Пълнен заек по ловджийски

Нали знаете как понякога опитвате нещо, което оставя толкова незабравим вкус у вас, че непрекъснато мислите за него и се опитвате да го приготвите. Аз наскоро опитах една йогурт торта с горски плодове, която не ми дава мира, но тази публикация няма да е за нея :) Това е мечтаният заек на моята половинка. Толкова пъти съм чувала за този УНИКАЛЕН пълнен заек, че накрая решихме да се опитаме да го приготвим по неговите спомени за рецептата. Резултатът - това е моя първи пълнен заек (трети по ред на опитите), който не ми се получи сух и плънката наистина се получи :) Рецептата определено ще се хареса на всички любители на месото, защото освен заешко, съдържа още 3 вида месо.

Необходими продукти:
- цял заек;
- 200 гр. свинско месо;
- 100 гр. пилешко месо;
- 100 гр. сурова наденица;
- 1 глава червен лук;
- 1/2 ч.ч. ориз;
- 1 кофичка заквасена сметана Мегле;
- 3-4 картофа;
- краве масло;
- сол;
- червен пипер;
- черен пипер;
- чубрица;
- джоджен;

За самото приготвяне на заека аз използвах жокер :) Мъжът ми изряза с огромно търпение всички ребра. Според мен може и да си спестите тази дейност, но пък си е улеснение после при поднасяне. Осолих от вън и от вътре заека и го намазах с малко разтопено масло. Оставих го да поеме солта и приготвих плънката. Първо задуших лука, след това добавих нарязаните на много малки парченца свинско месо, пилешко месо и наденицата (мисля, че е най-лесно просто да махнете обвивката на наденицата и да я добавите като вид овкусена кайма). Изчаках да се задушат и да им изври водата и добави измития ориз. Добавях малко по малко вода до почти пълната готовност на ориза. Плънката се отмества от печката и се добавят подправките - сол, червен пипер, черен пипер, чубрица и джоджен. Изчаква се малко да изстине и се добавя заквасената сметана. През това време може да зашиете част от коремчето на заека, за да ви е по-лесно после при пълненето. Процедурата по пълнене е лесна - плънка, зашиване, плънка, зашиване и така докато няма повече място за плънката :) Нещото, което научих при първият си опит - трябва на плънката да и е широкичко, а не да се стремим да я сложим цялата. На дъното на тавата може да се наредят нарязани картофи, останала плънка (ако има) и върху тях да се сложи заека. Сложих малко вода - да покрие картофите и част от заека и покрих тавата с двоен пласт алуминиево фолио.
Печенето следваше следната схема - в предварително загрята на 200 градуса фурна и загърнато плътно във фолио за час и половина. После открих тавата и намалих на 170 градуса и се започна поливане през 10 минути на заека с получения сос, като все пак оставих единия лист фолио отгоре (без да загръщам тавата), за да не загори. След още 30 - 40 минути махнах изцяло фолиото и обърнах заека да се запече леко от долу. След 15 - 20 минути обърнах заека отново и оставих да се запече и от другата страна. Ако искате да получите хубава златиста коричка може да намажете горната половина от заека със смес от масло и червен пипер. Аз си признавам, че забравих да го направя, защото бях замаяна от вкусния аромат и нямах търпение да стане по-бързо готов :)
Не успях да го снимам цял, защото стана готов по късните часове на вечерта и нямаше голям толеранс от страна на чакащите вечеря да изчакат и фотосесия :)

Коментари

  1. Еее,така е!Трудно се удържа гладен народ ,докато ние се кълчим с фотоапарата!Но нищо,и така става ясно,че сте си хапнали много вкусно заешко!

    Поздрави за великолепната гозба!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Елексирче! Наистина е трудно да обясниш, защото вместо да похапваш вечерята е снимаш, но какво да се прави - не мога да се удържа:)

    ОтговорИзтриване
  3. Чуден заек, аз обожавам, но децата се мусят:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации