понеделник, 28 май 2012 г.

Мини еклери

Днес искам много да се похваля с един рожденик и покрай това да почерпя с тези еклерчета. Моят по-голям племенник става на цели 17 години! Няма да казвам какво говори това за моята възраст :) Както се досещате на тези млади години тортата хич не е приоритет и дори сме малко над тези неща. Затова реших да почерпя с нещо, което много обичам, а за него оставям лудото празнуване :) Да ми е жив и здрав и да не бърза толкова да порасне, да успее да премине през най-хубавите години с мъдрост, малка доза лудост и без да докара до бързо побеляване майка си и леля си :)
И за да напомня пак за възрастта си ще се отклоня леко по темата еклери. Не знам за вас, но аз от детските си години не мога да открия наистина вкусни купени еклери... нали знаете какво казват хората, които помнят десертите от малките квартални сладкарнички: Че това днес, еклери ли са?! Едно време какви еклери имаше - Ехеее! Великани! Затова от доста време насам си правя домашни :) Ето и моята рецепта:

 Необходими продукти за около 40 мини еклери:
- 250 мл прясно мляко;
- 150 гр. брашно;
- 100 гр. краве масло;
- щипка сол;
- 4 яйца.
Баварски крема:
- 250 мл прясно мляко;
- 3 жълтъка;
- 80 гр. захар;
- 40 гр. брашно;
- 1 к.л. ванилия;
- 1 с.л. краве масло;
- 80 мл течна сметана. 
Шоколадова заливка:
- 150 гр. черен шоколад;
- 30 гр. краве масло.


Започнете с еклерчетата. Включете фурната на 190 градуса. Загрейте в малка тенджера прясното мляко до завиране заедно с кравето масло. Добавете брашното и солта и бъркайте усилено до събирането на тестото на топка. Отместете от котлона и започнете да слагате яйцата едно по едно, като разбърквате сместа много добре след всяко от тях. Върху застлана с хартия за печене тава оформете малките еклери. Аз използвах пош с накрайник, с който правя също така любимите сладки "гъсенички". Идва ред на изпичането, което е най-важната част. Първо печете за около 20-25 минути - без да отваряте вратата на фурната! След това изключете фурната и оставете тавата вътре за още около 5 минути и накрая оставете еклерите още около 10 минути на отворена врата.
Докато трае печенето може да се занимаете с крема. Това разбира се е моят любим баварски крем - сигурно вече ви досадих с него :) Спокойно можете да сложите разбита сметана с нарязани вътре ягоди или друг крем по избор. Но да се върнем към моя крем. Разбийте жълтъците със захарта, малко от прясното мляко, брашното и ванилията. Добавете към врящото мляко и бъркайте докато се сгъсти крема. Накрая отместете от котлона и добавете парченце краве масло. Оставете го добре да изстине и тогава добавете разбитата сметана.
Идва ред на "сглобяването". Най-лесното е да разрежете на две всяко еклерче и да сложите по лъжица от крема. Аз направих малки дупчици и напълних с помощта на пош. Накрая добавих за разкош заливка от черен шоколад. Приготвянето му е лесно - разтопете шоколада и кравето масло и разбърквайте до еднородна смес. Залейте смело и безотговорно еклерчетата.
Не че искам да ви агитирам, но се получи идеална комбинация между лекия и нежен крем и черния шоколад :) А са най-вкусни на следващия ден. При мен успяха да оцелеят, защото полагам усилия да съм на диета ;)

събота, 19 май 2012 г.

Сладка баница

На вълна не-претенциозни десерти съм тези дни. Постоянстващото дъждовно време не ме мотивира да бъде по-креативна, но пък често истината е простите неща. Сигурна съм, че в интернет пространството това е популярна рецепта, но в моят случай оригиналът идва от златната тетрадка с рецепти на свекърва ми :)
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори за баница;
- 3 яйца;
- 1 ч.ч. кисело мляко;
- 1 ч.ч. пудра захар;
- 1 бакпулвер;
- 2-3 с.л. олио;
- 2 ванилии на прах;
- олио за намазване на корите;
- 1/3 пакетче краве масло;
Разбийте леко яйцата със захарта, добавете киселото мляко, ванилията, олиото и бакпулвера. В правоъгълна намазнена тава започнете да редите корите. Първо се слагат две кори, между които е намазано олио, а върху тях 2-3 с.л. от млечно-яйчената смес. После пак две кори и пак смес и така докато ви свърши сместа. Най-отгоре се завършва с кора. Баницата се нарязва на парчета и в прорезите се поставят малки парченца масло.
Пече се в предварително загрята фурна за 10 минути на 250 градуса, а след това около 20 минути на 180 градуса. След изваждане от фурната поръсете с малко вода и покрийте с кърпа, за да се задуши леко. Преди сервиране поръсете с пудра захар.
Моето допълнение: Според мен би се получила още по-хубава ако се увеличи количеството на плънката и следващият път съм решила да я удвоя :)
Сладка неделя от мен!

сряда, 16 май 2012 г.

Овесени бисквити със сушени кайсии

Това е първата от трите (четирите) публикации, които обещах да направя по рецепти от книгата The Teatime cookbook. Нейното номерче изтегли gogolina (това беше на страница 100 :) и се надявам да и хареса, защото бисквитите са не само здравословни, но и доста вкусни и ароматни. Също така са подходящи за хора, които не консумират яйца.
Необходими продукти (с леки изменения):
- 1 1/2 ч.ч. овесени ядки;
-1 ч.ч. брашно;
- 2/3 ч.ч. нарязани на дребно сушени кайсии;
- 2-3 с.л. филитирани бадеми (натрошени лешници);
- 2/3 ч.ч. кафява захара;
- 1 ч.л. смлян джинджифил;
- 1 ч.л. сода;
- 2/3 ч.ч. кисело мляко;
- 2 с.л. олио;
Загрейте фурната на 190 градуса. Сложете в голяма купа - брашното, овесените ядки, кайсиите, бадемите, захарта, джинджифила и содата. В по-малка купа разбийте леко киселото мляко и олиото и прибавете към сухите съставки. При необходимост добавете още малко кисело мляко. Би трябвало да се получи смес, която да можете да оформяте с ръце на топчета. Аз обаче прекалих с киселото мляко и оформях с лъжичка.
Технологията е лесна. Оформете леко сплеснати топчета с ръце и ги наредете в тава върху хартия за печене. Поръсете ги с кафява захар. Изпечете за около 25 - 30 минути.

неделя, 13 май 2012 г.

Парти кюфтенца с крема сирене

Време е да дам малко почивка от ягодите и десертите :) Днешната рецепта е различна от традиционните пържени кюфтета или на скара. Аз не съм голям любител на изделията от кайма, но все по-често се опитвам да ги приготвя, защото мисля, че е въпрос да открия рецепти, които ми харесват, а не толкова до любим или не-любим продукт. Позволих си да импровизирам спрямо оригиналната рецепта, защото нямах всичко налично. Ето и моят резултат.
Необходими продукти:
- 250 - 300 гр. кайма;
- 1 зелена чушка;
- 1 люто зелено чушле (по желание);
- 1 глава ситно нарязан червен лук;
- 2-3 с.л. фини овесени ядки;
- 1/2 опаковка крема сирене Филаделфия;
- сол;
- червен пипер;
- черен пипер;
- чубрица;
- копър.
В оригиналната рецепта се слагат люти чушлета и чесън, но аз реших, че ако не познавате добре вкусът на гостите си е по-добре да не рискувате с лютото и чесъна. Но е въпрос на вкус и решение. Също така там присъства и добавка от пикантна сурова наденица, която пропуснах, но може да сложите, защото тя ще овкуси добре каймата като подправки. Аз понеже нямах и си сложих подправки по мой вкус.
Да се върнем на приготвянето. То има само една пипкава част - оформянето на самите кюфтенца - другото е лесно. Задушете в мазнина за кратко лука и ситно нарязаната чушка (и люто чушле). Добавете ги към каймата, заедно с подправките, солта и овесените ядки. Размесете добре каймата. Оформете малки сплескани кръгчета, в средата на всяко сложете по малко крема сирене, завийте и оформете като топче.
Наредете върху тава застлана с хартия за печене или с тефлоново дъно. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. От това количество продукти се получават около 20 парти кюфтенца. Аз оформих част от тях като нормални кюфтенца и ги хапнахме с пресни картофки на фурна - вкусотия голяма станаха :)

П.П. Обещах на Бети, че ще приготвя нещо от книгата The Teatime Cookbook, но ми е много трудно да избера, а половинката категорично отказва да има нещо общо, за да не излезе после той виновен, така че моля първите трима, които ще оставят коментар под тази публикация да си изберат по едно число от 42 до 316. Обещавам да приготвя рецептите, които съответстват на тези числа! А като компенсация за този тежък избор може, ако искат разбира се, да им изпратя дори да опитат това, което са избрали :)

вторник, 8 май 2012 г.

Ягодов йогурт сладолед

От както пиша този блог доста често казвам, че нещо съм приготвила за първи път. И няма как да е иначе при морето от рецепти, които само те примамват да ги опиташ. И днес няма да е по-различно. За първи път приготвих домашен сладолед. Рецептата е доста лесна (отново) и в този сезон, вероятността да имате всичко налично вкъщи е доста голяма.
Признавам си, че съм мотивирана и един епизод от поредицата на Джейми Оливър - Кулинарна революция, в която споделяше какво се слага при промишлената направа на сладолед ... гледката още е пред очите ми и затова съм решила това лято да се опитам вкъщи да се консумира само домашен сладолед.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. нарязани ягоди (чашата е с вместимост 150 мл);
- 3/4 ч.ч. захар;
- 2 ч.ч. кисело мляко с висока масленост;
- 100 мл течна не-подсладена сметана.
Оригиналната рецепта е без сметана, но когато опитах направената смес, тя се оказа доста сладка и затова реших да добавя нещо по-неутрално като вкус. Не добавих още мляко, защото използвах домашно, а то има естествен леко кисел вкус и исках и него да омекотя. В кратце, защото се разбъбрих, ако искате може да изключите сметаната и да промените количеството захар съобразно вашия вкус.
Приготвянето е лесно - посипвате нарязаните ягоди със захарта и забравяте за тях за около 30 минути или дори час, като от време на време ги разбърквате, до почти пълно стопяване на захарта (ако не се изкушите да ги изядете междувременно). Разбийте леко киселото мляко и го добавете към пасираните ягодите. Накрая прибавете и разбитата с миксер сметана. Получената хомогенна смес замразете във форми по ваш избор във фризера. Аз избрах едни много симпатични силиконови форми за мъфини, които идеално оформиха сладоледени розички :)
На теория (поне това, което четох в нета) би трябвало на всеки 10 минути сладоледа да се изважда от фризера и да се разбива с миксер, за да не става на ледени кристалчета. Но след като избрах тези красиви форми се оказа, че освен леко да ги разбърквам с лъжичка няма как иначе да постигна разбиване. Резултатът е много вкусен, ароматен сладолед, който обаче може би е по-подходящ да се направи на клечка, защото е с доста ледени кристали :)
Ще продължа да опитвам до постигане на идеалния сладолед! Приемам всякакви съвети и препоръки :)

неделя, 6 май 2012 г.

Ягодови кокоски

Днес е много хубав празник и за да почета всички именници няма да направя агнешко, защото съм сигурна, че ще откриете прекрасни рецепта от супер майстори в нета, а ще почерпя с едни много вкусни сладки. Рецептата е доста лесна и успях да я направя за времето, за което си приготвих спагетите за обяда. Оригиналът - тук.
Необходими продукти:
- 200 гр. пълномаслени кокосови стърготини;
- 100 гр. захар;
- 2 белтъка;
- 80 гр. ягоди (малини);
- щипка сол.
В самото начало, когато попадах на рецептата се бях отказала да я правя, защото нямам кухненски робот. След това обичайният ми инат надделя и реших, че въпреки всичко ще опитам. Предполагам, че за тези от вас, които имат това пособие, времето за приготвянето на ягодовите кокоски ще е не повече от 3 минути. Аз използвах една приставка, която имам към миксера - обикновена купа с два ножа, която обичайно служи за нарязване на лук. Свърши идеална работа.
Ето и технологията: слагате кокосовите стърготини в купата и ги смилате докато намалят обема си наполовина, добавете захарта и отново пускате за около минута. Идва ред на белтъците и щипката сол - тук ви трябват около 2 минути. И накрая добавете леко нарязаните ягоди и "блиндирате" до желаната от вас консистенция. Аз ги приготвях вече два пъти, като в първият случай пасирах до край ягодите, а във втория оставих да има цели парченца. Въпрос на вкус - на мен ми харесаха повече изцяло пасирани. Оригиналната рецепта е с малини и смятам, когато им дойде сезонът да опитам и с тях.
Загрейте фурната на 160 - 170 градуса. Застелете тава с хартия за печене и с помощта на лъжица за сервиране на сладолед оформете сладките. Разбира се същото може да се направи и с обикновена лъжица :) Печете около 20 - 25 минути или по получаване на лек златист цвят отгоре, изключете фурната и ги оставете още 5 минути вътре. Не се притеснявайте, че сладките са много меки веднага след като ги извадите от фурната. По-късно те ще станат твърди, а ако ги затворите в метална кутия за една нощ, на другата сутрин ще са станали много сочни и ароматни. Получават се 9-10 ягодови кокоски.
Весел празник на всички именници и да са живи и здрави!

За малко за забравя отново. Соня ме покани да покажа кулинарната си библиотека. Най-накрая успях да отделя време и да ги събера и снимам - нямам кой знае каква колекция, но пък и не ми е и това целта :)

Може би има още някое списание или книга, но у нас никога не е ясно от къде може да изкочат. Ако някой си хареса някоя книга - може да споделя рецепти от нея ;)