четвъртък, 20 септември 2012 г.

Един правогълник и много окръжности

Моята ваканция приключи доста отдавна, но явно съм имала нужда и от почивка и от блога. Успявах да хвърля по някой поглед и към вашите блогове, въпреки че рядко намирах време за коментиране, но пък мълчаливо ви се възхищавах на креативността :) Следващите няколко публикации ще бъдат на неща, които съм правила през този период на мълчание. Започваме, разбира се с торта...
Тази торта пострада от необичаен за мен пристъп на прекалена самоувереност :) Реших, че мога да спретна торта за една вечер и някакви си 3-4 часа - от направата на блата до последния детайл спретнат от захарно тесто. Да, ама не - някои неща отказаха да влязат в паралелна вселена и да се случат за минути. Основният проблем беше охлаждането, изстиването, стягането и т.н. на съставните части - като започнем от блата, минем през крема и стигнем до стягането и покриването на тортата с маслен крем ... Всичко ставаше бавно въпреки че положих сериозни усилия да "ускоря" процеса като отварях хладилника през 5 минути и проверявах състоянието на тортата. Накрая към 1 часа (през нощта) се отказах и реших (отново прекалено самоуверено), че сутринта за час - час и половина ще се справя и с разточването на фондана и с украсата и дори с фотосесията на готовото творение. Резултатът е очакван - дизайн е недовършен и тортата далеч от планираният външен вид... Но стига мърморене!
Сега понеже най-вероятно се чудите на странното заглавие, то е вдъхновено от "Ода за окръжността" на Ивейн и нейните невероятни торти. Всички детайли по тортата са правени само от кръгчета и исках да се проверя сама себе си дали мога да украся торта без сложни уреди и приставки, а само с нож и кръгли подръчни инструменти (чаши, капачки и т.н.). За резултата - вие имате думата :)
Съдържанието определено компенсира всякакви външни недостатъци - леки блатове намазани с крем от сметана, бял шоколад и кокос. Лек намек за къпини под формата на ароматно сладко. Накрая скрих вътре и малко малини за разкош... Честно да си призная, а това е трудно признание от един шокохолик, тази торта е втората най-вкусна торта, която съм правила. Ето и рецептата:
Необходими продукти за блата:
- 8 жълтъка;
- 4 белтъка;
- 80 гр. брашно;
- 20 гр. пшеничено нишесте;
- 100 гр. захар;
- щипка сол.
Необходими продукти за крема:
- 1/2 бял шоколад Милка;
- 1 ч.ч. кокосови стърготини;
- 1 1/2 ч.ч. растителна подсладена сметана;
- 1 ч.ч. малини;
- 250 мл. растителна подсладена сметана;
- 2-3 с.л. сладко от къпини - по желание;
Блатът е по страхотната рецепта на Димитрана за вита торта. Този път реших да го изпробвам без навиване :) Разбийте жълтъците с 1 с.л. захар и солта. Отделно разбийте и белтъците с останалата захар. Добавете жълтъците при белтъците, а накрая и брашното, пресято с нишестето. Изсипете сместа в тава с размери 30х40, предварително застлана с хартия за печене и подравнете повърхността. Изпечете в предварително загрята на 230 гр. фурна за около 10 минути.
За да приготвите кремът загрейте чашата и половина течна сметана до кипване. Отстранете от печката и добавете белия шоколад - разбърквайте до разтопяването му. Накрая добавете кокосовите стърготини и оставете сместа да изстине. Накрая кокосът ще е поел повечето от течността и ще имате много ароматна смес. След като е добре изстинала, разбийте 250 мл. сметана до пухкав крем и добавете кокосовата смес. Разбъркайте и оставете в хладилника докато приготвите блатовете. Нарежете блата на 4 правоъгълника с еднаква големина.
Най-добре е първо да изравните ръбовете на изпеченият блат като отрежете около половин сантиметър от краищата с помощта на нощ за пица (например). Сглобяването е лесно - първи блат, сладко от къпини, крем, втори блат, крем, малини, пак крем, трети блат, крем (тук пропуснах малините, но опредено ще се получи идеално ако има), четвърти блат. Покрийте с малко крем тортата от страни и от горе. Увийте във фолио, за да може да се стегне без да се изкриви и оставете в хладилника за няколко часа.
Украсата може да е от сметана, може да и да се усложните живота и да я направите от захарно тесто като мен. Вече, определено смятам, че по-добре щеше да се получи с украса от сметана и пресни малини, но ... е късно за явяване на поправителен :) Съжалявам, че не успях да направя хубава снимка на парче от тортата, но това е тортата с най-красив разрез, който съм постигала до сега :)

събота, 1 септември 2012 г.

Авантюристично излиза в лятна ваканция :)

Дойде време и аз да кажа, че заминавам на море :) И както всяка друга година се заричам, че за последно го правя толкова късно и почти на предела на силите си и за пореден път си казвам, че трябва да намирам повече време за почивка ... но подозирам, че така ще е и през следващото лято.
Пожелавам ви да посрещнете есента със сили взети на заем от летните слънчеви лъчи, много спокойствие да приемате нещата, които и да искате не можете да промените, усмивка, за да зарадвате хората около вас и упоритост да постигнете мечтите си :)
От мен -  малко спомени от едно, вече много далечно пътуване до Малта: