Великденски козунаци

Отминаха едни от най-слънчевите празнични дни. Време за равносметка, време за семейството и най-вече време за Козунациии :) Винаги докато ги приготвям си спомням моята баба, за което това беше не просто още нещо, което трябва да се омеси, а свещен ритуал. Спомням си топлината, аромата на ванилия и сушени плодове, успокоителното бърборене на всички събрали се баби, защото у дома с приготвяха козунаците за няколко семейства и ние - децата, скрити и гледащи със светнали очи... Иска ми се след време да дам на моите деца такива топли и ароматни спомени от Великден.
Но стига отклонения. Приготвяме козунаци само от 3 години. Традицията повелява да месят от двама :) Мъжът ми е безценен помощник през всичките часове на приготвяне на козунаците и честно казано без него едва ли биха били същите. Също по традиция едното тесто се приготвя в машина за хляб, а с второто се експериментира по нова рецепта. Тази година това беше козуначеният венец на Йоли.
Можете да откриете нейната рецепта в посочения линк. Единствената промяна, която направих беше в плънката и в оформлението. Разделих тестото на две и приготвих два по-малки венеца. Първият беше с плънка от орехи, стафиди, захар и есенция от ром, а вторият беше предназначена за любители на канелата като мен - орехи, кафява захар и канела. Препоръчвам ви да опитате рецептата на Йоли. Резултатът е не само много красив, но и невероятно ароматен и вкусен козунак.
Втората рецепта - за машина за хляб - приготвям вече трета година и не пазя името на оригиналния източник, за което се извинявам.
Продукти за тестото:
1. 2 яйца и 1 белтък (жълтъка се отделя за намазване на козунаците преди печене);
2. 240 мл/ 1 ч.ч. прясно мляко;
3. 60 мл/ 1/4 ч.ч. разтопено, но не горещо краве масло;
4. 1/2 ч.л. сол;
5. 1 ч.ч. захар;
6. 4 и 1/2 ч.ч. брашно;
7. 1 с.л. суха мая;
8. 5-6 с.л. олио.
настърганата кора на 1 лимон - по желание

Продукти за пълнежа:
- локум;
- настъган шоколад.

Съгласно инструкциите на моята машината за хляб продуктите се поставят в посочената последователност (без олиото). Важно е всички продукти (с изключение на маслото) да са със стайна температура, а не студени. Включете машината на цикъл "Тесто". При първото замесване проверете тестото дали е започнало да се отделя от стените и да става на топка. Ако все още е твърде течно добавете постепенно още брашно до събиране на тестото на топка. При следващият цикъл на замесване бавно добавете 2 с.л. олио, като след това поръсете с малко брашно. След като приключи този цикъл на месене, в зависимост от това колко време имам пускам от начало същия цикъл още 1 или 2 пъти, като при всяко замесване добавям малко олио. След това оставям тестото в машината на отворен капак, докато удвои обема си.
Разделям тестото на две части. Първата част приготвям под формата на козуначени мъфини с локум. За тази цел нарязвам тестото на малки еднакви парченца. Във всяко от тях поставям парченце локум и го завивам. Подреждам готовите топчета в предварително намазнени форми за мъфини, като във всяко гнезно поставям по три парченца. Изчаквам готовите мъфини да втасат на топло и след това ги намазвам с разбит с малко прясно мляко жалтък и поръсвам със захар. Изпекох ги в предварително загрята фурна на 170 С за около 15 - 20 минути.
От втората част на тестото направих козунак с шоколад. Разделих го на три части, които разточих и поръсих с приготвения шоколад. От тях направих 3 шнурчета, които оформих като плитка и поставих в намазнена форма за кекс. Отново изчаках да увеличи обема си, намазах с жълтък, поръсих със захар и изпекох в предварително загрята фурна за около 20 - 25 минути.
Имайки предвид количеството козунак, с което се сдобих познайте каква ще бъде следващата ми публикация? Как да направим нов десерт от стар козунак :)
Накрая искам да благодаря на най-близките ми хора, които ми помогнаха да премина през последните дни ...  Може би не го показвам достатъчно добре, но без вас не знам как щях да се събуждам всяка сутрин. Благодаря!

Коментари

Популярни публикации