четвъртък, 20 декември 2012 г.

Торта "Скуби Ду"

Разсеяността няма място при тортоправенето, от мен да си знаете... Заложете на математиката, точните пресмятания и измервания за гарантиран резултат :) Много обичам да импровизирам и някак в движение да измислям следващата си торта, но това често ми докарва много главоболия. Както се случи и с днешната торта. Един, сладък малък палавник имаше рожден ден - Светли. Моят мъж му е кръстник и затова този ден е празник и за нас :) Тортата се подразбираше от само себе си, а понеже тези дни жонглирам с проверка в работата, нервни колеги и опити за коледни приготовления, реших да избегна моделирането на фигурки и да заложа на готова снимка. До тук добре, но също добре щеше да бъде ако и бях изчислила размерите на тортата спрямо нея или обратното :) Милите приятели от CookiBooki дори ми предложиха да ми го отпечатат отново - в правилен размер, но реших, че трябва да се поизмъча, за да ми е за урок ...
Самата торта исках да е много богата, за да е пълен със сладки емоции живота на малкия юнак и да не се страхува да експериментира! Да е жив и здрав и пълен с късмет! Тортата е със шоколадови блатове, сгушили какаови еклери пълни с сметаново-бананов крем и завити с ванилов крем, а за финал цялото това великолепие обвито с бисквитен вит блат :) Вдъхновението са ми няколко прекрасни дами - Ирина, Йоана и Дими.
Продукти за какаов блат - 25 см.:
2 яйца;
- 100 гр. бяла захар;
- 150 гр. кафява захар;
- 60 гр. неподсладено какао;
- 130 мл. гъст айрян;
- 130 мл. силно кафе;
- 50 мл. олио;
- 180 гр. брашно;
- 1 1/4 ч.л. сода бикарбонат;
- 1 1/4 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
Продукти за вит, бисквитен блат:
-  8 жълтъка;
- 4 белтъка;
- 80 гр. брашно;
- 100 гр. захар;
- 20 гр. пшеничено нишесте;
- щипка сол.
Продукти за ванилов крем:
- 3 опаковки ванилов пудинг без варене на Йоткер;
- 1 литър прясно мляко;
Продукти за сметаново-бананов крем:
- 1 банан;
- 100 мл. подсладена сметана;
Какаовият блат го правя вече няколко пъти и ми е сред любимите. А за какаовите еклери няма да описвам рецептата, защото Йоана е обяснила всичко перфектно и просто трябва да следвате описанието и.
За да приготвите първият блата смесете сухите съставки в купа - брашно, какао, сол, двата вида захар, содата за хляб и бакпулвера. Отделно разбийте яйцата и постепенно добавете айряна и олиото. Добавете мократа смес към сухата и забъркайте. Накрая добавете кафето. Изпечете във форма намазана с масло и поръсена с какао на 180 градуса до суха клечка (около 15 минути на моята фурна). След като изстине разрежете на две.
Следващ по реда си е витият блат. Разбийте жълтъците с 1 с.л. захар и солта. Отделно разбийте и белтъците с останалата захар. Добавете жълтъците при белтъците, а накрая и брашното, пресято с нишестето. Изсипете сместа в тава с размери 30х40, предварително застлана с хартия за печене и подравнете повърхността. Изпечете в предварително загрята на 230 гр. фурна за около 10 минути. В никакъв случай не се изкушавайте да печете твърде дълго, защото накрая ще получите блат, който не е еластичен и не може да се навива. След изваждането на блата го обърнете върху предварително навлажнена кърпа, отстранете хартията за печене и навийте на хлабаво руло. Оставете да изстине, развийте и нарежете на ленти с височината, която според вас ще бъде тортата (сумата от височината на какаовия блат и два реда еклери + малко крем и т.н. :).
Ваниловият крем го направете според инструкциите на опаковката. Аз намалих количеството на млякото, за да се получи по-гъст крем. Намачкайте банана на пюре и го добавете към разбитата сметана. С полученият крем напълнете еклерите.
Идва ред и на сглобяването. В стягащ тортен ринг първо сложете отстрани вития блат, а на дъното първата част от какаовия блат. Върху него сложете малко ванилов крем, наредете еклерите, още ванилов крем, още еклери и накрая пак залейте с крем, за да няма празни места. Накрая покрийте с втората половина на какаовия блат. Оставете в хладилника за минимум два часа, за да стегне добре и след това извадете от ринга и украсете по желание :)

сряда, 19 декември 2012 г.

Коментарно

Сега ... Избягвам да съм негативна в блога си, защото всеки, който отделя време да чете едва ли му се занимава с това... Позволявам си да споделям само проблемите си по отношение на направата на поредната рецепта, но след дълго размишление реших да си кажа. Който не му се чете моето оплакване спокойно може да затвори страницата и да се върне като възстановя нормалния тон на общуване :) Обещавам да е още утре.
Правя торти като хоби, а всички, които се занимават със същото, знаят, че това е доста скъпо струващо хоби. И като всеки човек, който е запален по това, което прави, искам да го правя добре!
До сега не съм правила нито една торта за пари, а и не мисля, че ще го правя за в бъдеще. Първо, че има хиляди пъти по-талантливи хора от мен, а и защото установих, че не мога да приема да направя едно към едно искането за конкретен дизайн на торта. Но да се върна на въпроса.
Коментари от типа, че защо толкова скъпо излиза една домашна торта меко казано ме напрягат и засягат ... и то при условие, че в конкретния случай обясних подробно, че това ще е стойността само на вложените продукти и то на продуктите, които човека поиска да има вътре. И да - когато сложиш истински неща, цената наистина стана като в сладкарница Неделя, но поне знаеш какво има вътре (с цялото ми уважение към въпросната сладкарница, в случая не коментирам тяхната работа).
В заключение - намеци от типа "печалба ли гоним" и т.н. не търпя и не толерирам и развалят удоволствието ми от тортоправенето. И ако реша да гоня печалба цената би им била астрономическа, както казва моя мъж, защото той знае колко време, емоции, безсънни нощи и разоряване на семейния бюджет коства всяка една от тях. Не целя да засягам никого, а просто изказвам моето мнение.
И за да  не помислите, че спирам да правя торти - следват още три :)


петък, 14 декември 2012 г.

Пилешки пай

Днешната рецепта видях една съботна сутрин в предаването "Бон Апети". Вкъщи често телевизора е включен на някой кулинарен канал, защото ми действа разтоварващо, за разлика от всички останали телевизии, по които те заливат само с негативна информация. В последно време сме основно на пилешко месо и съм в търсене на нови рецепти за разнообразяване на менюто :) Много, много вкусно се получи! Даже за мое учудване на следващият ден пая беше по-вкусен :)
Необходими продукти:
- 2 бр. пилешки бутчета без кожа;
- 2 ч.ч. прясно мляко;
- 1/2 ч.ч. брашно
- 100 гр. пушена шунка;
- 3 стръка праз;
- 2 с.л. мека горчица;
- сол;
- черен пипер;
- 1/2 пакет бутер тесто.
- 1 жълтък;
- масло;
- олио.
В по-дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. олио и една бучка (колкото кубче мая) краве масло. Обезкостете бутчетата и направете пържоли. В интерес на истината дори и да не сте добри в това упражнение няма голямо значение, защото месото след това ще бъде нарязано на парчета. Овкусете пържолите със сол и черен пипер. Запържете в мазнината за няколко минути до златисто. Извадете пържолите и ги нарежете на парчета. В същата мазнина запържете ситно нарязаният праз до омекване. Добавете брашното и разбъркайте. Идва ред на прясното мляко.
Разбърквайте и изчакайте сосът да се сгъсти. Сложете горчицата. В оригиналната рецепта се използва 1 с.л. дижонска горчица, но понеже аз предпочитам по-меката горчица увеличих количеството и. Отместете сосът от печката и добавете нарязаната на кубчета шунка и нарязаното пилешко месо. Изсипете в керамична форма за пай, ако нямате такава според мен може да се получи добре и в йенска тава или дори в тефлонова тава. Изчакайте пая да поизстине преди да го покриете с бутер тестото. Разточете бутер тестото, която е престояло поне час в хладилника, за да не е съвсем замръзнало и да може да се разточи. Сложете върху тавата с пая и изрежете по линията на тавата. Изрежете отвори в тестото, за да може да излиза парата при печене. Намажете с разбит жълтък. Изпечете на 180 градуса за около 30 минути. От личен опит - пая се реже  по-добре след като е леко поизстинал :) 

сряда, 12 декември 2012 г.

Питка за здраве

Това е моята питка, която направих като част от инициативата на Илиянка - "Направи питка за здраве и предай нататък". Пожелавам на всички да се радват на най-ценното - здравето и да го пазят, защото по-голямо съкровище от него няма!
Тази питка я приготвих два пъти в рамките на няколко дни, но по закона на Мърфи имах възможност да я снимам само втория път, в който тя реши да няма достоен външен вид, а и снимах вечер и снимките също не се получиха :) Въпреки това ви уверявам, че наистина е много вкусна. Рецептата открих или във в-к Лакомник или в-к Апетитко, но за съжаление не съм записала нищо по-точно от това освен, че влиза в графа любими :)
Необходими продукти:
- 1 кг брашно;
- 1 кубче мая;
- 1 ч.ч. прясно мляко (с вместимост около 200 мл);
- 2 ч.ч. кисело мляко;
- 1 ч.л. захар;
- 1 ч.л. оцет;
- 1 ч.л. сода за хляб;
- 1 с.л. сол;
- 4 яйца.
- 1/2 ч.ч. смес от олио и разтопено масло.
Разтворете маята със захарта и леко топлото прясно мляко и я оставете на топло. Към предварително пресятото брашно добавете останалите продукти - леко разбитите яйца, прясно мляко, оцет, сол, мазнината, като преди да сложите киселото мляко добавете към него содата за хляб и разбъркайте. Накрая прибавете и маята и замесете средно меко тесто. При необходимост добавете още брашно или малко олио, за да съберете тестото. Може да опечете без всякакво оформление. Аз разделих тестото на две като всяка част оформих на фитил и усуках, а после навих (така както се навива баница) в намазана с олио тава. Оставете питата да втаса, след това намажете с разбит жълтък и изпечете в предварително нагрята на 180 градуса фурна.
Продължавам със солената серия - следва пай с пиле :)

четвъртък, 6 декември 2012 г.

Торта с плодови блатове и шоколадов крем

Честит Празник на всички именници! И колкото и да е "необичайно" днес няма да показвам ястие с риба, а отново нещо сладко, което приготвих за подарък на един рожденик - голям любител на конете.
Моите "напъни" за рисуване продължават ... както е видно все още са на етап "пасторални детски рисунки", но ентусиазмът е на лице, въпреки че леко поувехна след поредния опит... Ще се повторя - резултатът е далееееч от планираното и желаното, но нали знаете кой път е постлан добри намерения :)
Да се върнем обаче към по-интересната част :) Тя е една експлозия от вкусове и аромати. От доста време исках да направя торта, която да е по-различна от обичайните. Исках блатовете да са доминиращи и да има по-малко крем. В България винаги искаме тортата ако може да им много крем и тънки блатове (поне аз съм така) и ако може да е на три етажа :) Днешното ми изпълнение е на торта без яйца по уникалната рецепта на Светослава, която може част от вас познават с нейния блог, а ако сте пропуснали вижте и фейс-бук страницата и, за да се порадвате на тортите, които създава. На мен лично любима ми е  ръчно рисуваната торта "Целувката"... Съвсем леко импровизирах с рецептата и това е моят резултат:
Необходими продукти за два блата по 25 см.:
- 250 гр. краве масло;
- 280 гр. кафява захар;
- 1 ч.л. ванилия;
- 2 ч.л нес-кафе;
- 225 гр. кисело мляко;
- 390 гр. брашно;
- 1/2 ч.л. сол;
- 2 ч.л. канела;
- 1/2 ч.л. сода за хляб;
- 2 ч.л. бакпулвер.
- 150 гр. едро смлени орехи;
- 3 бр. банани (370 гр. банани измерени без кората);
- 2 бр. круши; 
- 1 ч.ч. сушени плодове (стафиди, червени боровинки и др. по избор).
Необходими продукти за шоколадов крем:
- 200 гр. черен шоколад;
- 50 гр. хубаво какао (ползвам на Йоткер);
- 125 гр. краве масло;
- 1 кутия крема сирене Филаделфия;
- 200 гр. заквасена сметана;
- 200 гр. пудра захар. 
Ароматът, който имат блатовете е неповторим - банани, канела, сушени плодове ... стана ми много Коледно докато правех тортата, защото цялата къща ухаеше така и дори за малко да си променя мнението за дизайна :)
След като реших, че няма да слагам много крем в тортата, ми трябваха и повече блатове, за да постигна височина, затова изпекох три блата. Посочените по-горе продукти са за 2 блата, които спокойно може да разрежете на две и да се сдобиете с 4 блата и да сложите колко крем ви се иска :)
Разбийте кравето масло с кафявата захар до пухкав крем. Добавете ванилията, кафето и киселото мляко. В отделен съд смесете всички сухи съставки - брашно, сол, канела, сода, бакпулвер. Сложете половината от тази смес при маслената смес и разбъркайте до усвояване. Добавете пюрираните банани и обелените и настъргани круши. Разбъркайте и добавете втората половина на сухата смес. Отново следва разбъркване и накрая идва ред на орехите и на сушените плодове. Разделете сместа в две, предварително намазани с масло тави (с диаметър 25 см.) и изпечете на 180 градуса за около 40 минути или най-добре до суха клечка. Не се изкушавайте да печете по-дълго време, а се доверете на проверката с клечка. Най-вероятно като извадите блатът при натиск, той изглежда твърде мек и въздушен, но след изстиването му става плътен и няма опасност да е рехав и чуплив. Оставете блатовете да се охлаждат и пригответе крема.

Разтопете на водна баня шоколада и го оставете да се охлади. Разбийте кравето масло с крема сиренето до пухкав крем. Добавете какаото и пудрата захар и разбъркайте сместа. Може би ви се струва твърде много захарта или поне аз така реших първият път, когато приготвях този крем, но имайте предвид, че черният шоколад е горчив, а и какао също е неподсладено и като резултат всичко се балансира и кремът не е твърде сладък. Добавете разтопеният шоколад, разбийте леко и накрая сложете и заквасената сметана и разбийте за последно. Това е :)
Сглобяването е класика в жанра - редите в стягащ ринг и следвате поредността - блат, крем, блат, крем :) Оставяте да постои в хладилника, за да стегне или на терасата, където температурите са сходни и след това махате ринга и украсявате тортата по ваше желание и вкус. Имайте предвид, че ако правите три блата, както в моя случай, шоколадовият крем няма да ви стигне за да покриете тортата и отвън.
И накрая ще споделя как направих изправеният кон - на някой може му е полезна тази информация. Първо си избрах снимка от интернет с малко детайли. Сложих я в word file и я увеличих до размера, който исках да има фигурката. Отпечатах и изрязах с ножица по силуета на коня, като си оставих детайли като грива и опашка изрязани като цяло и после до-оформих. Разточих много дебел пласт бяло захарно тесто - може би около сантиметър. Наложих отгоре приготвеният шаблон и с помощта на скалпел, следвайки контурите, изрязах кончето. В долната част на фигурката сложих клечка за зъби, за да мога после да я закрепя на тортата, но може би следващият път би използвала дълго,тънко, дървено шишче. Оставих я да изсъхна напълно преди да я използвам - при мен отне около 48 часа.