петък, 11 март 2016 г.

Лесни кюфтенца със соев сос

Здравословни - защото са на фурна.
Лесни - защото не отнемат много време.
Вкусни - защото който си готви вкъщи му е по-вкусно ;)

Необходими продукти:
600 - 700 гр. кайма;
2-3 пакетчета топено сирене за сандвичи;
150 гр. кашкавал;
1 средна глава лук;
соев сос;
олио;
подправки на вкус.
Степен на трудност: Лесно
Време за приготвяне: 30 мин. 

Настържете лука и кашкавала на ситно ренде.
Омесете каймата заедно с кашкавала, лука и подправките. Аз много често слагам като подправка шарена сол. Не споменавам да се постави сол, защото соевият сос придава достатъчно солен вкус. В плитка чиния сипете соев сос и олио.
Оформете плоско кюфте и в средата му поставете парченце от топеното сирене, загърнете и оформете на кръгло кюфте. Всяко от направените кюфтенца оваляйте в соевия сос.
Наредете в тава. Останалият сос от овалването на кюфтетата изсипете в тавата. Покрийте във фолио и печете в предварително нагрята фурна на 180 гр. около 20 - 30 минути, а още 10 без фолио. Идеални са с картофено пюре или друга гарнитура по ваш вкус.
Правила съм ги и само с парченце кашкавал в средата на кюфтенцата, без топено сирене. Вместо вътре съм поръсвала отгоре с кашкавал, за да се разтопи и запече. Според мен могат да се направят с най-разнообразен пълнеж - кисели краставички, пушено сирене и всичко, което ви е по вкусът.

понеделник, 7 март 2016 г.

Торта две в едно

Съчетание на два вкуса.
Без печене.
Без сложни съставки.
Позволява безброй вариации.
Какво повече може да се иска от една торта :)

Продукти за основата:
1 пакетче какаови бисквити Закуска;
125 гр. краве масло;

Продукти за борда:
1 пакет бишкоти за тирамису.
Продукти за 1/2 торта Йогурт:
1 и 1/2 кофичка заквасена сметана;
2-3 с.л. кондензирано мляко;
300 мл. неподсладена сметана;
2-3 с.л. домашно сладко от ягоди;
2-3 шоколадови бисквити.

Продукти за 1/2 торта Карамелена ванилия:
1 литър прясно мляко;
1 пак. пудинг "Карамел"  на Йоткер;
1 пак. пудинг "Ванилия" на Йоткер
5-6 с.л. захар;
1/2 пакетче обикновени бисквити;
1/2 пакетче маслени бисквити с парченца шоколад;
1 банан;
 Степен на сложност: Средна
Необходимо време за приготвяне: 60 мин.
За да приготвите основата натрошете с чук или смелете бисквитите в блендер, като преди това отделите 2-3 от тях за тортата Йогурт. Получените трохи омесете с омекналото краве масло. В зависимост от маслото и от бисквитите може да се наложи да добавите още бисквити или масло. Трябва да се получи смес, която можете да съберете на топка. Ако не ви достига маслото, както беше в моя случай, може да добавите 1-2 с.л. прясно мляко.
Застелете основата на форма за торта с махащи се стени с хартия за печене. Разстелете маслено-бисквитената смес по дъното на формата.
Отрежете връхчетата на бишкотите от едната страна и ги наредете по ръба на формата. През средата на формата наредете изправени обикновени бисквити. Може да използвате и бишкоти.
Първо направете тортата Карамелена-ванилия. Сварете карамеленият и ваниловият пудинг съгласно упътваният. В първият добавих едро натрошени обикновени бисквити и отрязаните връхчета на бишкотите. А към ваниловият добавих едро натрошени маслени бисквити с парченца шоколад. Изчакайте двата крема леко да се охладят преди да ги изсипете в едната половина на формата. Поставете укрепления, за да се задържат бисквитите преди да запълните със сместа. Аз сложих първо карамеленият крем, към който добавих парченца банан, а отгоре сложих ваниловия крем. Приберете тортата в хладилника докато приготвите другата смес.
Разбийте леко заквасената сметана с кондензираното мляко или с пудра захар ако нямате такова мляко на разположение. Отделно разбийте сметаната. Добавете 2/3 от нея към заквасената сметана, а накрая и ягодовото сладко и какаовите бисквити. Изсипете тази смес във втората половина на формата. Отгоре намажете с отделената сметана. Цялото това съвършенство е необходимо да престои в хладилника поне 4 часа.

Идеята за тази торта ми хрумна, след като за пореден път бях изправена пред дилемата как да направя така, че да съчетая различните вкусове, които имаме вкъщи по отношение на тортите и същевременно да не ми отнеме много време и да не правя две торти. Това е резултатът. Беше посрещнат възторжено вкъщи. Честно казано отнема по-малко от час, но когато трябва да се съобразяваш с едно малко човече времето се удължава :)
Вариациите са безброй - може да използвате бишкоти и за основата. Може да замените бисквитите с такива по ваш вкус. Може да сложите парченца бишкоти и в двата крема. Аз разчистих шкафа си със сладки изделия и използвах изостанали по половин пакетчета от различни неща и това е резултата.
Надявам се да ви допадне ако решите да опитате.

И накрая, но не на последно място: Честит 8 март!

Благодаря ти, Мамо 
(Асен Босев)  
Благодаря ти, Мамо, 
за твоя топъл скут, 
за майчиното рамо,
 за майчиния труд!
Благодаря ти още 
за ясния ми ден, 
за грижите ти нощем, 
когато бдиш над мен!
За нежната закрила,
 За кроткия ти глас, 
за всичко, Майко мила,
 благодаря ти аз!        

четвъртък, 3 март 2016 г.

Пълнени свински рулца

Измислих си нова рубрика "Step-by-step". И даже успях да снимам няколко рецепти с постъпкови снимки. Всичко това в помощ на хората, на които времето им е на минус, а все пак искат да сготвят нещо различно от т.нар. в нашето семейство "топли сандвичи", което е кодовия израз за липса на време за кулинарстване.
Продукти за 4 пържоли:
4 свински пържоли
2 кюфтета/ 1 сурова наденица
10-тина зелени маслини
4 тънки парченца кашкавал
подправки
Степен на сложност: лесно
Време за приготвяне (без печенето): 15 мин.
Продуктите се увеличават спрямо броя на пържолите, които искате да направите. Първата дейност е силно терапевтична - трябва да се начукат пържолите. В краят на работния ден това е едно много освобождаващо преживяване и определено сваля напрежението :) 
Овкусявате ги по ваш вкус- в моя случай със сол и черен пипер. Върху всяка пържола поставяте тънко парче кашкавал, нарязани на кръгчета маслини и в единия край кайма с големината на орех.
Аз използвах налична смес приготвена за кюфета, но всяка смес, която е добре овкусена би свършила работа - като например смес от сурова наденица. Навивате пържолките и ги оставяте в легло от мазнинка на топло - да се изпекат. Според мен може да се направят и с пилешки пържоли, може да се заместят и маслините с нещо друго. Единствено препоръчвам да не се изпуска кашкавала, защото той е спойката.
Това е - вървят с греяно вино и други подобни подобрители на настроението :)