понеделник, 31 март 2014 г.

Постни шоколадови бонбони

Все така на вълна рецепти, подходящи за великденски пости :)
Днес - едни простички бонбони, които успях да усложня ...
И за да избегна всякакви недоразумения още в началото, т.е. как може хем да са постни, хем да има шоколад - използвах един шоколад, който купих от Лидъл, в който има само кокосово масло и няма мляко (поне според етикета).

Необходими продукти:
- 1 шоколад (200 гр.);
- какаово масло, колкото кубче мая;
- 150 гр. запечени едросмлени орехови ядки;
- едро смлени какаови зърна (по желание);
- сушени плодове (по желание);

Разтопих шоколадът на водна баня, сложих какаовото масло и разбърках, докато се разтопи. Добавих ореховите ядки към шоколада, разбърках и оставих да се охлади, до състояние,в което можех да правя малки топчета. През това време се опитах да смеля на едро какаовите зърна, но си счупих мелничката. Това наложи импровизация. Смлях леко накиснати и изцедени сушени плодове (микс от боровинки, стафиди и кайсии) докато станаха на финна смес.
Направих няколко вида бонбони:
- шоколадови топчета оваляни в малкото смлени какаови зърна;
- шоколадови топчета оваляни в смлени орехови ядки;
- шоколадови топчета обвити в плодовата смес;
- плодови топчета оваляни в смлени орехови ядки...
Както казва Мечо Пух - Колкото повече - толкова повече :)
Съвсем същата рецепта може да се направи с обикновен шоколад и краве масло - изпробвала съм я :)
Продължението .... може би постен сладолед ...

П.П. За първи път купувам какаови зърна ... имат невероятен аромат, така че горещо ги препоръчвам :)

вторник, 11 март 2014 г.

Постна баница с кокосов крем и сушени череши

Странна комбинация нали :) Всеки, която чу идеята ми за рецепта така реагира. Но съм настроена на "авантюристична" вълна, а и съм мотивирана от това да създам малко разнообразие на човек, спазваш постите. И на на последно място - моята прекрасна сестра днес има рожден ден! Пожелавам и да има ако не достатъчно, то поне полагаемите и се почивни дни, да я слушат моите неуморни племенници, да бъде все така силна и справяща се с всичко :) Обичам те!
Получи се - необичайно, но вкусно :) Сега си спомних, че преди време за едни други пости направих друг постен десерт - баница с моркови и сушени плодове. Явно си падам по баниците по време на пости :)
Рецептата за кокосовият крем е на Йоана. От нейният блог човек не може да не си тръгне вдъхновен :)
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори;
- 1 ч.ч. сушени череши;
- 1 ч.ч. кокосови стърготини;
- 1 консерва кокосово мляко;
- 4 с.л. пудра захар;
- 1 с.л. царевично нишесте;
- олио.
Споменах ли, че мноого обичам черните, сушени череши - страхотни са (като тези)! Разбира се може да използвате каквито сушени плодове имате или предпочитате, а защо не и пресни плодове, когато им дойде сезона. Залейте нарязаните на половинки сушени череши с вряла вода и ги оставете за около 15 минути. През това време запечете, до зачервяване, в сух тиган кокосовите стърготини, като се бъркат непрекъснато.
Загрейте кокосовото мляко, като преди това се отделят 3-4 с.л. от него. В отделеното мляко разтворете царевичното нишесте. Добавете в топлото мляко, после и захарта и се бърка до леко сгъстяване. При мен не се получи гъст крем, но след като добавих и кокосовите стърготини и крема престоя, за да попият, се получи достатъчна гъстота, за да е идеална за баницата.
Самото навиване е лесно. Отделяте една кора, намазвате съвсем леко с олио, после втора кора. Върху нея се намазва обилно с крем и се поръсват вече изцедените от водата череши. Корите се навиват на руло и след това на охлювче. И така докато ви свърши крема :) При мен се получиха 5 банички. Наредете в подходяща тавичка.
Печете на 180 градуса в предварително нагрята фурна за около 25 - 30 минути.

петък, 7 март 2014 г.

Пиле с кус-кус и зеленчуци



Не знам дали съм споделила за тоталната ми любов към кус-куса, която открих от едно известно време и към пастата като цяло :) Не че имам много опит в приготвянето и и съм много далеч от оригиналните италиански рецепти, но пък обичам всякакви видове спагети, лазаня и др. подобни. Едва ли аз съм открила рецептата за "печени спагети", но мисля, че тя е единствената, която все още половинката се съгласява да правя и за него, защото всичко останало му омръзна :)
Да се върна към пилето обаче. Нищо изненадващо като рецепта, но пък се заиграх със снимките и понеже почти нищо не съм снимала от сготвеното през последните месеци, реших все пак да я споделя.





четвъртък, 6 март 2014 г.

Парад на бисквитки

Хайде дойде ред и на бисквитките, които сътворих през последните месеци. Първите, най-любимите ми, са тези, които сътворих за коледните празници за колегите. Исках да ги изненадам с нещо по-различно от традиционните късмети. 
Честно казано ми стана малко мъчно като видях с каква скорост натрошиха бисквитите, които ми отнеха часове, но пък нали това е предназначението на всеки десерт :) Няма да ви заблуждавам - рецептата е "пипкава", но ефектна. Използвах оригиналната рецепта от този сайт, но вместо бонбони сложих различни късметчета. 

А тези са много специални - направих ги са рождените дни на моя по-малък племенник и на сестра ми :)


Рецептата е най-често използваната от мен за основа на бисквити, които смятам да декорирам. За неговите бисквити си избрах снимки от интернет, разпечатах на фонданова хартия, залепих и готово :)







вторник, 4 март 2014 г.

Букет от кексчета за три виртуални годинки

Този, мой пореден букет искам да подаря на всички, които все още ме четат по случай третата годинка, в която пиша, кулинарствам и споделям :)
Признавам си, че това е новата ми страст - да съчетавам вкусното изкушение с красотата на цветята - или поне да се опитвам. Харесва ми изненадата, изумлението и радостта при поднасянето на нещо толкова неочаквано. Все пак последното нещо, което предполагаш е че това, което ти подарят в саксия става за похапване :)
Рецептата не е нищо необичайно. Отново ванилови мъфини - бързи, лесни и класически, вече правени при предишен букет. Прибавих розички направени от бял шоколад и сметана по рецепта от един страхотен сайт за мъфини и кексчета.
Необходими продукти за 12 кексчета:
- 125 гр. краве масло;
- 100 гр. захар;
- 2 яйца;
- 125 гр. брашно;
- 5 гр. бакпулвер;
- 2 с.л. прясно мляко;
- течна ванилия. 

Маслото се разбива заедно със захарта на пухкав крем. Добавят се яйцата и ванилията. Настройте миксера на слаби обороти и добавете брашното заедно с бакпулвера. Накрая идва ред на прясното мляко. Разбивайте съвсем за кратко. Поставете по една сладоледена лъжица от сместа в хартиена капсула за мъфини. Изпечете на предварително нагрята на 170 градуса фурна. 
Продукти за глазурата:
- 225 гр. бял шоколад;
- 1 ч.ч. течна сметана без захар;
- сладкарска боя - по желание;
Сметаната се загрява и се отмества от печката. Добавя се натрошен белия шоколад и се разбърква до хомогенна смес. Оставете да изстине, като разбърквате от време на време до стягане. По желание може да добавите сладкарска боя.
Това е :) Украсяването е по желание и вдъхновение.