вторник, 27 ноември 2012 г.

Бърза Туршия

Все обещавах, че ще направя "солена" публикация, но и аз самата не очаквах, че ще бъде на туршия :) Но всичко започна с едни 10 зелки... или поне толкова трябваше да бъдат. Решихме с половинката да започнем зимнината и за къде сме без кисело зеле :) Миналата година за първи път правихме и опитът ни беше повече от сполучлив - да видим как ще е тази година. Но явно все още не сме добре ориентирани в количествата, които се побират в малкото ни бидонче и вместо с 10 зелки (само ще отбележа, че то накрая побра 6-7) се сдобихме с 30 кг! И какво, какво - свекито веднага извади една рецепта от златните си архиви, за туршийка, която става за 24 часа. За мен тази рецепта беше новост и затова я споделям, за да помогна на всеки, който се окаже като нас с повече зеле отколкото е планирал :)
Необходими продукти:
- кофа от 10 литра с капак;
- 3,5 кг нарязано като за салата зеле;
- 2 кг други зеленчуци (в нашия случай карфиол и моркови);
- кервиз;
Продукти за маринатата:
- 100 гр. сол;
- 750 мл оцет;
- 250 мл олио;
- 300 гр. захар.
Обърквате нарязаните продукти в кофата. Загрявате продуктите за маринатата до завиране и заливате зеленчуците. Поставяте чиния отгоре, върху нея тежест (камък например), затваряте капака и оставяте на хладно. Първите 24 часа се разбърква през 2-3 часа. Ние разбира се нямаше как да изпълним последното изискване и може би заради това салатата беше готова след ден и половина.
Рецептата е идеална за начинаещи в зимнината като нас, а и гарантира експресна салатка докато чакате зелето да стане :)

четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Бисквитена работилничка

Днес няма да има рецепта :) Или поне не от обичайният вид. Ще ви покажа какво се получава като съберете търпелив и талантлив учител, усмихнати и запалени по сладкарството хора, няколко килограма фондан, няколко литри боички и много, много забавление :) Участвах в "Бисквитената работилничка" организирана от CookiBooki и това са моите произведения! Още веднъж благодаря за прекрасната организация!









неделя, 11 ноември 2012 г.

Как да си направим хартиени кошнички за мъфини

Това може би ще бъде най-кратката ми публикация :) Съвсем накратко ще разкажа и покажа как всеки сам може да си направи хартиени кошнички за своите домашно направени кексчета. Идеята съм срещала в интернет преди доста време и затова не мога да посоча източник, а и когато реших да предам по-специален външния вид на моите шоколадови мъфини просто импровизирах.
Изпекох мъфините в бели хартиени капсули, но според мен ще се получи добре и с кексчета, които са изпечени директно във формите, без обвивка. Изчакайте да изстинат напълно. Може би е най-добре да направите кошничките преди поднасяне, в случай, че в самите мъфини има повече мазнина и се появят петна по хартията.
Изрежете дантелената част от салфетките. Измерете колко ви трябва за едно кексче и нарежете парчета с такава дължина. Изрежете съвсем малко парченце двустранно тиксо и го залепете в единия край на дантелата. Отлепете другата част от покритието на тиксото и завийте салфетката около кексчето, като залепите двата края с помощта на тиксото.
Това е :) Не е революционна идея, но придава по-празничен вид на домашните творения :) Надявам се да ви е харесал моят "селф-мейд" ;)

вторник, 6 ноември 2012 г.

Двойно шоколадови мъфини

Това трябваше да бъде "солена" публикация... Направих едни чудни пилешки кюфтенца, но свършиха толкова бързо, че дори не успях да стигна до шкафа с фотоапарата :) Затова - отново ще показвам "сладка" рецепта. Тези мъфинчета ги правя за втори път в рамките на една седмица - бързи, лесни и изключително вкусни. Ако погледнете само с едното око към продуктите веднага ще откриете колко са диетични - имат само 40 гр. захар ... хубаво е обаче да не гледате с двете очи :) Всичките калории се компенсират от това, че са безбожно вкусни. Открих ги случайно, търсейки рецепта, с която да използвам останалото ми кондензирано мляко от кремовете за последните торти, които правих. Показвам втората си серия, която направих за да се отблагодаря на едни почти непознат човек. Имах много неприятно преживяване - Делчо се разболя. Делчо е моят компютър и знам, че може би звучи странно, че си има име, но толкова време го чаках и когато половинът ми го подари му се радвах като на нов, скъп приятел. Неочаквано обаче се счупи и останах без компютър 3 часа преди да замина в командировка, по време на която трябваше да водя лекции цял ден. Нямах време за никаква реакция ... не знам какви чувства са личали на лицето ми, но този непознат човек не просто ми предложи да използвам за няколко дни неговият лаптоп, но без нищо да каже го опакова и ми го връчи ... Хей така ... на доверие... Не знам дали приготвянето на нещо шоколадово е достатъчно да изрази благодарността ми, но се надявам да го зарадвам поне малко...
И за да не си помислите, че вече съм забравила рецептата - ето я и нея (оригиналната рецепта е от тук).

 
Необходими продукти:
- 125 гр. краве масло;
- 40 гр. пудра захар;
- 1/2 ч.ч. сладко кондензирано мляко;
- 2 яйца;
- 120 гр. брашно;
- 50 гр. горчиво какао;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- шипка сол;
- ванилия;
- 1/2 ч.л. нес кафе разтворено в 1 ч.л. гореща вода;
- шоколад за печене (по желание).




Приготвянето им е мнооого лесно и не, не съм объркала поредността на поставяне на продуктите :) Разбийте с миксер мекото масло с пудрата захар до пухкав крем. Добавете кондензираното мляко, ванилията и кафето и разбийте леко. Добавете размесените сухи съставки - брашно, сол, какао, бакпулвер. Разбъркайте с бъркалките без да включвате миксера докато се намокри брашното и след това включете на ниски обороти. Накрая сложете яйцата и отново разбийте за кратко. Изключете миксера, добавете парченцата шоколад (използвах т.н. шоколадови копчета за печене) и разбъркайте с лъжица. В хартиени форми за мъфини изсипете по една сладоледена лъжица от сместа. Изпечете на 180 градуса за около 20 минути. Имат божествен вкус на черен шоколад! Но ако предпочитате по-сладки неща или увеличете захарта или сменете какато с подсладено.
П.П. Можете да изпечете сместа и в правоъгълна форма за кекс, която се покрили с хартия за печене, но увеличете малко времето за печене или просто проверете готовността с клечка за зъби.