вторник, 24 април 2012 г.

Канелени зеландски кифлички

Късен следпразничен привет и от мен! Няма да се отчета с козуначена фотосесия този път, защото всичко спретвах в кухнята на свекито и никакво време не ми остана да глася за снимки, а и козунаците не бяха с много "рекламен" външен вид. Иначе на вкус ги докарах - благодаря, за което на Ева и на Роси! Но пък спретнах една питка, която имаше повече конци от козунаците :) Но за нея друг път.
Тези дни се бях загледала в статистиката за броя публикации на месец и не мога да не забележа упоритостта, с която намаляват. Обаче пустото му вдъхновение си е взело шапка на тояга и хич и не иска да знае за моите кулинарни напъни. Дори и разглеждането на книги с рецепти не помага. А заредилата се поредица от боледувания в семейството още по-малко. Но за да не ме забравите съвсем, смятам да се отчета с една рецепта, която видях първата вечер, в която попаднах на кулинарния канал 24 Kitchen. Резултатът е много интересен - хрупкава ароматна коричка, а вътре пухкави кифлички. Самото тесто не е сладко и в първият момент може да ви се стори необичайна рецептата, но си заслужава. Оригиналът може да откриете на сайта на предаването. 
Необходими продукти:
- 600 - 650 гр. брашно;
- кубче прясна мая;
- 15 гр захар;
- 7 гр. сол;
- 1 яйца;
- 200 мл. хладка вода;
- 25 гр. масло;
- 150 гр. пудра кафява захар (Метро, Фантастико);
- 1 пакетче канела.
В купа, пресейте брашното, направете кладенче - натрошете в него маята, добавете захарта, а солта посипете отстрани на кладенчето. Постепенно, с помощта на водата, направете маята на кашичка, добавете яйцето и размесете докато тестото започне да се събира. Накрая добавете леко разтопеното масло. Оформеното тесто разделете на 10 равни топки и ги оставете на втасат, в тава покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго, до удвояване на обема. Всяко топче се меси за кратко с ръце, оформя се дълъг фитил и с мокри ръце се овалва в сместа от кафявата захар и канелата и се завива на възелче. Така оформените кифлички се нареждат в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути.
Надявам се да ви харесат. Слънчеви поздрави от мен!

неделя, 8 април 2012 г.

Цветя за Цветница

Днес трябва да почерпя за двама именници - баща ми и племенника ми :) По този повод и подтикната от активната инвазия на козунаци в кулинарните блогове реших да спретна едни козуначени кифлички. Идеята ми беше да покажа различни начини на оформяне, които съм срещала в нета, но нещо ми се размина визията с резултата :)  Само ще подскажа, за да не няма объркване, че първите и последните кифлички са оформени като цветя ... и да, последните са като направени от последовател на мрачния кубизъм :) Все пак не съжалявам, защото вкусът им компенсира всичко останало.
Рецептата за кифличките е на Мина - невероятна е! Не съм от хората с дългогодишен опит в козуначените теста, но това е едно от най-приятните и лесни за месени. За вкусът - няма да ви убеждавам. Просто трябва да опитате! За плънката използвах идеята на Ирина - кокос, кондензирано мляко и шоколад - изключително ароматно попадение! Признавам си, че те свършиха първи!
Първото оформление видях при Веси. Непременно се отбийте да видите оригиналът! Сигурна съм, че ще си ги запишете сред нещата, които непременно се опитват :)

Второто е от Мина - много ефектно и красиво! Мъжът ми, който осторожно наблюдаваше процесът на приготвяне им, когато стигнах до разрязването на ивичките се хвана за главата и каза, че от от това "осмококересто чудо" няма шанс да направя каквото и да било :) После ме призна за майстор :)
Последните "цветя" видях от Пеполина. Стори ми се много лесно и ефектно, но мисля, че прекалих с парченцата тесто, което сложих и цветята бухнаха много и станаха доста безформени.  Но си заслужава да видите оригиналът. Използвах за плънка сладко от боровинки.

Това е от мен! Честит имен ден на всички прекрасни цветя! Нека слънце огрява дните ви и все така да ни красите и да ни носите усмивки!