вторник, 18 юни 2013 г.

Две в едно

Две в едно също може да е неочаквано добра комбинация нали :)
С моят, както се казва, спътник, другар, половинка, в живота, решихме малко да разнообразим тази, иначе трудна за нас година, с малко позитивни емоции и да си спретнем сватба :) Но нали Мечо Пух казва - колкото повече, толкова повече, решихме да ги направим поне две (вече обмислям дори да станата три :) и затова на връх моя рожден ден направихме част първа "Подписът". Решението за датата не беше трудно, защото се сгодихме също на моя рожден ден :) Речено-Сторено! 
Разбира се събитие от такава величина не може да се размине без торта. В началото нямах никаква, ама съвсе никаква идея как си я представям. Даже бях решила да поръчам или пък изобщо да няма торта, но половинката веднага се включи и много точно описа къкъв дизайн на торта си представя и от там останалото беше лесно - веднага си дойдоха на мястото и другите детайли. Между впрочем, нали си представяте на какво е подложен той покрай моето тортено хоби, щом прави разлика между видовете захарно тесто, знае как се разреждат бои и разглежда (и помни) идеи за дизайн на торти :) 
Вкусът беше комбинация от кадифен шоколад, добре придружен от крем маскарпоне и домашно сладко от диви ягоди. А за да спазя изискванията на зодията си (близнаци) вторият етаж беше от леки пандишпанови блатове, ванилов крем обсипан със златист карамел и скрил малко шоколад за разкош :) Изкушихте ли се? Ето и рецептата:
Шоколадови блатове:
- 180гр брашно;
- 150 гр кафява захар;
- 100 гр бяла захар;
- 60гр какао;
- 1 и 1/4 ч.л. сода бикарбонат;
- 1 и 1/4 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
- 2 яйца;
- 140 мл гъст айран;
- 70 мл олио;
- 140 мл горещо кафе.
Крем маскарпоне:
- 250 гр. маскарпоне;
-  200 мл. сметана;
- 3-4 с.л. кондензирано мляко;
- сладко от диви ягоди (по желание).
Шоколадов крем: 
- 200 гр. шоколад;
- 1/2 ч.ч. сметана
- 125 гр. масло;
Пандишпанови блатове:
- 10 яйца;
- 20 с.л. захар;
- 20 с.л. брашно;
- 2 ч.л. бакпулвер.
Ванилов крем:
- 4 бр. крем Оле - Ванилия;
-  1 литър и 300 мл прясно мляко;
- парченца шоколад (по желание).
Карамел:
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1-2 с.л. вода.
Всички блатове приготвих ден по-рано. Шоколадовите блатове са по рецепта на Ирина Купенска и са познати от нейната най-вкусна шоколадова торта. Големият им плюс, освен несъмнено страхотния вкус, е че се приготвят изключително лесно и остават сочни и на следващия ден. В по-голяма купа смесете брашното, какаото, двата вида захар, солта, содата и бакпулвера. Отделно леко разбийте яйцата, олиото и айряна. Добавете при сухите съставки, разбъркайте до хомогенна смес. Накрая добавете прясно направеното горещо кафе. Ще повторя предупреждението на Ирина, че сместа е доста течна като консистентност, но това е нормално. Намажете с масло и поръсете с какао форма за торта с диаметър 26 см.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 - 35 минути. Преди сглобяване на тортата разделете охладения блат на две. Аз направих две дози и се сдобих с общо 4 блата.

Пандишпановите блатове са по рецепта от тортената библиотека. Разбиват се белтъците със захарта, докато станат на гъста, пухкава пяна. Добавят се жълтъците и разбиването продължава поне още 4-5 минути. Накрая сложете брашното (размесено с бакпулвера), лъжица по лъжица, като разбивате с най-ниската степен на миксера. Покрийте две тави с размере 30х40 с хартия за печене и изпечете на 180 градуса (предварително загрейте фурната) за около 15-20 минути. Докато изстинат блатовете може да си приготвите карамела. В малка тенджерка загрейте захарта с водата до нейното карамелизиране. Изсипете полученият карамел върху хартия за печене и разстелете, за да може после да го натрошите на едри парчета. Ваниловият крем е най-лесен. Разбийте студеното прясно мляко с крема Оле. Идва ред на любимата част - сглобяването. Изрязах пандишпановите блатове на кръгове с 18 см. диаметър. На дъното на тортен ринг се слага първия блат. Следва крем, парченца карамел, отнова блат, ванилов крем, парченца шоколад и така докато ви свършат благовете :)
Да се върнем на първата ми любов - шоколада :) За да направите шоколадовият крем загрейте шоколада на водна баня, след разтопяването му добавете сметаната, разбъркайте и накрая сложете маслото. Разбърквайте до разтопяването на маслото. Оставете крема да стегне, като го разбърквайте от време на време. 
Последното усилие е за крема с маскарпоне. Разбийте сметаната, след това съвсем леко разбийте маскарпонето с кондензираното мляко. Добавете сметаната към маскарпонето и разбъркайте внимателно. 
Сглобяването си е класика в жанра - блат, шоколадов крем, блат, сладко, крем маскарпоне, блат, сладко, крем маскарпоне, пак блат и така до края на продуктите :) Зарязвате и двете торти в хладилника, за да стегнат, а вие се нахвърляте на остатъците от кремовете и блатовете и оправдавайки се, че трябва да сте сигурни какво ще поднесете ги омитате с огромно удоволствие и чиста съвест :)
Пренасянето и се оказа Голямо предизвикателство! Ако сте видели в проливен дъжд странната гледка на трима мокри до кости мъже държащи торта и разпънали чадъри само над нея - да знаете това беше моята торта :)
Това е от мен! Вече в качеството си на госпожа :)