вторник, 12 февруари 2013 г.

Как да открием любовта?

Подвеждащо заглавие нали :) Не, няма да давам съвети, да правя интерпретации по темата или да разказвам личен опит. Според мен любовта сама ни намира, въпросът е да имаме "очи" да я видим :)
И само да кажа - нямам нищо против целият розово-сърцевиден потоп, който се излива по това време на годината :) Сори! Знам, че има хора, на които им идва в повече, но аз не съм от тях. Въпреки че имаше период от моя живот, в който розовото беше най-мразеният цвят (майче, знам че ще си изумена, но вече черното не ми единственият любим цвят) вече сме постигнали хармонични отношения. Все още нямам дрехи в този тон, но пък с удоволствие купувам бебешко-розови дрешки на всички приятелки, които имат щастието да си имат момиченца. Та думата ми беше за пред-валентинската истерия. Според мен живеем във време, в което толкова рядко и толкова скръндзаво (хубава дума нали ;) се показва любовта и обичта, че един ден хич не е достатъчен, но само защото е доста комерсиализиран не означава, че трябва да се откажем от него. Имам приятелки, които открито заявяват на гаджетата си, че не го празнуват, а после се цупят, че не получават по-особено внимание на този ден и половинката пак е пред компито/ TV-то/ на бира и т.н. В този ред на мисли - Слънчице, нали се досещаш, че не бива да закъсняваш в четвъртък ;)
Днес ще покажа кексчета, скрили вътре малко любов, която чака да бъде открита :) Много добра идея за лесна, кулинарна изненада за Св. Валентин. Идеята не е моя. Сигурна съм, че сте виждали много варианти в интернет пространството. Последната, на която попаднах беше на Анна Савенко - много по-лесен вариант от моя честно казано :) А рецептата на Луиза е придружена и с видео.  Аз реших да скрия сърцата в отделни мъфини (защо да е лесно, като може да е сложно), но за тази цел трябва да маркирате с малки чертички сурово тесто отстрани на купичките в коя посока е сложено сърцето, за да можете да разрежете правилно кексчето.
Мисля, че можете да използвате любимата си рецепта за кекс, като просто оцветите половината с червена боя, а втората половина с какао. Имайте предвид, че е хубаво кекса, който ще използвате за изрязване на сърчицата да е с плътна текстура, за да е по-лесно поставянето и заливането със суровото тесто.
Моята рецепта е съчетание от кокосовата торта на Ирина Купенска (за сърцето) и двойно шоколадовите кексчета за външната част.
Необходими продукти за розовите сърчица:
- 200 гр. брашно;
- 200 гр. захар (външната част на мъфините е с вкуса на черен шоколад и затова добре се съчетава с по-сладките сърца, но ако искате намалете захарта);
- 50 гр. кокосови стърготини;
- 110 гр. краве масло;
- 60 мл + 100 мл. прясно мляко;
- 1 к.л. ванилия;
- 3 белтъка;
- 2 ч.л. бакпулвер; 
- щипка сол;
- розова, хранителна боя
Необходими продукти за шоколадовата част:
- 125 гр. краве масло;
- 40 гр. пудра захар;
- 1/2 ч.ч. сладко кондензирано мляко;
- 3 яйца;
- 120 гр. брашно;
- 50 гр. горчиво какао;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- шипка сол;
- ванилия;
- 1/2 ч.л. нес кафе разтворено в 1 ч.л. гореща вода;
- шоколад за печене (по желание).
Започва се с кекса, от който ще се направят сърцата. Разбийте с тел белтъците, ванилията и 60 мл прясно мляко. В дълбок съд размесете сухите съставки - брашно, кокосови стърготини, бакпулвер, сол. Добавете маслото и 100 мл прясно мляко постепенно като разбивате с миксер. Накрая сложете белтъците с млякото и ванилията. Разбийте за кратко и накрая добавете боята и разбъркайте. Ако нямате боя може да използвате оцветени в червено кокосово стърготини и пак ще получите желания цвят. Загрейте фурната на 170 градуса. Изсипете кекста в правоъгълна форма, покрита с намазнена хартия за печене. Печете за около 30-40 минути или до суха клечка. След изстиването на кекса нарежете на филии и с помощта на метален резец изрежете малки сърчица.
Сега втората смес. Разбийте с миксер мекото масло с пудрата захар до пухкав крем. Добавете кондензираното мляко, ванилията и кафето и разбийте леко. Добавете размесените сухи съставки - брашно, сол, какао, бакпулвер. Разбъркайте с бъркалките без да включвате миксера докато се намокри брашното и след това включете на ниски обороти. Накрая сложете яйцата и отново разбийте за кратко. Изключете миксера, добавете парченцата шоколад (използвах т.н. шоколадови копчета за печене) и разбъркайте с лъжица.
Намаслете форми за крем карамел. Изсипете 1 супена лъжица от шоколадовата смес, като правите кладенче в нея. Поставете изрязаното сърце, като не забравите да маркирате отстрани ръба на формата с малко от тестото, за да знаете, в коя посока е сърцето. С помощта на чаена лъжичка сложете шоколадово тесто около и върху сърцето. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 - 30 минути или до суха клечка. След изстиването им минете с нож по ръба на формата и извадете. Може да опаковате в правоъгълни парченца хартия за печене и да завържете с панделка :)
А в четвъртък купете бутилка хубаво, българско вино и нещо направено от сръчни, български ръце :) Нищо против китайската икономика, но да поощрим родното производство :)

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Двугодишна авантюра

Така - станаха цели две години от началото на тази моя виртуална авантюра :) Мисля, че минах през всички фази на блого-списвач - бях пристрастена, готвех само за да публикувам, не разрешавах да се яде преди да снимам, чувствах се виновна ако цял ден не си прегледам блога, запознах се с много прекрасни хора, открих приятели, установих, че ми се правят само сладки изкушения, направих първите си торти, разбрах, че мога и без блога си, че понякога съм го използвала за извинение, за емоционална патерица... че блога се появи, когато имах нужда от него... Но накрая мисля, че установихме хармонични отношения :) Може би ще стане по-личен и по-малко кулинарен...
Искам ми се да правя повече снимки (старата ми неосъществена любов - фотографията), може би ще се появи и ново хоби :)
Но каквото и да се случи с него искам да благодаря на всички, които ми дадоха приятелството си, които ми идваха на гости, на тези, които опитаха рецептите ми и на тези, на които не допаднах. Всички вие ми дадохте много и съм ви длъжница :) Благодаря!

П.П. Историята на тортата, мечето и тяхното съдружие с един телевизор Велико Търново 85 - съвсем скоро!