Торта "ЦСКА"

Ето, започва и обещаният дъжд от торти макар и с малко закъснение. След поредният експеримент, който правя със себе си установих, че мога да направя 3 торти за 12 часа, като 10 от тях бяха от едно деноНощие ... Но както се казва в някои реклами - не опитвайте това в къщи - не е препоръчително за вашето здраве, нервите на роднините, съседите, домашните любимци и други волно или неволно засегнати лица :) Недоспиването и близостта до големи количества сладки и солени неща, които трябва непременно да се опитат преди да бъдат вложени в творението води до неочаквани ефекти върху психиката, килограмите и настроението ;) Хубавото е, че всичко това е вече зад гърба ми и тортите са вече изядени! Но да се върнем на поводите и тортите.
Моят по-добра половинка имаше рожден ден, а може ли да има празник без торта. Когато го попитах каква торта иска, отговорът не съдържаше описание на вкусовите характеристики, както очаквах, а само едно изречение: Искам торта с ЦСКА! Може ли да се устои на тази молба да го за радвам с второто му най-любимо нещо (след мен, разбира се :) И понеже съм патила с опити сама да спретна прословутото лого реших, че този път няма да си правя експерименти, а ще се доверя на професионалистите. Прекрасните приятели от CookiBooki ми отпечатаха логото съвсем като истинско! Ето и самата торта:
Необходими продукти за 19 см блатове:
- 8 жълтък;
- 4 белтъка;
- 100 гр. захар;
- 80 гр. брашно;
- 20 гр. пшеничено нишесте;
- щипка сол. 
Необходими продукти за орехово-карамелен крем:
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1/2 ч.ч. вода;
- 1/2 ч.ч. неподсладена сметана (прясно мляко);
- 1/2 ч.ч. едро смлени орехови ядки;
- щипка канела;
- 150 мл. подсладена сметана;  
Необходими продукти за крем с маскарпоне:
- 1/2 кутия маскарпоне;
- 2-3 с.л. кондензирано мляко;
- 200 мл. течна подсладена сметана;
- 1 банан
Блатът е по рецептата на Димитрана за вита торта :) Вече неколкократно изпробвана и одобрена и нямаше как да не заложа пак на нея. Единствената промяна, която направих е, че не навих тортата, а отрязах три еднакви кръгли блата, защото исках кремовете да са на отделни пластове. Започнете приготвянето на блата като разбиете жълтъците с лъжица захар и щипката сол. Следва разбиването на белтъците с останалата захар. Добавете постепенно жълтъците към белтъците, а накрая и пресятото брашно с нишестето. Всичко се разбърква много внимателно. Изсипете сместа в правоъгълна тава (30х45 см) застлана с хартия за печене и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути.
Докато се охлади блата може да приготвите първия крем. Той е вдъхновен от един от любимите ми сладоледи за това лято - този на Мариета. Сложете в по-дълбок съд захарта и водата на печката и изчакайте захарта да се карамелизира. След това добавете 1/2 чашата сметана и изчакайте карамела да се разтопи. Накрая идва ред на канелата, отместете от печката и добавете орехите. Ред е за поредното изчакване докато сместа се охлади. Разбийте подсладената сметана с миксер, добавете орехово-карамелената смес и разбъркайте внимателно.
Накрая остана да се направи последният крем, който е много лесен. За съвсем кратко се разбива маскарпонето с кондензираното мляко (може да увеличите или намалите количеството на млякото, в зависимост от това колко сладък искате да бъде крема). Отделно разбийте сметаната и накрая съберете маскарпонето и сметаната.
Сглобяването става във форма за торта с махащи се стени, регулиращ се ринг (имам метален от Метро и един пластмастов от магазин по левче) или ако нямате, може накрая да обвиете тортата с прозрачно домакинско фолио, докато леко се стегне. Ето и поредността - блат, орехово-карамелен крем, втори блат, парченца банани, крем с маскарпоне и накрая трети блат. Цялото това великолепие се оставя да престои в хладилника, за да се стегне поне за 2 часа. Накрая може да го украсите с разбита сметана и банани или както ви диктува въображението.
Това е тортата на моето пораснало момче :) Направена с пълни чаши с любов, килограми целувки и подправена с много благодарност за цялата сила, смелост и щастие, които ми дава...
Продължението следва ... с една мноого шоколадова торта :)
П.П. Имам логото на ЦСКА във няколко формата, така че ако на някой му трябва съм готова да го споделя :)

Коментари

  1. Габи, тортата е страхотна, със сигурност би зарадвала много фенове на този отбор, но най-вече си доставила огромно удоволствие на любимия човек! Да ти е жив и здрав! Възхищавам се на креативността и таланта ти! Сърдечни поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
  2. Както казах вече, добра си! Великолепна торта за любим човек, те винаги се получават! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Леле,толкова торти за толкова време... :)
    Габи,изкрено се посмях на началото,а тортата изглежда така все едно е излязла из под ръцете на цял екип майстори сладкари.Но съм сигурна че твоята е по-вкусна,защото в тортите за масово производство вкуса винаги отсъпва за сметка на вида.
    Да ти е жив и здрав рожденика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталка, наистина малко прекалих този път с поставените цели :) Но пък не съжалявам. Благодаря от името на рожденика! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. na vremeto mi beşe lübim otbor ,sega njama takıv,prosto kato vidyah logoto se vırnah v maldosta .pozdravi na rojdennika ,pozdravi i na kulinarkata .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря от името на рожеденика! Хубава вечер!

      Изтриване
  5. Габи, честит празник на по-добрата полувинка! Тортата обаче е страхотна! Личи си, че съдържа последно изброените продукти:)! Прекрасна си, Габи! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, благодаря от името на рожденика :) Хубава и усмихната вечер о нас!

      Изтриване
  6. Страхотна торта, Габи! Да е жив и здрав съпругът! А щом е с помощта на Леви, нямам никакви съмнения за изпълнението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянка, благодаря ти! Наистина Кукитата са голяма помощ :) Сърдечни поздрави от нас!

      Изтриване
  7. Много семпла, тематична торта и най-важното - доставила е радост на любимата половинка!
    Габи, да ти е жив и здрав рожденика и още много такива торти да му правиш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи, да ти е жива и здрава "по-добрата" :) половинка! Страхотна торта си направила! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации