сряда, 28 декември 2011 г.

Направено по ваши рецепти

Идеята за такава рубрика не е моя, но реших, че е време да покажа какво съм сътворила по ваши рецепти и по този начин да благодаря за идеите и вкусните предложения. Знам колко много удовлетворение носи да видиш собствената си рецепта реализирана и затова ето и вашите произведения, които съм успяла да снимам до момента, въпреки че има наистина безкраен брой неща, които са изядени далеч пред да успея да хвана фотоапарата :)
Да започнем отзад напред, а именно с Коледната ми питка, която приготвих по рецепта на Ева Тонева. Определено мога да кажа, че тя е човекът, от който се научих да меся вкусни питки.

Ако си търсите лесна рецепта за приготвяне на телешко месо, рецептата на Лети е тази, която ви трябва.
Ето и моите снимки на това много вкусно ястие, приготвяно вече няколко пъти:

За десерт препоръчвам горещо, два вида медени бисквитки: едните са бисквитките със сусам на Мира - рецептата тук,
а другата е за здравословните бисквитки на Гисчо - тук.

неделя, 25 декември 2011 г.

Постна баница с моркови и сушени плодове

След празничната вечеря едва ли ви се мисли за храна, но все пак реших да ви представя една рецепта за баница, която е бърза и лесна. Идеята ми хрумна от един "Морковеник", който прочетох в Кулинарен журнал, в който към морковите се добавя грозде. Ако искате може да направите баницата и по този начин. Уверявам ви, че вкусът и няма нищо с вица за Зайо Байо и Тортата с моркови, а и повечето от вас знаят колко хубави сладкиши се получават с тях. В интерес на истината почти никой не можеше да познае каква точно е плънката :) Най-хубавото в цялата история, че ако изключим подготвянето на орехите, приготвянето на сама баница ще ви отнеме не повече от 20 минути.
Необходими продукти:
- 1 пакет фини точени кори Бела;
- 300 - 400 гр моркови;
- 1/2 ч.ч. смлени орехи;
- 6-7 с.л. захар;
- 1 с.л. канела;
- 1/2 ч.ч. сушени плодове - стафиди, кайсии, череши;
- олио;
- пудра захар.
Сложете  сушените плодове във вряла вода, като предварително сте нарязали кайсиите на по-дребни парченца. Оставете ги на набъбнат леко докато вие настържете на ситно морковите. Добавете към тях захарта и канелата и разбъркайте. Тук е мястото да отбележа, че количеството канела е повече може би от обичайния вкус, защото е една от любимите ми подправки. Чувствайте се спокойни да я намалите. От друга страна аз намалих захарта, защото сушените плодове дават доста сладост. Ако предпочитате по-сладки баници може да увеличите количеството и. Да се върнем към рецептата. Накрая добавете изцедените сушени плодове и смлените орехи към морковите.
Идва ред и на навиването на баницата. Отделяте една кора, слагате равномерно малко мазнина, отгоре втора кора, отново малко олио, равномерно разпределяте от плънката, навивате на руло и поставяте в намазнена тавичка. И така докато ви свършат или корите или плънката :) На мен ми останаха 4 кори от пакета. Печете в предварително нагрята на 170 градуса фурна за около 30 - 35 минути. Извадете, поръсете леко с вода и покрийте с хартия и някаква кърпа за леко задушаване на баничката. След като е изстинала я поръсете с пудра захар. Това е :)
Хубави празнични почивни дни и много време за любимите хора и занимания! 

петък, 23 декември 2011 г.

Портокалови трюфели

Днес ще бъда кратка и празнична :) Тези бонбончета се приготвят много лесно и ще ви остане достатъчно време за любими коледни занимания - като четене на книга пред камина с чаша топъл шоколад с канела. Някак си така си представям мечтания коледен следобед :) Но да не ви отнемам време.
Необходими продукти:
- 1/2 пакетче бисквити Закуска;
- портокалов крем с маскарпоне;
- пудра захар, какао, черен шоколад.
Приготвянето на основната съставка - крема, може да видите тук. Спокойно може да намалите количеството ако ще правите само трюфели, защото рецептата е за крем за торта. Аз реших да оползотворя останалото количество от него. Смелете бисквитите и прибавете към крема толкова от тях, че да стане гъста смес, която може да се оформя на топчета. Оваляйте всяко бонбонче в пудра захар, горчиво какао или потопете в разтопен на водна баня черен шоколад. Дръжте в хладилника до консумацията им. Ако успеете да ги опазите :)
И за финал: 
Пожелава ви много здраве, защото колкото и вече банално да звучи това е най-важното. Изминалата година ме убеди за сетен път в това. Споделено време с любими хора, защото всяко преживяване и емоция е по-хубава, когато е споделена. Работа, която да ви носи удовлетвореност и предизвикателства, защото това поддържа духа млад. И не на последно място повече време за блоговете ви :) Прегръдки и Весели Празници!

сряда, 21 декември 2011 г.

Портокалова торта

Моята тортена серия продължава. Днешната торта не успя да се сдобие с премяна от фондан, въпреки желанието ми и причината беше една дама :) Тя е и основанието за моето отсъствие. Нека ви представя: Вела вон Гопи!
Тя е нашият коледен подарък за моето семейство, който са дългогодишни любители и почитатели на немските овчарки. Малката принцеса се оказа толкова енергична и последователна в преследването на цели за унищожаване, че не ми остава почти никакво време за нищо друго освен за спасителни мисии на обувки, мебели, дрехи и други подобни мнооого интересни, според нея, неща. За съжаление (мое, не на котарака и мъжа ми :) тя е при нас само до Коледа, но вече успя да ми стане любимка. Да се върнем обаче на тортата. Доста лесна е за приготвяне и ще допадне на любителите на силно цитрусови аромати и вкусове. Ето и необходимите продукти:
За блат:
- 6 яйца;
- 120 гр. захар;
- 120 гр. брашно;
- настърганата кора от 1/2 портокал.
За сиропиране на блатовене:
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1/2 ч.ч. вода;
- половинка лимон.
За крема:
- 1/2 кутия маскарпоне;
- 6 жълтъка;
- 100 мл сок от портокал;
- настърганата кора от 1 портокал;
- 100 гр. захар;
- 125 гр студено масло на кубчета. 
За покриване на тортата:
- 200 мл течна подсладена готварска сметана.
Рецептата, която използвах за блата е същата, която използвам за направата на пандишпаново руло. Първоначалната ми идея беше формата на тортата да бъде като шестоъгълник и затова ми трябваше голяма правоъгълна платка, която за нарежа с шаблон. Вие може да използвате вашата любима рецепта за блатове. Яйцата се разбиват със захарта до пухкава смес, добавя се портокаловата кора и бавно и постепенно брашното, за да не спадне сместа. Печете в предварително загрята фурна на 170 гр. за около 10-15 минути. Блата трябва да изстине много добре преди да го нарежете и използвате за тортата. През това време може да си приготвите цитрусовия сироп. Загрейте захарта и водата до разтопяване на захарта и леко стягане не сиропа. Отместете от котлона изчакайте леко да изстине и добавете лимона нарязан на парченца (заедно с кората). Оставете да се охлади. Идва ред и на крема. Той е по рецепта на Ирина Купенска, която по моето скромно мнение предлага едни от най-вкусните рецепти за торти! Може да видите оригиналът тук, както и снимки на отделните стъпки от процеса на приготвяне. В подходящ съд с дебело дъно поставете жълтъците, захарта, портокаловия сок и кората и загрейте на слаб котлон като забърквате непрекъснато. След около 10 минути кремът започва да се сгъстява. Отместете от котлона и добавете кубчетата краве масло и разбъркайте отново до тяхното усвояване. Изстудете в хладилника за няколко часа. Преди намазване на тортата извадете портокаловия крем и го разбъркайте с маскарпонето. Съотношението е едно към едно - колкото грама крем сложите толкова и маскарпоне. При мен остана едно количество портокалов крем в повече. Отново сложете в хладилника за изстудяване, като го покриете с фолио.
Сглобяването на тортата е лесно. Блат, сиропиране, крем, блат, сиропиране и така до приключване на блатовете :) Имайте предвид, че те са доста тънки и не правят голям обем - ако искате да постигнете такъв ефект. Накрая може да украсите с разбита сметана. Според мен, би се получило и много вкусно ако се залее с шоколадов ганаш - отново в рецептата на Ирина има предложение за такъв. Накрая искам само да вметна, че на мен лично ми остана от портокалово-маскарпонения крем, но той намери чудесно приложение в перфектни портокалови трюфели, които ще показа в следващата публикация.
Това е моето предложение за свежа портокалова торта. Надявам се да ви хареса.
Нямам хубави снимки на тортата, защото всичко се правеше в периодите на затишие от лудориите на Вела, а те са доста кратки :) Хубава вечер!

понеделник, 12 декември 2011 г.

Десерт с бяло вино и грозде

Ако сте от Бургас или сте били там през миналата седмица може би сте забелязали жена с леко налудничав поглед, която влиза с устрем в магазини за домакински потреби и си мърмори тихичко - "Дали, ако се прибера с още една чиния, вече ще ме изгонят от вкъщи?". Да, познахте - това бях аз :) Освен в пазаруването тези дни не ми вървеше в почти нищо друго. Бях решила да се похваля с някои от придобивките си и да посветя публикацията си на Роси, която е виден чийзкейколюбител и ми отвори очите за този вид десерти, които аз някак пренебрегвах неоснователно. Рецептата - "Чийзкейк с бяло вино и грозде", е от една книжка, с която се сдобих по време на това пътуване "Плодов пир от А до Я". Спечели ме с интересната си комбинация на продукти и с това, че се приготвя без печене. Но едно са плановете, а друго реалността. Въпреки, че по съдържание и начин на приготвяне десерта е чийзкейк, то по външен вид (за сервиране) не се получи. Не успях да го нарежа на красиви триъгълни парченца, но това не му попречи да изчезне почти за 60 секунди :) За тези от вас, които не съм успяла да обезкуража и все още са любопитни как се прави чийзкейк с бяло вино ето и необходимите продукти:
- 80 гр. краве масло (100 гр по оригинална рецепта);
- 150 гр. захар (200 гр по оригинална рецепта);
- 50 гр. едро смлени бадеми;
- 150 мл течна неподсладена сметана (200 мл по оригинална рецепта);
- 150 гр. натрошен корнфлейкс;
- 100 гр. заквасена сметана;
- 2 с.л. ябълково желе;
- 70 гр. пудра захар (100 гр по оригинална рецепта);
- 175 гр. крема сирене Филаделфия (125 гр по оригинална рецепта);
- 50 мл бяло вино (75 мл по оригинална рецепта);
- 250 гр. бяло грозде без семки;
- 3-4 с.л. захар за овалване.
Направих някои корекции на количеството продукти, защото би се получил доста сладък десерт, но за който го предпочита по този начин съм написала и оригиналните количества. Разтопете маслото в по-голям съд и добавете кристалната захар (150 гр.). Разбърквайте сместа на слаб огън до леко карамелизиране на захарта. Прибавете бадемите, корнфлейкса и бавно и полека и течната сметана, като бъркате до сгъстяване на сместа. Покрийте дъното и стените тортена форма с алуминиево фолио и леко го намазнете. Аз използвах форма за тарта с диаметър 22 см. Разстелете леко изстиналата смес на дъното на формата и с помощта на лъжица направете борд около стените с височина около 2 см. Приберете в хладилника до окончателно стягане на подложката за чийзкейка. При мен това отне около 30 минути. Извадете охладената форма и на дъното разстелете на тънък пласт ябълковото или гроздово желе. Разбийте заквасената сметана с пудрата захар и постепенно добавете крема сиренето. Накрая идва ред на бялото вино. Кремът се разбива до гладка смес, но не прекалено много, за да не се втечни, и се изсипва върху желето. Може би би се постигнал още по-стегнат крем ако се добави малко желатин. Хубаво е десерта да престои няколко часа в хладилника. А накрая, преди поднасяне, наредете измитите и оваляните в кристална захар гроздови зърна.
Признавам си, че не съм голям фен на десертите с алкохол, но в случая се получи много интересна комбинация създаваща настроение, с лек уклон към предстоящите празници :)
А ето и другата ми придобивка от Бургаският пазар:

И за финал е това "вито колаче", което опитах в центъра на Бургас. Не успях да разбера точно какво представлява тестото, но приличаше на сладък хляб с канела, кокос и захар. Хареса ми, а и винаги трябва да се пробват нови кулинарни предизвикателства :)

сряда, 7 декември 2011 г.

Шоколадов трансфер

Преди около два месеца обещах да споделя опита си за направата на шоколадов трансфер и реших, че преди края на годината е хубаво човек да изпълни поетите обещания и да започне новата година на чисто :) За първи път направих трансфер миналата година горе-долу по това време за една торта. Не исках стандартна украса със сметана, дори не бях чувала за фондан, а исках да има ... кон. Ето го и него с очевидните му несъвършенства :)

Указанията открих в Тортената библиотека на БГ Мама - тук. От тогава имам няколко направени шоколадови картинки, като последната направих за рождения ден на моята половинка. Ще споделя моят опит, без да имам претенции за експертност и ще се радвам да споделите и вашия. Надявам се да съм от полза на други начинаещите като мен.
За да си направите шоколадов трансфер има няколко просто стъпки:
1. Изберете си картинка, която искате да направите, като искрено ви съветвам да няма много детайли.
2. Очертайте рамка около картинката с големината на тортата, върху която искате да я поставите. Може и да е по-малка и да до-украсите със сметана.
3. Върху отпечатаната картинка с помощта на двойно залепящо се тиксо поставете хартия за печене. Ако картинката е по-малка може да я поставите и в канцеларско джобче и да го намажете много леко с масло.
4. Ще ви е необходим кафяв шоколад за контурите. Аз лично избягвам да го разреждам с масло, за да избегна пресичане при по-некачествен шоколад. Разтопете го на водна баня или в микровълновата (пускам го няколко пъти за по 30 секунди, като след всеки от тях го разбърквам до разтопяване) и го изсипете в хартиена фунийка. Тук може да видите как да си направите.
5. Направете контурите с кафяв шоколад и сложете картинката в хладилника или фризера до стягане на шоколада.

6. Може да използвате овкусен цветен шоколад за добавяне на цвят в картинката, като този тук или да оцветите бял шоколад. Белият шоколад може да бъде оцветен със сладкарска боя на прах. При мен всеки опит за оцветяване с гел-боя водеше до пресичане на шоколада.
7. Препоръчително е периодично да охлаждате картинката докато я рисувате, защото шоколадът доста бързо се разтопява, както и да не използвате прекалено топъл шоколад  при рисуването.
8. Ако в картинката има букви или цифри трябва да ги отпечатате огледално, защото при трансфера резултата е огледален образ на оригиналната картинка.
9. Накрая, ако картината има много отделни елементи, може да я покриете цялата с пласт бял шоколад, за да получите цяла плочка и да избегнете евентуалното начупване по контурите.
10. Съхранявайте в хладилника до поставяне върху тортата/ сладкиша и преди поднасяне.
Това е :) Изисква търпение и спокойна ръка, но може да изпълните детската си мечта и да нарисувате картина, която после да изядете ;)

Накрая искам да внеса малко Коледно и празнично настроение с наградата, която Мони сподели с мен!