неделя, 29 юли 2012 г.

Кокосов сладолед с малини

Моята сладоледна вълна тепърва набира сила :) Днес ще ви изкуша с един кокосов сладолед, леко обогатен с ароматни малини. 
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. прясно мляко;
- 1 ч.ч. кокосови стърготини;
- 3/4 ч.ч. захар (търпи намаляване :);
- 300 гр. малини + 2 с.л. захар;
- 200 мл. течна подсладена сметана.

Загрейте прясното мляко със захарта и добавете кокоса. Варете кремът докато кокоса поеме голяма част от млякото и леко се сгъсти. Междувременно в малък съд леко загрейте малините със захарта до омекване. Отместете и прецедете през цедка. Полученото малиново пюре оставете да изстине. Хубаво трябва да изстине и кокосовият крем. Разбийте сметаната. От нея отделете 2-3 с.л. и ги добавете към малиновото пюре. Останалата сметана добавете към кокосовата смес и разбъркайте добре. Приберете във фризера и разбивайте сместа през 30 минути. Когато сладоледът започне да се стяга (или ви омръзне да разбивате :) добавете малиново-сметановото пюре и леко разбъркайте двете смеси.

Да се похваля и с опитанията, вече 3 пъти, орехово-карамелен сладолед по рецепта на Мариета. За всички любители на карамеленият вкус това ще бъде несъмнен фаворит :) А допълнителен бонус е факта, че ми се получи идеален само с едно разбиване!

четвъртък, 26 юли 2012 г.

Лятно, приятно и ... доматено

Иска ми се да пиша дъъълго, да изпиша кофи с "мастило", да разкажа многословно, да опиша подробно лятната, вечерна чаена среща с Бети, но такива неща се изживяват и поне на моето перо не му се отдава да описва :) Само ще кажа, че много се радвам, че успяхме да се запознаем и на живо. Получих и невероятни подаръци - от любимите ми рисувани бисквити, страхотни бананови мъфини и разбира се - чай :) Някои от тях изчезнаха далеч преди да бъдат снимани - още някъде по пътя между Добрич и Търговище. Бетинка, много благодаря за споделения чай, мисли и преживявания :)
Трудно е да се кажа, че днес ще има рецепта. Имах желанието да си припомня, нещо което баба ми приготвяше често през летните ваканции. В детските си години толкова много обичах от онези истинските, целунати от слънцето и с мирис на лято, домати, че сестра ми ме наричаше "томатояд" :) Не ми се получи толкова вкусно, колкото си го спомням от детските си години, но с нещата приготвяни от бабите ни винаги е така.
Необходими продукти:
- 4 средни домата;
- 1/2 ч.л. захар;
- 1/2 ч.л. сол;
- 1 ч.л. червен пипер;
- 2 глави лук;
- олио;
- сирене.
Нарязаният лук се задушава в мазнината. Добавя се червеният пипер и след кратко запържване и настърганият домат, когато започне да се сгъстява му се добавя захарта, а след това и солта. Оставя се да изври докато се сгъсти. Сервира се с натрошено сирене :) Това е моята доматена манджа - съвсем обикновено и непретенциозно.
Вече чакат публикуване няколко нови експеримента - бадемови бисквити с малини и кокосов сладолед с малини :) Ако ви се струва, че има повторение на един и същ продукт - не се притеснявайте, повредата не е във вашия (телевизор) компютър :)
От мен - до скоро! Отново поемам по родните пътища :)

сряда, 11 юли 2012 г.

Бранунис чийзкейк с малини

Иска ми се да можех по-добре да ви покажа красотата на този сладкиш :) Рядко изпитвам желание да акцентирам на външния вид, но в случая, на живо, съчетанието на цветовете е толкова красиво, че ти се иска само да му се радваш! Разбира се, съчетанието на вкусове също не е за пренебрегване - според дегустаторите :) Това, което трябва задължително да се отбележи още в началото, че този сладкиш е най-вкусен добре охладен - току що изваден от хладилника. Нещо, което съвсем подхожда на времето навън :)
Необходими продукти:
/Оригинална рецепта/
- 200 гр. краве масло;
- 150 гр. захар;
- 3 яйца;
- 200 гр. черен шоколад;
- 1/2 ч.ч. брашно;
- 3 с.л. какао;
- 400 гр. крема сирене Филаделфия;
- 100 гр. пудра захар;
- 2 яйца;
- 1 ч.л. течна ванилия;
-  150 гр. пресни малини.
Много често, когато занеса нещо ново за опитване в офиса, ме питат трудно ли се приготвя. И когато кажа, че е лесно и обясня технологията се оказва, че звучи, според тях, точно обратното :) Опасявам се, че моите критерии за лесно и сложно са доста различни. Понякога е важно да не се разбива дълго, да не се пекат/ варят няколко отделни елемента, друг път е важно колко чинии ще изцапам, а трети път зависи от това колко време имам - така че дори и моето определение за сложност е относително :) За този сладкиш бих сложила етикета "Лесен" :)
Започва се с разтопяването на шоколада - на водна баня или в микровълнова печка. Оставете го леко да се охлади. Разбивате маслото и захарта до пухкав крем, добавяте едно по едно яйцата, като разбивате след всяко от тях. Добавете леко охладения шоколад и разбъркайте внимателно. Следва брашното и какаото и отново разбъркване до получаване на хомогенна смес. Пригответе си тава с размери 20х30 см. Покрийте я с хартия за печене. Изсипете вътре шоколадовата смес, като си отделите 2-3 лъжици от нея. Разбийте съвсем за кратко крема сиренето с яйцата, пудрата захар и ванилията. Изсипете върху браунис сместа. Отгоре сложете отделените лъжици с шоколадова смес и с помощта на върха на нож нарисувайте двуцветни спирали. Наредете отгоре измитите малини, като леко ги притиснете да потънат в чийзкейка.
Изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45 - 50 минути. В оригиналната рецепта е посочено, че времето за печене варира според фурната от 40 минути до час и половина. При мен отне около час. Готовият сладкиш е изпечен отстрани, а в средата, при разклащане на тавата е като желе (това е най-доброто, което ми хрумва като обяснение :). Сега ви остава само да си калите търпението и да успеете да го изчакате да изстине :)

неделя, 8 юли 2012 г.

Сладолед с череши

Топло, задушно, никакво море на хоризонта ... все предпоставки за липса на желание за каквото и да било застояване край излъчващи топлина кухненски уреди. Затова едва ли е учудващо, че съм на вълна сладолед :) Всичко започна с купуването на една дълбока, пластмасова кутия, който нарекох - контейнер за сладолед. Всъщност всичко започна от едно предаване на Джейми Оливър за промишлено приготвения сладолед, но реално започна от този контейнер :) Бях доста доволна от първият си сладолед с ягоди и йогурт, но все още ми се искаше да постигна по-кремообразен резултат. Днешният сладолед няма рецепта, а просто импровизирах. Единственото, което трябваше да спазя беше тоталната липса на захар. Обещах на колега да направя сладолед, специално за него и затова използвах стевия, което го прави не само диетичен, но и подходящ за диабетици.
Необходими продукти:
- 500 гр. обезкостилчени череши;
- 250 мл течна неподсладена сметана;
- 8 гр. стевия (подсладител подходящ за диабетици).
Изчистих и нарязах черешите. Сложих ги в голям съд - без вода, да се задушат леко и да омекнат за около 10-15 минути. След това ги пасирах. Оставих сместа да изстине добре и след това добавих към нея сметаната и стевията. Разбих с миксер, изсипах в любимия контейнер и замразих във фризера. Изваждах периодично да разбивам - и така около 3 пъти. Резултатът - ароматен и без захар, беше одобрен от поръчителя :) А следващият път ще пробвам как ще се получи без да задушавам предварително черешите.
И както обещах показвам и домашният, бананов сладолед, който приготвих преди време. Рецептата е от блога на Йоли. Абсолютен фаворит ми е до момента! Никакво разбъркване, никакви кристалчета - много приятен, нежен, бананов вкус! Половин час след като свърши  половинката попита, кога ще направя пак :)
Следва - Браунис чийзкейк с малини...

вторник, 3 юли 2012 г.

Мъфини "Черешов пай"

Това са вторите кексчета, от онези, които приготвих за мъфинско-планинарския рожден ден :) С тях, леко изневерих на заклетия си шокохолизъм. Мъфините с череши ми допаднаха като вкус и определено ще се правят и за лична употреба :) А като се добави и това, че в тях няма никаква захар - как да не ги предпочете човек :) В оригиналната рецепта са предвидени почти изцяло здравословни продукти, но не разполагах с голямата част от тях и затова си ги направих със стандарните неща, които има във всяка кухня. В скобите съм дала оригиналните продукти.
Необходими продукти за 6 големи мъфина:
Източник
- 1 яйце;
- 1/2 ч.ч. краве масло (кокосово масло);
- 1/4 ч.ч. мед;
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- 3/4 ч.ч. брашно (пълнозърнесто пшеничено брашно);
- 1/2 ч.л. сол;
- 1/4 ч.ч. прясно мляко (бадемово мляко);
- 2 ч.ч. почистени и нарязани череши.
за топинга:
- 1/4 ч.ч. бадемово брашно (смлени бадеми);
- 2 с.л. овесени ядки;
- 1 с.л. мед;
- 1 с.л. краве масло (кокосово масло);
за глазурата (по желание):
-  1/2 ч.ч. пудра захар;
- 1-3 с.л. прясно мляко.
В голяма купа смесете сухите съставки - брашно, сол, бакпулвер. Към тях добавете прясното мляко, леко разтопеното масло и разбитото яйце. Разбъркайте добре сместа и накрая добавете нарязаните череши. Пригответе си метална форма за мъфини, като във всяко гнездо поставите хартиени капсули. Изсипете по една лъжица за сладолед от сместа във всяка капсула. Пригответе топинга, като с помощта на вилица разбъркайте добре продуктите до получаване на трохи. Поръсете от тях върху всяко кексче. Изпечете мъфините в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути. Охладете и по-желание може да украсите с глазурата от пудра захар. Направих двойна доза и се оказах предвидлива, защото тези мъфини бяха предпочетени като вкус от шоколадовите :)
Накрая реших да споделя малко полезна информация по отношение на някои от мерките, които може да срещнете в англоезичните рецепти:
- "С" означава чаша от 8 унции, а 8 унции са равни на 226,80 грама;
- Главно "Т" - означава супена лъжица;
- малко "т" - означава чаена лъжица;
- тук може да обърнете градусите за печене от Фаренхайт на Целзии.
Следва ... сладоледена фиеста :)

неделя, 1 юли 2012 г.

Шоколадови мъфини

Тези дни си мислех, че едва ли е много хубаво да си ми съсед. В най-необичайни часове на денонощието се започва едно разбиване с миксер, дълго и продължително, с леки заблуждаващи прекъсвания, които аха да те убедят, че е за последно, но уви не, и така доста често. А да не говорим за вечерите, в които решавам, че на нещо, което приготвям, много ще му отиват орехи :) Причината е, че за приготвянето на торти и други "извънредни" десерти, които не са част от ежедневното ни меню остават само късните часове на деня, когато съм отхвърлила останали задачки. Днешната ми рецепта е в чест на съседите :) Тя се прави без грам участие от страна на моят шумен миксер. За една прекрасна рожднничка трябваше да приготвя нещо сладичко, което не трябваше да бъде торта, да издържа на горещина, да бъде лесно за пренасяне и изяждане :) Причината за всички тези изисквания беше, че празненството беше планирано да бъде високопланинско и на палатки. Признавам си, че ми костваше доста усилия да приема, че няма да има торта - това беше почти като коледа, без дядо Коледа :) Накрая се спрях на две рецепти - кексчета с шоколад, които ще покажа днес, и много интересна рецепта за мъфини с череши и хрупкав топинг, която чака на опашката. И за да има и нещо по-състоятелно направих и малко кашкавалени еклерчета. Оригиналната рецепта е от тук.
Необходими продукти за 12 кексчета:
- 140 гр. черен шоколад;
- 1/2 ч.ч. масло;
- 2 ч.ч. брашно;
- 1/2 ч.ч. кафява захар;
- 2 ч.л. бакпулвер;
- 1/2 ч.л. сол;
- 2 яйца;
- 2/3 ч.ч. айрян;
- 1 ч.л. течна ванилия;
по желание:
- 50 мл течна готварска сметана;
- 40 гр. бял шоколад;
- кокосови стъготини.
Разтопете заедно, в купа, на водна баня или в микровълнова шоколада и маслото. Оставете сместа да се охлади. В по-дълбок съд размесете сухите съставки - брашно, захар, сол, бакпулвер. Добавете към тях леко разбитите яйца, айряна, течната ванилия и шоколадовата смес. Разбъркайте внимателно с помощта на силиконова шпатула до получаване на хомогенна смес. Пригответе си метална форма за мъфини, в която сте наредили хартиени капсули. Реших, че трябва леко да разнообразя шоколадовият им вкус и да добавя малко кокос и бял шоколад.
Загрейте сметаната, добавете белия шоколад и разбъркайте до разтопяването му. Добавете кокосови стърготини до получаване на гъста смес, която може да оформяте на топчета. На дъното на хартиени форми за мъфини сложете по едно топче. С помощта на лъжица за сладолед сипете във всяко гнездо по една лъжица от шоколадовата смес. Изпечете в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 20 - 25 минути.
И за да не си мислите, че съм успяла да удържа на изкушението все пак да спретна нещо с фондан, показвам и поредния си опит да направя раче :) Все пак ми се искаше рожденичката да има специално празнично кексче, само за нея и това е резултата :)
Следват - мъфините с череши! Една рецепта изцяло лишена от захар и потенциално диетична ... или пък не :)