сряда, 17 октомври 2012 г.

Торта "Витраж"

Може би съм го споделяла, но съм голям фен на рисуваните торти на Бети :) Неосъществимата ми мечта да имам перо на художник (неосъществима поради тоталната липса на талант) леко се пренесе върху тортите и много ми се искаше да нарисувам поне една. Това, което се получи от този мой първи опит трудно може да се нарече рисуване, но е вариант на стила "витраж" (стъклопис), който видях и много ми допадна (или поне аз така го кръстих). Разбира се изпълнението търпи мнооого критики, но пък експеримента ми допадна :)
Рожденичката, за която направих тази торта е много специална за мен. Тя е човек, който чувствам като сестра, без да ни свързва кръвно родство, а по-скоро близост по душевност,  споделени мисли и съпреживени емоции. Надявам се да съм я зарадвала и и пожелавам много разноцветни, позитивни емоции и много споделена любов, която винаги прави нещата по слънчеви :) А сега - нейно величество тортата:

Необходими продукти за блата:
- 2 яйца;
- 100 гр. бяла захар;
- 150 гр. кафява захар;
- 60 гр. неподсладено какао;
- 100 мл. гъст айрян;
- 100 мл. силно кафе;
- 50 мл. олио;
- 180 гр. брашно;
- 1 1/4 ч.л. сода бикарбонат;
- 1 1/4 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
- 1/2 ч.ч. едро натрошени орехи. 
Необходими продукти за крема:
- 500 гр. маскарпоне;
- 2-3 с.л. кондензирано мляко (по-желание, ако обичате по-сладкото);
- 150 мл. течна подсладена смената;
- сладко от боровинки, диви ягоди (или каквото друго предпочитате)


Блатът е по рецепта на Ирина. Избрах го, защото отговаряше на наличните продукти, които имах, доста е бърз за приготвяне и много, много вкусен. Тъй като исках да направя малка торта - не повече от 19 см., а нямам три, малки еднакви тави, в които да изпека блатовете, реших въпроса като изпекох един цял, правоъгълен блат (30х40 см), от който отрязах три, кръгли, по-малки. Минусът на това решение, а именно това, че остават несъразмерни малки изрезки блат, бързо превърнах в плюс като направих от тях бонбони, като добавих малко маскарпоне, сладко от диви ягоди, намачках, оформих и овалях в горчиво какао и кокосови стърготини :)
Все пак думата ми беше за тортата. За да приготвите блата смесете сухите съставки в купа - брашно, какао, сол, двата вида захар, содата за хляб и бакпулвера. Отделно разбийте яйцата и постепенно добавете айряна и олиото. Добавете мократа смес към сухата и забъркайте. Накрая добавете кафето. Изсипете в правоъгълна тава предварително намазана с масло и поръсена с какао. Аз за всеки случай сложих и хартия за печене :) Поръсете отгоре с орехите. Изпечете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Оставете блата да се охлади и с помощта на чиния с подходящ диаметър си изрежете трите блата. Единият със сигурност ще с неправилна форма и ще трябва да го допълвате с парченца, затова е хубаво при реденето на тортата да го сложите в средата.
Кремът става много бързо. Разбийте сметаната, добавете към нея леко разбитото с кондензираното мляко маскарпоне и разбъркайте до хомогенна смес. Подредете торта във форма с падащи стени в следната поредност - първи блат, маскарпоне, сладко от  боровинки, втори блат, маскарпоне, сладко от диви ягоди, трети блат и най-отгоре още съвсем малко маскарпоне. Количеството на сладката зависи от това колко сладка искате да стане тортата. Имайте предвид, че самите блатове не са много сладки, заради използваното не-подсладено какао. Оставете тортата в хладилника да стегне за поне 2 часа, махнете откопчаващите се стени и украсете по желание. Аз покрих с един пласт маслен крем, за изолация, след това опаковах тортата в бял фондан и започнах да творя :) Контурите направих с шоколадов роял айсинг, а оцветяването беше с прахообразни бои разтворени в малко водка.
Надявам се, че ви е харесала моята първа почти рисувана торта :) Сигурна съм, че вече сте изморени от тази тортена серия - обещавам почивка :) Имам планове да се опитам да наваксам със "солените" публикации, но знае ли се къде ще ме отвее вятъра. 

вторник, 16 октомври 2012 г.

Солена вита торта

Ред е на торта №3, която приготвих заедно с торта "ЦСКА" и шоколадовата тора. За първи път я направих за моя рожден ден и понеже беше приета добре реших да повторя, но с изменения в рецептата. А оригиналът е разбира се на Димитрана :)
Необходими продукти за блата:
- 8 белтъка;
- 5 жълтъка;
- 80 гр. заквасена сметана;
- 1 ч.л. сол;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 160 гр. брашно.
Необходими продукти за крема:
- 1/2 кутия маскарпоне;
- 1/2 ч.ч. нарязани сушени домати;
- 1/2 ч.ч. нарязани обезкостени маслини;
- 100 гр. заквасена сметана;
- 2 опаковки крема сирене Филаделфия;
- 100 мл течна готварска сметана;
- 2-3 с.л. босилеково песто;
Разбира се, че се започва от блата :) Успокоението е, че самата торта става сравнително бързо. Въпреки, че според хората около мен откакто съм започнала да кулинарствам по-сериозно, не можело да се разчита на моята преценка за бързо и лесно :)
Дими идеално е описала каква е поредността при приготвянето на тази рецепта. Започнете с разбиването на белтъците на сняг със солта. Отделно разбийте жълтъците заедно със заквасената сметана и ги добавете постепенно към белтъците. Накрая идва ред и на пресятото с бакпулвера брашно. Изпечете в тава (30х40 см) покрита с хартия за печене в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10 минути. Извадете от фурната и навийте на руло във влажна кърпа.Докато блатът изстива може да приготвите двата пълнежа.
Разбийте леко маскарпонето, добавете крема сиренето и накрая заквасената сметана. В друг съд разбийте сметаната и добавете постепенно маскарпонето като разбърквайте внимателно сместа докато стане хомогенна. Отделете една трета от сместа за покриване на тортата. Останалото количество разделете на две. Към първата част добавете сушените домати и маслините, а към другата част добавете босилековото песто. Разбира се може да импровизирате с пълнежа спрямо вашия вкус. Може да сложите просто нарязан на ситно колбас, настъргани кисели краставички, сирене, кашкавал и т.н. Разрежете блата на еднакви по широчина ленти. Поставете крем на всяка от тях, навийте на обърнато руло и стегнете с прозрачно домакинско фолио. Тук може да видите как трябва да стане. Оставете тортата в хладилника да стегне за няколко часа. Развийте фолиото и украсете с отделеният крем.
Тортата се получава сравнително малка, но доста наситена като вкус. Признавам си, че на нея и бе обърнато най-малко внимание в сравнение със сладките си посестирим, но аз съм много доволна от резултата :)

събота, 13 октомври 2012 г.

Шоколадова торта с целувки и крем маскарпоне

Колебаех се между това заглавие и нещо по-кратко от типа "Торта с бухалчета", но имахме един спор дали това са бухалчета или сови и накрая реших да заложа на описателната част :) Думата ми е отново за тортите. Тази беше направена за един рожденик, който е голям любител на шоколада и признавам си, че я направих с много удоволствие, а с още по-голямо изядох три парчета от нея ;)
Украсата беше планирана по съвсем друг начин, но в последния момент смених тотално посоката след като видях картичката, която придружаваше подаръка.
А и от доста време ме сърбяха ръцете да направя бухалче от захарно тесто. Признавам си, че съм доволна от резултата още повече, че като изключим цветенцата всичко останало е правено пак само с помощта на кръгли и яйцевидни форми. Бях си взела един комплект рингове от магазин по левче и част от тях оформих по удобен начин, защото когато решаваш дизайна в 12 през нощта трябва да импровизираш сериозно. А за самото оформяне обяснение може да видите тук и още малко идеи от тук. Идея си харесах при Таня - така изкушаващо беше описала вкусът на тортата, че не ми оставаше друго освен да опитам. Шоколадовият крем е истинско откровение!
Необходими продукти за 3 блата по 25 см:
- 55 гр. какао;
- 110 мл. вода;
-  260 гр. брашно;
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат;
- щипка сол;
- 175 гр. краве масло;
- 200 гр. захар;
-3 яйца;
- 120 гр. заквасена сметана;
- ванилия;
Необходими продукти за шоколадов крем:
- 200 гр. черен шоколад;
- 1 кутия крема сирене Филаделфия;
- 125 гр. краве масло;
- 200 гр. пудра захар;
- 50 гр. неподсладено какао;
- 200 гр. заквасена сметана;
Необходими продукти за крем с маскарпоне:
 - 1/2 кутия маскарпоне;
- 2-3 с.л. кондензирано мляко;
- 200 мл. течна подсладена сметана;
- шоколад на копчета или парченца шоколад (по желание);
Необходими продукти за целувките:
- 2 белтъка;
- 2/3 ч.ч. пудра захар;
- щипка сол;
Приготвих блатовете един ден по-рано, но това не повлия върху вкуса им - останаха си влажни и много вкусни. Загрейте водата до завиране и след това я отместете от печката, добавете какаото и разбъркайте до хомогенна смес. Много е важно да използвате качествено какао. Докато сместа се охлади разбийте маслото и захарта за около 3-4 минути до кремообразна смест. Започнете да добавяте яйцата като след всяко едно от тях се разбива добре. Ред е на ванилията. Към охладената какаова смес се прибавя маслената смес и идва ред и на брашното. То се редува със заквасената сметана, като винаги се започва и завършва с брашно. Изпечете на три пъти в тава намазана с краве масло в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Оставете ги да се охладят добре.

С целувките имаше интересна история. Позвъних на мама да помоля за нейната изпитана рецепта, а тя директно ми препоръча да си взема готови, защото при условие, че ги правя за първи път вероятността да не ми се получат е голяма. Но ината си е инат и реших да се пробвам. Разбих си сместа за целувките преди работа и ги сложих да се изсушава докато съм на работа. Но да се върнем на рецептата, която харесах от списания Меню. Разбийте белтъците и щипката сол до т.н. "меки връхчета" и започнете постепенно да добавяте захарта, като не спирате миксера. Щприцовайте целувките върху хартия за печене и "забравете" за около 4 - 5 часа в предварително загрята на 60 градуса фурна.
Споменах ли вече, че шоколадовият крем ми стана фаворит :) Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади. Отделно се разбива маслото заедно с крема сиренето. Към тях се добавят пудрата захара и какаото. Разбъркайте със силиконова шпатула. Добавете охладеният шоколад и заквасената сметана и отново разбийте до пухкав крем.
С продуктите, които съм посочила за крема с маскарпоне направих достатъчно количество за тази торта и за тортата ЦСКА, така че сами можете да прецените дали да не намалите количеството, а може и просто да сложите повече крем. Това е най-лесната част за приготвяне от цялата торта. Разбийте леко маскарпонето и кондензираното мляко. Накрая го добавете към разбитата сметана. Разделих сместа на половина, като частта предвидена за тази торта обогатих с шоколад на копчета (другата част отиде за тортата ЦСКА), а може просто да добавите начупен шоколад или каквото друго ви хрумне.
Сглобяването както винаги е най-добре да стане в регулиращ се ринг. Подредбата е както следва: първи блат, шоколадов крем, целувки, още малко шоколадов крем, втори блат, крем маскарпоне, трети блат и още малко шоколадов крем отгоре.
Това е - изчаквате да стегне и украсявате или пък не :) Понякога наистина ми се иска опитам тортата веднага ... без да чакам нито минута :)

петък, 12 октомври 2012 г.

Торта "ЦСКА"

Ето, започва и обещаният дъжд от торти макар и с малко закъснение. След поредният експеримент, който правя със себе си установих, че мога да направя 3 торти за 12 часа, като 10 от тях бяха от едно деноНощие ... Но както се казва в някои реклами - не опитвайте това в къщи - не е препоръчително за вашето здраве, нервите на роднините, съседите, домашните любимци и други волно или неволно засегнати лица :) Недоспиването и близостта до големи количества сладки и солени неща, които трябва непременно да се опитат преди да бъдат вложени в творението води до неочаквани ефекти върху психиката, килограмите и настроението ;) Хубавото е, че всичко това е вече зад гърба ми и тортите са вече изядени! Но да се върнем на поводите и тортите.
Моят по-добра половинка имаше рожден ден, а може ли да има празник без торта. Когато го попитах каква торта иска, отговорът не съдържаше описание на вкусовите характеристики, както очаквах, а само едно изречение: Искам торта с ЦСКА! Може ли да се устои на тази молба да го за радвам с второто му най-любимо нещо (след мен, разбира се :) И понеже съм патила с опити сама да спретна прословутото лого реших, че този път няма да си правя експерименти, а ще се доверя на професионалистите. Прекрасните приятели от CookiBooki ми отпечатаха логото съвсем като истинско! Ето и самата торта:
Необходими продукти за 19 см блатове:
- 8 жълтък;
- 4 белтъка;
- 100 гр. захар;
- 80 гр. брашно;
- 20 гр. пшеничено нишесте;
- щипка сол. 
Необходими продукти за орехово-карамелен крем:
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1/2 ч.ч. вода;
- 1/2 ч.ч. неподсладена сметана (прясно мляко);
- 1/2 ч.ч. едро смлени орехови ядки;
- щипка канела;
- 150 мл. подсладена сметана;  
Необходими продукти за крем с маскарпоне:
- 1/2 кутия маскарпоне;
- 2-3 с.л. кондензирано мляко;
- 200 мл. течна подсладена сметана;
- 1 банан
Блатът е по рецептата на Димитрана за вита торта :) Вече неколкократно изпробвана и одобрена и нямаше как да не заложа пак на нея. Единствената промяна, която направих е, че не навих тортата, а отрязах три еднакви кръгли блата, защото исках кремовете да са на отделни пластове. Започнете приготвянето на блата като разбиете жълтъците с лъжица захар и щипката сол. Следва разбиването на белтъците с останалата захар. Добавете постепенно жълтъците към белтъците, а накрая и пресятото брашно с нишестето. Всичко се разбърква много внимателно. Изсипете сместа в правоъгълна тава (30х45 см) застлана с хартия за печене и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути.
Докато се охлади блата може да приготвите първия крем. Той е вдъхновен от един от любимите ми сладоледи за това лято - този на Мариета. Сложете в по-дълбок съд захарта и водата на печката и изчакайте захарта да се карамелизира. След това добавете 1/2 чашата сметана и изчакайте карамела да се разтопи. Накрая идва ред на канелата, отместете от печката и добавете орехите. Ред е за поредното изчакване докато сместа се охлади. Разбийте подсладената сметана с миксер, добавете орехово-карамелената смес и разбъркайте внимателно.
Накрая остана да се направи последният крем, който е много лесен. За съвсем кратко се разбива маскарпонето с кондензираното мляко (може да увеличите или намалите количеството на млякото, в зависимост от това колко сладък искате да бъде крема). Отделно разбийте сметаната и накрая съберете маскарпонето и сметаната.
Сглобяването става във форма за торта с махащи се стени, регулиращ се ринг (имам метален от Метро и един пластмастов от магазин по левче) или ако нямате, може накрая да обвиете тортата с прозрачно домакинско фолио, докато леко се стегне. Ето и поредността - блат, орехово-карамелен крем, втори блат, парченца банани, крем с маскарпоне и накрая трети блат. Цялото това великолепие се оставя да престои в хладилника, за да се стегне поне за 2 часа. Накрая може да го украсите с разбита сметана и банани или както ви диктува въображението.
Това е тортата на моето пораснало момче :) Направена с пълни чаши с любов, килограми целувки и подправена с много благодарност за цялата сила, смелост и щастие, които ми дава...
Продължението следва ... с една мноого шоколадова торта :)
П.П. Имам логото на ЦСКА във няколко формата, така че ако на някой му трябва съм готова да го споделя :)

вторник, 2 октомври 2012 г.

Направено по ваши рецепти - 5

Времето така безмилостно ми е сграбчило в лапите си, че не ми остава почти никакво време да седна да подредя снимки и рецепти в стройна публикация... Понякога съм си мислела дали да не пусна само снимки и всеки да си направи собствена интерпретация на рецептата, но пък хич не ми се получават хубави кулинарни фотографии и затова ще се мъча да пиша :) А мъката е двойна, защото "блогър" някак без да ме питат ми смени менюто за управляване на блога и сега нищо не е там, където очаквам и бутоните не означават това, което си мисля...
След задължителното лирично отклонение, днес ще съм на вълна отчет на направени ваши рецепти :) Надявам се да подтикна и други хора да ги опитат, ако още не са го направили.
Започваме със зехтиновите крекери на Ева. Идеални са за мач, филм, бърза закуска, и като придружител на всякакви други апетити за нещо вкусно и соленичко :) Горещо ги препоръчвам!
Продължаваме с диетични неща, а именно - нахутено хлебче и майонеза от слънчогледови семки. С майонезата срещнах проблем - няма вид на такава :) Определено имам нужда от истински кухненски робот и повече упражнения :)
Последната, хронологически, направена от мен рецепта е на Зиче - конфитюр от червени чушки. Резултатът толкова ми хареса, че сега обмислям различни варианти как да го превърна в сос за месо или да го обогатя с още аромати :) Очаквайте продължение!

За десерт, ще се похваля :) Тази седмица получих изненадващо писмо, с което ме информираха, че моя блог е включен в в секцията "Кулинарни блогове" на сайта alakart.bg. Много мило ми стана, въпреки че смятам, че има много по-добри и по-интересни блогове от моя, които също имат място там :) 
Това е за днес ... очаквайте скоро дъжд от ... торти. Знам, че ставам вече скучна с моите торти, но какво да се прави, като в последно време само рожденици могат да ме мотивират да отделя време за по-сериозни кулинарни занимания :)