Йогурт десерт с бишкоти и плодове

Много се чудех дали да не го нарека ЛЛД - Лесен Летен Десерт, защото е изключително свеж и много подходящ за горещи летни и дори пролетни дни. При това променливо време никога не знае човек, кога ще му се хапва нещо леко и бързо за приготвяне.
Плюсовете са му много - продуктите са лесни за намиране, може да импровизирате при избора им, самото приготвяне е максимум 15 минути, не се използва миксер - до продължавам ли :) Самата идея за този вид десерта е много популярна и нямам никакви авторски права върху нея.
Продукти:
- 24 бишкоти Савоярди (от тези предназначени за тирамису);
- 1 кофичка заквасена сметана;
- 2-3 с.л. подсладено кондензирано мляко (може да се замени с пудра захар на вкус);
- плодове по избор;
- сок от компот по избор;
 - едро смлени орехи.
Замислих се дали мога да изброя всички варианти на импровизация с продуктите, но едва ли :) Вместо бишкоти може да се използва стар, по изсъхнал козунак нарязан на парчета.  Вместо компот може да се използва вода, в която има разтопена захар и ароматизирана с ром (например) или прясно мляко. Аз използвах пресни и замразени плодове, но може да се сложат плодове от сладко, плодовете от компота, сушени плодове ... Въобще - импровизирайте на воля. Много подходящ десерт ако половинката ви се е обадил "небрежно" на обяд и ви е сюрпризирал, че за вечеря ще "наминат" малко гости :)
Този път се опитах да направя снимки на целия процес - надявам се да са от полза.

Избирате купа, в която ще редите десерта. В моят случай купата е стъклена и затова не съм слагала фолио от вътрешната страна - извади се без проблем. Ако имате някакви съмнения дали ще може да се извади от купата може да сложите домакинско фолио. 
Всяка бишкота се потапя в студения компот за кратко и се нарежда по стените на купата. В друг съд се разбива съвсем леко заквасената сметана с кондензираното мляко. Ако нямате може да сложите пудра захар на вкус, но имайте предвид, че самите бишкоти са доста сладки. Сложете няколко лъжици сметана, поръсете с нарязани плодове по избор - в моя случай киви, банани и няколко замразени малини. Отново сметана и така докато запълните купата малко под нивото на наредените бишкоти. Отгоре отново нареждате бишкоти, предварително потопени в компота. Завийте отгоре с домакинско фолио и оставете в хладилника за поне 2 часа.
Не съм слагала никакъв желатин и въпреки това десерта не се разпадаше при разрязване и си имаше съвсем достолепен външен вид :) Обърнете върху подходяща чиния и украсете по избор. Аз покрих с едро смлени орехи.
Това е :) В заключение - толкова ми хареса, че си го изядох почти сама :)

Коментари

  1. Честичко ми се случва и на мен да си ги изяждам сама :) Но пък на подобно изкушение не бих устояла. Фантастичен десерт, една огромна калорийна бомба, на която не бих простила, и трохичка няма да остане след мен. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Плами, на сладко изкушение почти никога не мога да удържа :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Фантастичен десерт, Габи!
    Прегръдка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани! Усмихнати почивни дни от мен :)

      Изтриване
  3. Ох,ох,дали няма едно,ама по-големичко парченце и за мен,Габи,страхотийка е тортичката ти,прелест и много по вкуса ми,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, за теб винаги има парченце :) Прегръдка!

      Изтриване
  4. Мила Габи, както и да го наречеш този десерт е ясно, че е много вкусен и носещ в себе си свежестта на пролетта, заряда на лятото, които ни се приисква да усетим през цялата година!
    Весели пролетни празници!

    ОтговорИзтриване
  5. ЛЛД е просто вълшебен, свеж и много вкусен и красив! Чуден е, Габи, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда супер сладкиш, а и лятото наближава!:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации