петък, 31 август 2012 г.

Колко малко (много) ни трябва, за да бъдем човечни?

Диалог на касата на Пирогов:
(Служителка) - Ама хайде моля Ви се стига сте се мотали и по-бързо се изнасяйте с нещата си от тук ... Вижте колко хора ме чакат!!
Жената припряно си прибира документите и рестото и си мълчи ... Друг глас от вътрешността на касата прави забележка...
(Служителка) - Я не ми казвай да се държа по-внимателно, че да не те подхвана теб!
В този момент "Медицинско лице" избутва следващия по ред човек и подава документи на ЧовекЪТ с връзки ...
(Тих глас от чакащите) - Не ви ли е неудобно? Все пак има опашка?! (Бел. автора - която беше цифром и словом 4 човека... т.е. връзкаря си спести 5 минути чакане)
(Медицински служител) - Медицинските служители са с предимство!

- - -
Не ме разбирайте неправилно, не разказвам тази случка, за да хвърлям поредният камък върху работещите в Пирогов. По стечение на обстоятелствата през последната година и половина често ми се налага да общувам с лекари, сестри, санитари и мога да кажа, че има и невероятно човечни хора там. Лекари, които ще те прегледат, ще ти обърнат внимание дори да не си техен пациент, други ще отделят време да поседят при теб и ти разкажат виц преди операция, за да те разсеят. Сестра, която ще отговори на всичките ти въпроси и ще обърне внимание и ще успокои полуделите от притеснение роднини... Човечността наистина е важна ...

петък, 10 август 2012 г.

Сладолед с бял шоколад и зелени смокини

Знаете ли вълшебните думички " ... и нито веднъж не се бърка, и няма нито един кристал ...". Казвате ги и след няколко часа имате магически вкусен, шоколадов сладолед, а именно сладоледа на Павлина :) Страхотен е, ако още не сте правили домашен сладолед без машина - това е вашата рецепта. Гарантирано се получава, но за съжаление свърши толкова бързо, че нямаше никакво време за снимки :) И вече е фаворит в офисната ни класация на сладоледите!
Днешният ми (пореден) сладолед е вдъхновен от една млада, лъчезарна и прекрасна дама, която похапвайки шоколадовият сладолед си поиска нещо по-така - ако може с крокан и други подобни :) Речено - сторено. Още повече, че отдавна съм харесала идеята на Марта за сладолед с бисквити и зелени смокини. Резултата - неочаквано добър, като се има предвид, че беше импровизация :)
Необходими продукти:
- 150 мл неподсладена растителна сметана;
- 80 гр. бял шоколад;
- 10 плодчета от сладко от зелени смокини;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1/2 ч.ч. вода;
- 1/2 ч.ч. орехови ядки;
- 200 мл подсладена растителна сметана.
Започва се със загряване на неподсладената сметана до кипване. Отместете от печката и добавете натрошеният бял шоколад и разбъркайте до разтопяването му. Оставете сместа добре да изстине и да се сгъсти леко.
През това време е ред на карамела - загрейте захарта и водата, на слаб огън, до получаването на светъл карамел. Наредете натрошените орехи върху хартия за печене и изсипете върху тях карамела. Оставете да изстине добре и ги смелете с машинка, но не съвсем финно. Така поне направих аз - исках да се усещат леки парченца карамел и ядки, без опасността изведнъж да попаднеш на някакъв къс, която трябва да се троши със зъби :) Но е въпрос на вкус и предпочитание. Може и да натрошите карамелизираните орехи на по-едри парченца.
Разбийте подсладената сметана, добавете към нея белият шоколад, нарязаните смокини и смлените орехи с карамел. Изсипете в подходяща форма и замразете за няколко часа. Без разбъркване ...
 В моят случай избрах силиконови форми за кексчета и си направих малки розички, въпреки че не им личи много формата :) Но и така почти се изядоха :) Чудя се дали не е време вече да спра със сладоледената серия?

понеделник, 6 август 2012 г.

Лимонов кекс с къпини

Не мога да не кажа още в самото начало, че съм възхитена от този кекс! Подходих леко скептично към комбинацията и рецептата като цяло, но трябваше да се съобразя с наличните ми продукти, а целта беше да използвам ценните къпини, които си набрах от мамината градина. Макар че бяха само 1 чаша бях сигурна, че искам да ги вложа в нещо сладко :) Резултата - невероятно сочен кекс, в който лимоновата свежест води приятелска битка с ароматните къпини, а печеливши са всички, които са го опитали. Оригиналната рецепта - тук.
Необходими продукти:
- 1 3/4 ч.ч. брашно;
- 2 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
- 1 ч.ч. захар;
- сок от половин лимон;
- 1 с.л. лимоноа кора;
- 3/4 ч.ч. кисело мляко;
- 1/2 ч.ч. зехтин;
- 3 яйца;
- 1/2 ч.л. течна ванилия;
- 1 ч.ч. къпини.
Приготвяненето е като детска игра :) В купа се смесват сухите съставки - брашно (без 1 с.л.), сол, бакпулвер. В друга купа с ръце се размесват лимоновата кора и захарта. Към тях се добавят яйцата, лимоновия сок, зехтина, киселото мляко и ванилията и разбивате за кратко с миксер - докато станат хомогенна смес. Накрая добавете сухите съставки, като разбърквате със шпатула. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете правоъгълна форма за кекс с олио или масло. Изсипете половината кексова смес, наредете къпини, които предварително сте посипали с отделената супена лъжица брашно, следва втората половина от лимоновата смес и накрая следват отново къпини. Пече се за около 40-50 минути.
Пожелавам ви хубава нова седмица, а аз отивам да празнувам годишнина с половинката :)

сряда, 1 август 2012 г.

Лъвска сладоледена торта

Нали ви обещах още сладолед :) Тази торта спретнах специално за една лъвица, която много, наистина много обича това ледено изкушение. Първоначално бях решила да я изненадам с една много шоколадова торта с поне три вида крем, бях измислила цялата украса, всички детайли и когато застанах в кухненския си бокс ръцете ми просто отказваха да изпълнят предначертаният план и съвсем спонтанно стана ясно, че ще се прави сладоледена торта :) За краткият си опит в тортоправенето съм открила, че тортите сами избират хората и някак си стават такива каквито трябва да бъдат за съответния човек и донякъде независимо от моите творчески идеи и кулинарни напъни :) Така се случи и този път. За втора година се опитвам да направя торта покрита с фондан за точно тази рожденничка и за втори път не ми дава сърцето да го направя. Може би, както каза днес тя, това е "... защото изобщо не обичам захарното тесто" :)
Самата торта изобщо не е трудна, още повече ако си спестите правенето на домашен сладолед, а използвате готов, любим, но аз нали обичам да ми е трудно и си спретнах три вида. Идеята за тортата е от сайта на списание Меню, а единият сладолед е любимият ми през последния месец орехово-карамелен сладолед на Мариета.
Необходими продукти за блатовете:
- 200 гр. краве масло;
- 200 гр. захар;
- 3 яйца;
- 200 гр. брашно;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 4 с.л. какао;
Необходими продукти за орехово-карамеленият сладолед:
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. вода
- 3/4 ч.ч. неподсладена сметана
- 1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
- 1/2 ч.л. канела
- 150 мл подсладена сметана (може да се сложи и не-подсладена, защото карамела дава достатъчно сладост);
Необходими продукти за сладолед маскарпоне с кондензирано мляко:
- 200 мл подсладена сметана;
- 250 гр. маскарпоне;
- 3-4 с.л. кондензирано мляко;
- настърган шоколад и малки шоколадови копчета - по желание; 
За покриване на тортата:
- 200 мл подсладена сметана;
- 250 гр. маскарпоне;
- 2 с.л. кондензирано мляко;
Започваме с приготвянето на блатовете. Подгответе си предварително две форми с диаметър 24 см. - покрити с хартия за печене и намазани с масло. Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте маслото и захарта до пухкав крем. Добавете едно по едно яйцата, като разбивате добре сместа след всяко едно от тях. В отделна купа пресейте брашното, какаото и бакпулвера. Започнете да добавяте по малко от сухата смес към маслената, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула или дървена лъжица. Разделете получената смес на две равни части в двете форми и изпечете за не повече от 10-15 минути. Оставете блатовете да се охладят добре.
Ред е на карамеленият сладолед. В малък съд сложете да се загрява захарта заедно с водата до карамелизирането им. Загрейте сметаната в микровълнова фурна и я добавете към  карамела, но внимавайте, че при смесването им ще има бурно кипене. Върнете съдът на печката и оставете карамела на тих огън, добавете канелата и оставете да къкре до получаване на хомогенна, сгъстена смес. Отместете и добавете едро смлените орехи. Трябва да изстине добре и след това добавете орехово-карамелената смес към разбитата сметана.
Поемате въздух, успокоявате се, че сладоледа с маскарпоне става много бързо и започвате. Разбийте леко маскарпонето с кондензираното мляко, като според личния си вкус може да намалите или увеличите количеството на подсладеното мляко. Добавете сместа към разбитата сметана. Отделете една трета от сместа и добавете към нея настърган шоколад (и/ или шоколадови копчета за печене).
Накрая, но не на последно място е сглобяването. Разрежете единият блат на 8 триъгълника (подробно е описан процеса в линка към сайта на сп. Меню. Пригответе си купа (с вместимост около 2 литра), покрийте я отвътре с прозрачно фолио и наредете триъгълниците, с върховете към дъното. Първо сложете сладоледа с маскарпоне, след това този с шоколада и накрая орехово-карамеленият. Най-отгоре сложете вторият блат, покрийте с прозрачно фолио и притиснете с някакъв по-тежък съд. Замразете тортата във фризера за няколко часа. В моят случай това траеше цяла нощ. След това обърнете купата и махнете фолиото. Покриването на тортата е отново със сладолед с маскарпоне. Приготвя се чрез разбиване на маскарпонето с кондензираното мляко и добавянето към разбитата сметана. Отново замразявате за час. Извадете поне 30 минути преди сервиране.
Въпреки, че се отказах от покриването със захарно тесто не можах да удържа на изкушението да се опитам да спретна едно лъвче към тортата. И понеже много ме бива в объркването на нещата се оказа, че съм добавила твърде много кафяво в тестото за изработване на тялото и затова то изглежда като прекарало твърде много време на слънце, което обаче съвсем съвпадна с външният вид на рожденичката, която изненадващо се появи с очевидни доказателства от излагане на лъчите на морско слънце :)