправки. Ето и моя списък с наличности:
- 800 гр. картофи;
- 4 яйца;
- 3 моркова;
- 2-3 средни глави лук;
- 2-3 с.л. настърган пармезан;
- 1/2 ч.ч. настърган кашкавал;
- 1/4 пакетче краве масло; 
- галета;
- сол, черен пипер, подправки.
Сварете, обелете, пасирайте картофите и овкусете със сол. Може да използвате времето докато чакате да се сварят картофите и да задушите лука и ситно настърганите моркови до готовност. В голяма купа разбъркайте пасираните картофи, задушените лук и моркови, яйцата, пармезана и кашкавала. Накрая добавете подправките. Изситепе в предварително намазнена и посипана с галета правоъгълна форма за кекс, а отгоре подредете малки парченца масло. Моята форма е с размери 10 на 30 см. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 - 40 минути. На това кексче много му отива сос от кисело мляко, майонеза и копър. Да ви е сладко!
А скоро очаквайте представянето на новият хит на сезона:
"Тихо се сипят наградите пак,
бързо се трупат като първия сняг" :)

Коментари

  1. Габи,разочарованието ти,не е попречило на това да направиш един интересен и безспорно вкусен кекс!
    За мен нещата в живота са предначертани-дълбока заблуда е това,че някой казва,че взима решение или,че има избор.Дори избора е предначертан(това е моето виждане обаче,не ангажирам никого с него!
    Прегръщам те и ти пожелавам красив утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, много интересно предложение!И не се натъжавай, ежедневно ни се случва волно или неволно да избираме пътечката по която да вървим и не смятам, че има верен или грешен път ! Понякога нещата ни изглеждат зле или ни натъжават ... и прочие, но само времето ще покаже, че вероятно точно така е трябвало да се случи :)
    Поздрави и прегръдки Габи и усмихнат и слънчев утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Габи, в първия момент като прочетох заглавието, реших, че кексът е сладък /просто аз преди време бях правила картофени бисквитки, които бяха със захар/. Признавам си обаче, че и в солен вариант не бих отказала да го опитам, за това си го слагам в списъка на рецептите за изпробване :)
    Колкото до другото - разбирам те изцяло...
    Целувки и приятна вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате определено ме накара да се замисля ... Аз също съм си мислела, че всяко нещо се случва и го преживяваш по определена причина ... Знам, че просто трябва да го приема, но е трудно. Хубава вечер!

    Еви благодаря ти за подкрепата! Много се надявам поне едно хубаво нещо да произтече от цялата ситуация, защото за момента носи на всички въвлечени в нея само тъга... Прегръдки!

    Пипи, права си, че заглавието е малко подвеждащо и доста време се чудех как да озаглавя публикацията, но не ми хрумна по-добра идея :) Определено ме заинтригува с тези бисквитки - ще погледна рецептата ти! Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Габи, много вкусно изглежда! Допада ми тази рецепта.
    А ти не не се огорчавай прекалено. Хората имат нужда да изживеят собствените си грешки, да извървят собствения си път. Правилен или грешен, имат право на избор. После, разбира се, ще трябва да живеят с последиците от това, което са избрали. Така си върви живота. Опитът ще покаже на твоя приятел вярната посока и дано има сили и верни приятели като теб, за да го подкрепят, ако тя се е оказала погрешна.
    Поздрав и пожелание за хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Габче, снощи като прочетох какво ми беше написала като, че ли усетих това ти настроение, обаче моето момиче хората са такива, обичат да мислят само за себе си, но такъв е животът, има един израз, който дойде съвсем спонтанно в моята глава и го казах на една моя много добра приятелка по повод на нейно избухване не помня даже за какво беше, но някой я беше вбесил много и тя винаги казва "как ме стяга шапката", а аз се обърнах и и казах "ами махни я", така че сваляй шапката като ти се случи нещо, да знаеш човек се чувства много по-добре, ох много приказвам.
    Кексът ти е много хубав, мисля още утре да го направя. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Лети :) Права си и аз уважавам избора на хората около мен, просто понякога ми е по-трудно да го приема, но живота продължава! Прегръдки и хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Павлинка съвсем правилно си ме усетила :) Тогава още събирах сили да почна да пиша ... Усмихна ме с идеята за шапката :) Надявам се да ти хареса кексчето! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Габи,кексчето ми харесва,вкуса ми е познат,но аз го правя в един дълбок тиган и му казвам тортия.
    Но картофите ми са на кубчета.При теб е по-различно,но обезателно много вкусно и наистина позволява имправизации!
    Въведението ти съдържа толкова много истина,а и ти сама си достигнала до изводите,които и аз смятам за правилни.
    Понякога хората,колкото им говориш за тяхно добро,толкова правят обратното,сякаш искат да кажат-бе,аз си знам,вие не ми казвайте!

    Пожелавам ти хубав и топъл есенен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. ГАБИ,много хубаво предложени ,а и щом е соленичко още повече ме примамва.
    За приятелството ще ти пусна едно стихче което много обичам.
    "Приятел е не който ти бърше сълзите,
    а който не дава да са влажни очите!"
    За това не тъгувай, защото явно ти си тази която не даваш да са влажни очите, а тя е от другите!
    Хубав следобяд !

    ОтговорИзтриване
  11. Доста различно и със сигурност е сполучливо:)

    ОтговорИзтриване
  12. Габче, мен определено ме изненада с тази рецепта! Не съм опитвала нещо подобно, но толкова ми допадна, че със сигурност ще се поправя!!! Като добавим факта, че съм заклет фен на картофите.

    Сърдечен поздрав и ведро настроение!:)

    ОтговорИзтриване
  13. Габи,
    никак не е приятно човек да бъде огорчен от приятел, но затова пък има такива кексове, които да помагат в преодоляването на трудностите;-)
    Предложението ти е чудесно!
    И нали всички грешим?
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. По не лекият път на живота се сблъскваме с най-различни препядствия, чрез които се изграждаме като личности и отсяваме/ оценяваме обкръжаващите ни хора.
    Кексчето е страхотно! Никога не съм пробвала картофен кекс, но пък много обичам картофки и някой ден ще направя:)
    Прегръдки и хубав ден!:)

    ОтговорИзтриване
  15. Габи, много интересна рецепта! Аз не съм правила подобно нещо, а много обичам картофи. Непременно ще го пробвам!
    Поздрави и пожелания за ведро настроение и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Мила Габи, не се натъжавай! Понякога наистина се чувстваме безсилни, но нещата просто се случват и за нас остава да вярваме и да се надяваме, че е за добро!
    Чудесно е кексчето и ще се възползвам от предложението ти в най-скоро време!
    Прегръдки от мен и чудесна съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Роси определено ме заинтригува твоята рецепта! А и с допълнението на топено сирене и добавката на балсамов оцет към лука - звучат много, много интересно! Определено ще опитам и този вариант! Прегръдки и хубава нова седмица!

    Thank you very much Stefania and Welcome!

    Зиче, мила, много хубаво стихче! Благодаря ти за подкрепата! Хубава и уютна вечер от мен!

    Благодаря ти Нели - наистина като чух за тази рецепта за първи път ми се стори необичайна, но вкуса си заслужава :) Поздрави!

    Леви добре дошла в отбора на любителите на картофи :) Аз съм техен гооолям почитател и постоянно търся нови и нови рецепти за приготвянето им! Прегръдки и хубава вечер!

    Мъхче наистина кексовете помагата, а терапията с шоколад още повече :) И наистина всички грешим и нямаме право да съдим другите за това. Лека вечер и на теб и усмихната нова седмица!

    Благодаря ти Дари! Поздрави и хубава вечер!

    Ели, радвам се, че ти харесва :) Кексчето не е никак сложно, а е и много вкусно!

    Мария много ти благодаря за подкрепата! Аз вече се надявам само, че всичко това наистина е за добро! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Ах, колко прекрасно те разбирам, Габчо, защото и аз тези дни преживявам подобни "сътресения". Наистина сме безсилни, защото явно нещата трябва да се случат по определен начин. Да ти кажа, мисля си, че може би това е един вид изпитание, от което ние трябва да излезем победители. И излизаме, нали миличка?:-)))
    Отдавна съм установила, че сме от една "порода". Споделям и това ти пристрастие (първото е онова, шоколадовото:-))) и мога да ти кажа, че ми хареса от първи прочит. Права си, че търпи импровизации, но това, което виждат очите ми на изкусителните снимки, е толкова вкусно и подканящо.
    Прегръдки, миличка и позитивни, хубави и цветни есенни дни!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации