вторник, 17 декември 2013 г.

Писмо до Дядо Коледа

Скъпи дядо Коледа,
Реших тази година да те пусна в отпуск! Последните години те натоварвах с толкова много желания и очаквания, че според мен джуджетата са били пред стачка :)
Дори като бях дете нямах толкова  много желания... Май с годините растат и подаръците, които си пожелава човек. Тогава си бяха простички неща и наистина полагах усилия да слушам, но някои неща така и не разбрах, защо се брояха за непослушание.
Как може това да се изкатериш най-високо на дървото, за да видиш какво се крие зад хоризонта да е нещо, което не бива да се прави? Или това да останеш до късно, за да изчакаш светулките, за да ги поканиш при теб - кога иначе ще имаш цялото звездно небе в ръката си?
Сегашните подаръци някак станаха по-тежки и съм сигурна, че баба Коледа ти е направила допълнителен инструктаж за пренасяне на тежки предмети :) Но да знаеш, че и на нас ни тежат. Тежи ни новия телевизор, защото заради него по-малко се чуваме и по-малко си говорим. Тежи ни новата кола, защото вече не виждаме сезоните - разлистването на листата, аромата на цветята, нежността на първите снежинки. Тежи ни новата видео игра на децата, защото по-рядко виждаме усмивката им насочена към нас.
Така че съм сигурна, че ти знаеш по-добре от нас, какви подаръци да ни донесеш, а и дори и да не получим нищо, тогава съм сигурна, че ще ни е по-леко на душата, вместо да мислим къде да сложим новата придобивка. Може да си поискаме екскурзия на екзотична дестинация, но ти знаеш, че дори и малки пътувания с любими хора могат да бъдат незабравими. Може да си поискаме повече здраве, но ти знаеш, че докато не започнем да се отнасяме по-отговорно към него и този дар би бил неоценен. И все пак може би това е нещото, което няма да спра да си пожелавам и обещавам да продължавам да се уча как да го пазя.
Винаги съм се чудила какво иска дядо Коледа за Коледа, но да си знаеш, че ако случайно ти остане време може да ми напишеш писмо и ще се опитам да го изпълня. До тогава мога само да ти обещая, че през новата година ще се опитам да давам повече, а да искам по-малко ...


П.П. И извинявай за онова желание дето трябваше да ми донесеш космата, деряща топка за подарък... Знам, че вече костюмът ти не е същия след като претърпя среща с моя Тигър :)

петък, 6 декември 2013 г.

Букет от ванилови кексчета

Размишлявах есено-зимно. Не знам защо този сезон така ме навежда на по-активно мислене, по-пасивно движение и домашен уют, но особено след прекрасните снимки на Марта установих, че въпреки недолюбването, което имам към този сезон има прекрасни неща в него. Ароматът на греяно вино ... усещането за първите снежинки по лицето ... сгушване в любимия човек :) Да не забравяме и коледните подаръци! За мен любимата част е самото очакване, тръпката да разбереш какво се крие под елхата ... дори и само един бонбон да има, в красива опакова, съм щастлива както само едно дете може да бъде на Коледа :) Признавам си, че порастването трудно ми се отдава :)
Изненада беше и този букет, който направих по подобие на първият ми опит за букет от кексчета. Вкусовото съчетание е съвсем различно - получи необичайно определение "нещо като еклер с крем нишесте, но от онова време", което ме накара и да се замисля, че рядко ми се случва да си опитам творенията в окончателен вариант, но не съжалявам.
Оригиналната рецепта за ванилови кексчета е на Take-a-cake.
Необходими продукти:
- 125 гр. краве масло;
- 100 гр. захар;
- 2 яйца;
- 125 гр. брашно;
- 5 гр. бакпулвер;
- 2 с.л. прясно мляко;
- течна ванилия. 
Маслото се разбива заедно със захарта на пухкав крем. Добавят се яйцата и ванилията. Настройте миксера на слаби обороти и добавете брашното заедно с бакпулвера. Накрая идва ред на прясното мляко. Разбивайте съвсем за кратко. Поставете по една сладоледена лъжица от сместа в хартиена капсула за мъфини. Изпечете на предварително нагрята на 170 градуса фурна.
Имах много размисли за глазурата. В предишния случай използвах роял айсинг, но нямах на разположение. Не съм фен на маслените кремове. Необходима беше глазура, която да се оформя добре и да стегне, за да не цапа и да не се размазва. Рецептата, на която попаднах обещаваше интересен резултат.
Необходими продукти за глазурата:
- 1 кутия (395гр.) подсладено кондензирано мляко;
- 395 гр. течна, растителна неподсладена сметана;
- 1 с.л. сухо мляко;
- 100 гр. бял шоколад (4 с.л. неподсладено какао ако искате кафява глазура);
- 1 с.л. масло;
Поставете всички продукти в подходящ съд и варете на слаб огън, като бъркате в началото от време на време, а като видите, че започва да се сгъстява - постоянно. При мен това отне повече от 2 часа, но мисля, че в началото ми беше твърде слаб котлона, а и може би също така се дължи на факта, че не използвах животинска сметана. Сместа е готова като започне да пада "на парцали" от лъжицата. Отместете и пресипете в стъклена купа. Разбърквайте от време на време и изчакайте да се охлади напълно. Моята препоръка е да шприцовате кексчетата и да ги оставите в хладилника, за да стегне глазурата напълно и едва след това да ги редите върху букета.
Плюсовете - много добро оцветяване, стяга и не се размазва.
Минуси - мнооого дълго време за приготвяне и доста сладка на вкус (предупреждавам, че това е субективно мнение, защото за другите опитни зайчета беше идеална на вкус).
Като цяло смятам пак да я използвам, но може би ще бъде в съчетание с по-малко сладки кексчета.
Оформянето на самия букет съм показала тук.

вторник, 3 декември 2013 г.

Торта "Портокал и черен шоколад"


Малко почивка съм си дала от тортите със захарно тесто и реших да дам шанс на семплите (сложни) украси със шоколад и подръчни средства :) Дали ми се е получило вие ще кажете. Признавам си, че не съм фен на комбинацията цитрус и шоколад, но в случая това е любимият вкус на един от получателите на тортата и затова се постарах да е мнооого портокалова и мнооого шоколадова. Рецептата е адаптирана от Ирина Купенска.
 Необходими продукти за 3 блата по 20 см:
Шоколадови блатове:
- 180гр брашно;
- 150 гр кафява захар;
- 100 гр бяла захар;
- 60гр какао;
- 1 и 1/4 ч.л. сода бикарбонат;
- 1 и 1/4 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
- 2 яйца;
- 140 мл гъст айран;
- 70 мл олио;
- 140 мл горещо кафе.
Шоколадов крем:
- 200 гр. черен шоколад Линд с портокал;
- 250 мл. течна, растителна неподсладена сметана;
Шоколадов ганаш за заливане:
- 250 гр. черен шоколад;
- 250 мл. течна, растителна неподсладена сметана;
- 50 гр. масло.
Портокалово сладко:
- вътрешността на 3 портокала, обелена и наразяна на малки парченка;
- сока на 2 портокала;
- 1 ч.ч. захар.
Блатовете приготвих ден по-рано. Най-удобно би било да се използва форма за печене 20 см, но понеже нямам такава изпекох един цял блат в правоъгълна форма 30х40 и от него изрязах 3 блата. В по-голяма купа смесете брашното, какаото, двата вида захар, солта, содата и бакпулвера. Отделно леко разбийте яйцата, олиото и айряна. Добавете при сухите съставки, разбъркайте до хомогенна смес. Накрая добавете прясно направеното горещо кафе. Ще повторя предупреждението на Ирина, че сместа е доста течна като консистентност, но това е нормално. Намажете с масло и поръсете с какао формата.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 - 35 минути (ако използвате кръгла форма) или 20 минути (ако използвате правоъгълна).

Сладкото също може да приготвите ден по-рано. Избрах да го направя, защото и блатовете и крема имат нужда от някакъв допълнителен сладък акцент. Сложете в подходящ съд нарязаните портокали, сока и захарта и оставете да ври на слаб огън докато се сгъсти. Оставете да се охлади. 

За приготвянето на шоколадовия крем сложете сметаната да заври. След това я отместете и добавете нарязаният на ситно шоколад. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Оставете да се охлади, като разбърквайте от време на време.

За сглобяването на тортата - сложете първият блат върху подложка за торта или подходящ поднос, намажете с портокаловото сладко и покрийте с половината от крема. Поставете вторият блат и повторете процедурата. Накрая третия блат. Оставете в хладилника да стегне. Реших да "измажа" тортата с маслен крем преди да я залея с шоколадовия ганаш, но като се има предвид, че след това може да я посипете с настъгран шоколад може да пропуснете тази стъпка.
За приготвянето на ганаш загрейте маслото и сметаната до кипване, отместете и сложете шоколада. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Оставете да се охлади, но не докрай, защото глазурата трябва да е леко топла като заливате тортата. Мисля, че там леко избързах и затова не се покри много добре самата торта и се наложи облепване със стърготини. Но пък човек се учи :)


П.П. Ако използвате правоъгълна тава за блата със сигурност ще ви останат "изрезки", както и шоколад от заливането на тортата. Може набързо да си спретнете едни бонбончета и да се наградите за целия труд, който сте вложили в тортата :)